Ana Sayfa / KASTAMONU / Kastamonu Yazıları / GÖNÜL KÖPRÜSÜ KASTAMONU GEZİSİ – 2

GÖNÜL KÖPRÜSÜ KASTAMONU GEZİSİ – 2

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.
GÖNÜL KÖPRÜSÜ KASTAMONU GEZİSİ – 2 /Oğuz KARAKOÇ

Gönül Köprüsü kapsamında Kahramanmaraşlı öğrencilerin Kastamonu’ya yaptıkları geziyi Oğuz Karakoç anlatıyor.

Kastamonu’da İlk heyecan

Kastamonu’ya gelişimizin ilk kahvaltısından sonra İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevlileri hazırladıkları gezi planı doğrultusunda Kastamonu şehir merkezindeki tarihi, kültürel değeri olan eserlerin gezileceğini belirterek Yurt Kur önünde araçlarımızın hazır oldukları bilgisi verdiler. Hepimiz de Kastamonu’yu ilk görmenin heyecanı vardı. Gruplar halinde rehber öğretmenlerimizle şehir merkezine hareket ettik. O gün çok sayıda cami, han, hamam, türbe ve külliyeleri gezdik. Hepside ayrı ayrı değer taşıyan bu eserleri burada anlatmak uzun zaman alacağından sizleri bazıları hakkında bilgilendireceğim.

YAKUP AĞA KÜLLİYESİ
4 Ana bölümden oluşan Yakup Ağa Külliyesi kapladığı alan ve gösterişli ihtişamı ile ilgimizi çekiyor hayretimizi gizleyemiyorduk. Rehber öğretmenimiz Mustafa Bostancı bizleri bu külliyenin bölümleri tek tek gezdirdi. Yakup Ağa Külliyesi hakkında geniş bilgileri daha önce Kastamonu Belediye Başkanlığını da yapan Aslen Kahramanmaraş Göksun İlçesinden Din Kültürü ve Ahlak Bilgileri öğretmeni Süleyman Yücel anlatı ve şunları dedi:

“Sevgili gençler, şu anda Yakup Ağa külliyesinde bulunmaktasınız. Külliye 4 ana birimden oluşmaktadır. Cami, yanın da Medreseler yani bu günkü ifadesiyle yüksek okul, alt bölüm imarethane bu günkü ifadesiyle sosyal devlet anlayışla aşevi, yolun öbür tarafındaki ki bölüm de Sübyan mektebi. Bu gün ki ifadesiyle anaokulu ve ilkokul. Yapılış tarihi 1547. Yavuz Sultan Selim’in hocası Halimi Çelebi tarafından yaptırılan camiyi 1547 yılında tamir ve ihya eden Kanuni Sultan Süleyman’ ın hazine reisi Yakup Ağa, caminin tamiri esnasında yanına medrese, imaret ve misafirhane ilave ederek külliye haline getirmiştir. Halk arasında Ağa İmareti olarak bilinen külliye, medrese, sübyan mektebi, imaret mutfağı, misafirhane ve camiden oluşmaktadır. Caminin 4 belirgin özelliği vardır. Birinci özelliği şehri 4 tarafından kucaklaması, yani bakıldığı zaman şehrin her tarafından gözükmesidir. İkinci özelliği ise kapısı orijinaldir. Ahşap olup 500 yıllık kapıya tarihi değer biçilemiyor, o kadar değerli bir kapıdır. Üçüncü özelliği ise caminin içi çok küçük olmasına rağmen çok ferah, yani bir Selimiye, bir Sultan Ahmet camiinin içinde bulunuyor hissi uyandırmaktadır. Dördüncü özelliği ise mekânda çok özellikli bir ses akustiği vardır. Mikrofon Kullanılmadan en ufak bir sesi her yerden rahatlıkla duyabilirsiniz.
Medreseler bölümünü dönüyorum. Yani bu günkü ifadesiyle Yüksek okul bundan takribi 200 senesine öncesine kadar Astronomi, Yüksek Matematik, İmla Tefsir ve Hadis, alanında faaldir.

Alta ki bölüm İmarethane, bu gün ki ifadesiyle aşevi. Fakir,fukaranın gelip karnını doyurduğu yer.

Diğer bölümde, yani yolun öbür tarafında ki birimde Sübyan Mektebidir.

Burasını Vakıflar Genel müdürlüğünce onarıldı ve 7,5 trilyon lira masraf yapıldı. Ecdadımız burasını yaparken 2 önemli problemi gidermeyi hedeflemişti Biricisi Cehaleti kaldırmak, yani anaokulundan, üniversite kadar öğrenim sağlamak diğeri de açlığı yok etmekti. Fakir, fukara gelerek burada karnını doyuruyordu. Allah o ecdadımızdan razı olsun.”


Yakup Ağa Külliyesi hakkında bu genel bilgileri anlatan Süleyman Yücel Külliye içerisinde imarethane bölümünde yapılan ünlü Kastamonu Helvaları üretim ve dinlenme amaçlı işletmeciliğinde üstlenmiş.

Yücel, çekme helva ile ilgili şu ilginç hikâye ve bilgileri de aktardı:

“Anlatılan odur ki;
Geçmiş dönemlerde yaşayan, ismini bilmediğimiz bir Ağa’nın, güzel bir kızı vardır. Kastamonu’yu adaletli bir şekilde yöneten bu Ağa; kızını çok sevmektedir. O kadar ki, ondan ayrılığı hiç düşünmez. Onsuz hayatın çok kötü geçeceğini, onu görmeden yaşayamayacağını düşünür.

Kız bu. Baba evinde beklemez geleneklerimize ve göreneklerimize göre. Zamanı geldiğinde hem ağlar, hem de yuvasını kurar. Bey de bu gerçeği bildiği için kızıyla evlenecek olanları bir sınava tâbii tutmaya karar verir.

Uzun süre, bu imtihanın nasıl olması gerektiğini düşünür. Ama bir türlü bulamaz.. Bu arada kâhyasından bir öneri gelir. “Ağam sen tatlıyı seversin, kızını öyle biriyle evlendirelim ki, yapacağı tatlı, kızının saç telinden ince olsun. Böyle bir tatlı yapana kızını verirsin” der. Bu fikir Ağanın hoşuna gider.

Kastamonu’nun dört bir yanına haberler salınır. Haberi duyan bütün Kastamonu delikanlıları, Ağanın kızının hayaliyle başlarlar tatlı çeşitleri yapmaya. Ağa beğenmez tatlıları.

Abdulsamet isminde bir genç vardır. O da söz geçiremez kalbine ve ağanın kızını alabilmek için başlar annesiyle helva yapmaya. Un, yağ, ağda. Abdulsamet ağanın kızı aşkıyla başlar yoğurmaya, Yoğurdukça un, yağ ve ağdayı aşkla kavrulur gönlü. Aşk ateşi tel tel yapar helvayı ve pişmaniye helvası çıkar ortaya ve Abdulsamet kavuşur sevdiğine. Daha sonra ki yıllarda evlerde yapılan pişmaniye helvası Çekme Helva olarak ortaya çıkar.

Çekme helvada, her zaman bu aşkın hazzını hisseder, doyumsuz tadını duyarız ağzımızda. O yüzden farklı bir lezzete sahiptir Kastamonu helvası. 1993 yılından beri Çobanoğlu Çekme Helvası adı altında Kastamonu helvasının tüm Türkiye’de tadılması için çalıştık, şimdide Malta, Japonya, Yunanistan ve Irak gibi ülkelere ihraç etme kararı aldık.”
Süleyman Yücel böyle dedi ve konuşmasını tamamladı.

Kastamonu çekme helvasından bizlerde yedik. İnanın ki çok leziz ve hafif, yedikçe yiyesiniz gelir. Orada çay içerken çayı içip helvayı yiyorlar, güzelde oluyor. Bir gün yolunuz Kastamonu’ya düşerse Yakup ağa Külliyesini ziyaret edin, orada ki mistik havayı teneffüs edin ve doyumsuz çekme helvasını yiyin, klasik sanat müziğini dinleyin işte o zaman “Abdulsamet’in aşkını “hisseder Çobanoğlu çekme helvasının gerçek tadını alırsınız.

KASTAMONU KALESİ

Kastamonu’nun simgelerinden birisi haline gelen ve heybetli görüntüsüyle ilgi uyandıran Kale hakkında bilgileri bizlere rehberlik ederek tanıtımı yapan eğitimci Mustafa Bostancı’nın dilinden dinleyelim.

“Kalemiz şehrin batısında bulunan ana kaya kütlesi üzerine 12. yy’da Komnenoslar tarafından yaptırılmıştır. Kalenin orijinal olarak sadece günümüze iç surlar ulaşmış, dış surlar ise 18. yy’ da yok olmuştur. Kalenin çeşitli dönemler içerisinde geçirmiş olduğu değişiklikler, yapının bir ortaçağ Bizans yapısından çok Türk mimarisi yansıtmasına neden olmuştur.


Kale içinde sarnıçlar, zindan kaçış tünelleri ve Bayraklı Sultan diye anılan türbe bulunmaktadır. Ayrıca 120 metre yükseklikte bulunması ve ulaşım yönünden kolay olması nedeniyle şehri panoramik açıdan en iyi izlenecek bir yerdir”

İSMAİL BEY KÜLLİYESİ

Candaroğlu İsmail Bey tarafından 858 / 1454 yılında vücuda getirilen Külliye, İsmail Bey Mahallesinde, Cevizli Park’ ın üstünde yer almaktadır. Külliye; imaret (misafirhane), medrese, türbe, cami, han, hamam ve şadırvandan müteşekkildir. Candaroğulları dönemine ait günümüze ulaşan tek külliye durumundadır.

Cami: Candaroğlu İsmail Bey tarafından 858 / 1454 yılında yaptırılan cami Vakıflar idaresi mülkiyetinde bulunmaktadır ve ibadete açıktır. Şerefesi 2001 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından onarılmıştır. Halk arasında Temelsiz Cami olarak bilinmektedir.

İmaret (Misafirhane): Aşağı imaret olarak bilinmektedir. 920 / 1514 yılına Yavuz Sultan Selim zamanında yaptırılmıştır.

Medrese: Candaroğlu İsmail Bey tarafından 865 / 1460 yılından önce yaptırılan medrese, Candaroğulları dönemine ait günümüze ulaşan tek medresedir. 2004 yılından itibaren el sanatları çarşısı olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Türbe: Candaroğlu İsmail Bey tarafından 865 / 1460 yılından önce inşa ettirilen Türbede bulunan üç mezardan ikisi ahşap sanduka, birisi şahideleri yazısız bir lahid olup kimlere ait oldukları belli değildir. Diğer beş lahdi ise; ulemadan Seyyid Ali Acemi, ulemadan Safiyyüddin Efendi, İsmail Bey’in oğlu İshak Bey, Ayşe Hatun ve İsmail Bey’ in kızı veya kız kardeşi olan Azade Hatun’a aittir.

Deve Hanı: Candaroğlu İsmail bey tarafından 865 / 1460 yılından önce yaptırılmış olan han, 1992 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiştir. Halen turizme yönelik olarak hizmet veren handa yöresel el sanatları ve yemekleri satışa sunulmaktadır.

Hamam: Candaroğlu İsmail Bey tarafından 865 / 1460 yılından önce yaptırılmış olan hamam ile külliye arasında cadde vardır. Türbenin batı karşısındadır.1992 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiştir.

Şadırvan: Candaroğlu İsmail Bey tarafından 865 / 1460 yılından önce yaptırılmış olan şadırvan, 1994 yılında aslına uygun olarak tamir edilmiştir.

NASRULLAH KADI KÜLLİYESİ

Nasrullah Kadı tarafından 912 / 1506 yılında vücuda getirilmiştir. Bünyesinde cami, medrese, şadırvan ve türbe bulunan külliye Vakıflar İdaresi mülkiyetindedir.

Cami: Nasrullah kadı tarafından 912 / 1506 yılında yaptırılmıştır. 1159/1746 yılında Reis’ ül Küttap Hacı Mustafa Efendi tarafından tamir edilerek genişletilmiştir. Bu esnada bir kütüphane ile bir de medrese eklenmiştir. Cami halen ibadete açık olup, Kastamonu’nun merkezi camisi konumundadır. Milli Mücadele döneminde M. Akif Ersoy’ un bu camide verdiği vaaz cephedeki askerlere dağıtılarak maneviyatlarının yükseltilmesine çalışılmıştır.

Münire Medresesi: Nasrullah Kadı Külliyesi organlarındandır. Reis’ül Küttap Hacı Mustafa Efendi tarafından 1159 / 1746 yılında yaptırılmış olan medrese 1224/1809, 1230/1814, 1259/1843 ve 1279/1862 yıllarında tamir görmüştür. Uzun yıllar Vakıflar Öğrenci Yurdu olarak hizmet veren medrese, bu tarihten itibaren Kastamonu Valiliği İl Özel İdaresi Müdürlüğüne tahsis edilmiş ve el sanatları çarşısı olarak hizmet vermeye başlamıştır. 2005 yılında tahsisi iptal edilen medrese el sanatları çarşısı olarak hizmet vermeye devam etmektedir.

Numaniyye Medresesi: Cecelizade İbrahim Nurettin Efendi tarafından 1100 / 1688 yılında inşa ettirilmiştir. Numaniye adı medresede 1250/1834 yılında müderrislik yapan Kadiri veya Nakşibendî Tarikatı Şeyhi Hoca Numan Efendi’den gelmektedir. 1217/1802 yılında Müderris Çoruk zade Ali oğlu Ahmed Efendi tarafından tamir edilmiştir. 08.12.1999 tarihinden bu yana Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğü İmareti olarak hizmet vermektedir.

Tevfikiye Medresesi: Hatip Efendi zade Tevfik Efendi tarafından 1240 / 1824 yılından sonraki bir tarihte yaptırılmıştır. Onarım ve yenileme şartıyla devri yapılarak özel bir firmaya kiraya verilmiştir. Restorasyon çalışmaları halen devam etmektedir.

Nasrullah Şadırvanı: Külliyenin ilk vücuda getirilişi sırasında, 912 / 1506 yılında Nasrullah kadı tarafından yaptırılmıştır. 1129/1716 yılında tamir görmüştür. Bu günkü haliyle şadırvan, 1166/1752 yılında Bedii isimli hayır sahibince yaptırılmıştır. 1167/1863 yılında aynı şahıs tarafından şadırvanın üzerine kubbeler bina edilmiştir. 1279/1863 yılında İzbeli oğullarından Mustafa Bey tarafından tamir edilmiştir. Bilinmeyen bir tarihte Ömer Kethüda da tamir etmiştir. Bugün yerinde bulunmayan tuvaleti de şadırvanla aynı tarihte yapılmıştır. Bedii tarafından tamir ettirildiği belgelerle sabittir.

Türbe: Caminin banisi Nasrullah Kadı vefatında şadırvanların kuzey ucuna defnedilmiştir. 1960 yıllarında yıkılan türbenin yerinde, 1995 yılında Belediyece sembolik bir alan ayrılmış ve yeşillendirilmiştir.

Kastamonu Gezisi: Taşköprü İlçesine Hareket


“Sarı yazma”sıyla, yetiştirdiği yazar Rıfat Ilgaz ve Gideros koyuyla ünlü Cide ilçesinden sonra Kastamonu’da bulunuşumuzun üçüncü günü gezip göreceğimiz yer “Taşköprü” ilçesiydi.

O sabah kahvaltımızı yaptıktan sonra bize ayrılan otobüsümüze binerek 2. grup başkanı Çetin Özberk, Rehber öğretmenleri Mustafa Nacar, Hüseyin Sağır 1. grup başkanı Abdurrahman Şen rehber öğretmenleri Haydar Avcı, Mahmut Apaydın ve öğrencilerle birlikte Taşköprü’ye hareket ettik.

Taşköprü İlçesi Batı Karadeniz bölgesinde Kastamonu İline bağlı olup. Kastamonu il merkezinin kuzey-doğusunda ve il merkezine 42 km. uzaklıktadır. Yüzölçümü 1752 km2’ dir. İlçe merkezinin nüfusu 16.836, köy nüfusu 27.567 kişi olup toplam 44.403 nüfusa sahiptir
Değişik uygarlıkların izleriyle dolu Taşköprü ilçesi Taşköprü adını, Kızılırmak nehrinin büyük kolu Gökırmak üzerinde Çobanoğluları zamanında yapılmış olan yedi gözlü kurulu tarihi Taşköprü’den alır. Taşköprü, ilçe girişinde bulunmaktadır.68,58 m uzunluğunda ve yedi gözlü tarihi köprünün bu gün altı gözü açık olup bir gözü köprünün giriş tarafındaki yolun altında kalmıştır. M.S. 1366 yılında Yağmur Beyin oğlu Ali Bey tarafından Kastamonu Emîri Adil Beyin oğlu Celâlettin Bayezıt (Kötürüm Bayezıt) adına yaptırılmış, bugün de hala kullanılmaktadır.

İlçenin bulunduğu bölgede asırlarca değişik uygarlıkları yaşamıştır. Taşköprü’nün Zımbıllı Tepesi (Pompeipolis) denilen yörede bulunan kalıntılarda, bazı tarihi belgelerden Plootik devirlere kadar uzanan büyük bir höyük ortaya çıkarılmıştır. Pompeipolis, miladi yıllarda Romalılar tarafından kurulmuştur.

Çeşitli devirlerde inşa edilen yapılar değişik aşamalardan geçmiştir. Hıristiyanlığın kabulü ile Doğu Roma devrinde de Hıristiyanlığın etkili olduğu elde edilen kalıntılardan açıkça görülmektedir. Kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan kalıntıların bir kısmı halen Kastamonu müzesinde korunmaktadır.

Taşköprü ilçesinde kendir ve pancar üretiminin yanı sıra “Beyaz altın” tabir edilen sarımsağı ünlü olup Türkiye’nin sarımsak ihtiyacının %19’u karşılanmaktadır. Taşköprülüler dünyanın en iyi sarımsağını üretmekle övünmekle hiç de haksız değiller. Ayrıca SEKA sigara kâğıdı fabrikasının ham maddesinde kullanılan kendirin ülke ekonomisine katkısı büyüktür. Gökırmak vadisi üzerine kurulan şirin Taşköprü İlçesinde ki kırk çam bölgesi ormanları tam bir tabiat harikasıdır.

Nefis ve leziz yemeklerinin yanında onu meşhur eden kuyu kebabı tadına doyum olmayan bir lezzet bahşeder. Taşköprü insanı bozulmamış kültürü sıcak yüreği, konuk severliği, Uluslararası Kültür ve Sarımsak festivaliyle artık dünyaya mal olmuştur. Bu güzellikleri her yıl düzenlenen festivalleriyle dünyayla paylaşmaktadır

TARİHİ TAŞKÖPRÜ GİRİŞİNDE KARŞILANDIK

Taşköprü ilçesine girmiştik ki, Gökırmak üzerinde ki Taşköprü önünde Kaymakam Ayhan Kartlı’nın talimatları doğrultusunda İlçe Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu, Şube müdürü İsmail Özavcı, Halk Eğitim Müdürü Necati Doğanç, Okul müdürlerinden Halim Akkocaoğlu, İbrahim Haluk Yılmaz (YİBO),HEM müdür yardımcısı Harun Reşit Şimşek, Rehber öğretmenler; İsmail Karakaya, Hasan Uzun, Niyazi Akseven, Suat Yaşa karşılayarak kendilerini tanıttılar ve gezi planı hakkında bizleri bilgilendirdiler tarihi Taşköprü hakkında da bilgiler aldıktan sonra fotoğraf çektirdik ve 2 ayrı gruplar halinde bu köprünün üstünden geçerek ilçeyi gezmek üzere ilçe içerisine yaya olarak hareket ettik ve gezilerimize başladık.

İlçe merkezinde genellikle tarihi değeri olan camileri gezdik. İlçe merkezinde eski geleneksel evlerin yanı sıra modern binalar yan yana boy gösterirken temizliğiyle ve güzel şehirleşme planlı görünümüyle ilgimizi çekiyordu. İlçe merkezindeki tarihi ve kültürel alanlarla ilgili inceleme ve gezimizi tamamladıktan sonra Muhteşem güzellikte ki binasıyla fark edilen Belediye Binasına giderek Belediye Başkanı Mustafa Günay’ı ziyaret edip ilçenin alt yapısı hakkında bilgiler aldık. Başkan Mustafa Günay şunları dedi:


TAŞKÖPRÜ BELEDİYE BAŞKANININ KONUŞMALARI


“İlçemiz 1868 yılında kurulmuş bir ilçedir Türkiye’nin en eski belediyelerindendir. Geçmiş yıllarda tamamına yakın derecede bir yangın geçiren, bu yangın sonucunda bayağı düzenli bir şekilde ATATÜRK’ ÜN emriyle imar uygulamasına tabi tutulmuştu. Böylesine düzgün bir ilçemizde tabi bizim deyimimizle düzgün bir ilçemiz diyoruz sizin düşüncelerinizi bilemeyiz. Bu ilçeyi hak ettiği yere, bu hale getirmeye çalıştık 15 yıldır bu ilçe için uğraşıyoruz. Ben burada 16 aylık belediye başkanıyım benden evvel ki ekip 91 den bu yana beraber çalıştığımız bir ekip burayı düzgün bir ilçe haline geçirmeye uğraşıyoruz uğraşlarımızın sonucunda ilçemizin bütün yerleri beton parkeyle kaplandı. Kaldırımlarımız karo taşıdır, ağaçlandırma çalışmaları yapılmıştır. Alt yapı çalışmaları tamamına yakın bitmiştir kanalizasyon sorunumuz yoktur fosseptik çukurlu bir tek hane bile yoktur. İlçemizde 1500 lük borularla büyük arterlerin suları, yağmur suları dışarı ayrı deşarj edilmektedir. Mesela dün geldiğinizde çok yağmur yağdı. Gördüğünüz gibi çamurlu bir yer bulamazsınız.

İlçemizi kalkındırmak için bazı binalarımızı restore ettik İşte belediyemizin içinde bulunduğu durumu. Daha evvel yaptığımız çalışmalar var, bir tanesi buradaki karşıdaki yaptığımız binadır. Taş camimiz var bizim öncelikli olarak yaptığımız çevresini bahçesini yaptığımız tekke camisi var orayı da biz açtırdık. Bizim burada iddia edildiği gibi çok tarihi eser yoktur gördüğümüz binaların çoğu 1927 yılından sonra yapılmış tarihi evler olarak teşhir edilmiş, evlerin tamamını Cumhuriyet döneminde olup taşıdıkları özellikler nedeniyle yani Selçuklu ve Osmanlı özelliklerini taşıdıkları için koruma altına alınmıştır. Bu bakımdan çarşımız da korunma altındadır”

GEZDİĞİMİZ ÖNEMLİ YERLER

Kalekapısı Kaya Mezarı (Taşköprü)

Kastamonu Taşköprü ilçesine 17 km. uzaklıkta bulunan Donalar (Süleyman) Köyü’nde bulunan kaya mezarı ilk kez Prof.R.Leonhard tarafından bulunmuştur. Daha sonra bu mezarı Kastamonu Müzesi Müdürü Ahmet Gökoğlu incelemiş ve yayınlamıştır.

Mezar anıtı Gökırmak Çayı’nın ovaya ulaştığı yerdeki yüksek bir kaya kütlesi üzerindedir. Kaya mezarı birisi yatay, diğer ikisi de meyilli olarak üç kirişin birleşmesinden meydana gelmesinden oluşan bir cephe görünümüne sahiptir. Mezar yerden 8 m. yüksekliğinde oyulmuştur. Mezarın girişi 4,5 m. uzunluğunda, 2 m. eninde ve 3.10 m. yüksekliğindedir. Girişte iki sütun bulunmakta olup bu sütunların birbirleri ile ve duvarlarla açıklıkları birbirinin eşidir. Bu sütunlar dört köşe bir kaide üzerinde yuvarlak silmelidir. Sütun gövdesi de yuvarlaktır. Bunlardan soldakinin üzerine bir haç motifi ile Tanrı yazısı Grekçe yazılmıştır. Sütun başlıkları Paphlagonia’daki diğer kaya mezarlarında olduğu gibi dikdörtgen olmayıp, kare şeklindeki tablalar üzerine çökmüş boğalardan meydana gelmiştir. Buna benzer kaya mezarlarına Boyabat’ın Direklikaya Mezarında da rastlanmaktadır. Buradaki boğaların ön yüzleri dışarıya, arkaları da mezara doğru çevrilmiştir. Giriş yerinin duvarları ve tavanı son derece muntazam oyulmuştur. Bu girişten sol taraftaki mezar odasına geçilmektedir. Bu oda 4.60×2.30 m. ölçüsünde olup, yüksekliği de 1.80 m.dir. Oda içerisinde ölü sediri (kline) bulunmaktadır. Bu odadan 1.20×0.45 m. ölçüsünde bir kapıdan sağ taraftaki odaya geçilmektedir. Bu oda da 3.80×2.70 m. ölçüsünde olup, yüksekliği 1.80 m.dir. Odanın duvarları düz, tavanı ise düzdür. Girişe bakan duvarda bir de pencere bulunmaktadır.

Bu kaya mezarının en önemli noktası da alınlığın tepesinde bulunan kartal, bunun altında iki aslan, onların altında da karşılıklı iki aslan figürüdür. Ayrıca köşelere de griffonlar (Mitolojik aslan vücutlu, kuş başlı, kanatlı yaratıklar) yerleştirilmiştir. Burada bir de hörgüçlü bir öküz kabartması bulunmaktadır. Bu kaya mezarındaki hayvan gruplarının değişik zamanlarda buraya konulduğu düşünülmektedir.

Kaya mezarının MÖ. VII. yüzyılda yapıldığı, kabarmaların ise MÖ. IV. yüzyılın başlarında buraya yerleştirildiği ileri sürülmektedir.

Antik Pompeiopolis kenti : Paflagonya eyaletinin merkezi olan antik Pompeiopolis kenti İlçe merkezinin hemen kuzeyinde Zımbıllı Tepesi adı verilen bölgede bulunmaktadır. Eyalet valisinin sarayının, mabetlerin burada olduğu ve kentin ileri gelenlerinin burada yaşadığı bilinmektedir. Bu antik kentin toprak altından çıkarılması için çok büyük çapta kazıların düzenlenmesi gerekmektedir. Bu gerçekleştiği takdirde ikinci bir Efes antik kenti ortaya çıkarılacak ve Taşköprü büyük bir turizm potansiyeline kavuşacaktır. Yörede gerçekleştirilen sınırlı sayıdaki kazı çalışmalarında çıkarılan eserler Kastamonu Müzesinde sergilenmektedir.

Diğer Kastamonu yazılarını görmek için tıklayınız >>>
…………….

oguzkarakoccom

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

Seyyid Kurtşeyh Dede ve Devrekâni

SEYYİD KURTŞEYH DEDE VE DEVREKÂNİ Ülkemizin her köşesi tarih, kültür ve medeniyet barındırmakta. Tarihte önemli …

Önceki yazıyı okuyun:
DAĞLARIN ARKASINDA SAKLI BİR ŞEHİR

Dağların arasında saklı bir şehir Kastamonu’da, yakın dönem Osmanlı sivil mimarisinin özgünlüğünü yitirmemiş birbirinden güzel …

Kapat