Ana Sayfa / KASTAMONU / İz Bırakanlarımız / Reisü’l-Küttab Hacı Mustafa Efendi

Reisü’l-Küttab Hacı Mustafa Efendi

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.


Reisü’l-Küttab Hacı Mustafa Efendi

Âşir Efendi hanı ile ilgili görsel sonucu

Kastamonu’nun manevî mimarlarından Mustafa Efendi, 1688 senesinde doğar. Kendisi Kastamonu Göl Köylüdür. Babası, Ammarzâde Mehmed Ağa’dır. Aşir Efendi’nin ve Abdürrezzak Paşa’nın babaları, Ebubekir Râsim Paşa’nın da kayın pederidir.

 

Küçük yaşta babasını kaybetmiş, amcası Elmas Paşa kendisini himâye etmiş, Mustafa Efendi’yi İstanbul’a götürmüş ve çok iyi bir eğitim almasını sağlamıştır. Eğitiminin ardından önemli devlet görevlerine getirilmiştir.

 

Baş Mütalâacılık ve Viyana Elçiliği görevinden sonra Hâriciye Nâzırı, Reisü’l-Küttab(1748) oldu. Bir süre sonra bu görevden alınarak Kastamonu’ya sürüldü ise de kısa zaman sonra affedilip tekrar aynı göreve getirildi.

 

Mustafa Efendi, 1747 senesinde tekrar görevinden azledilip Edirne’ye gönderildi, tekrar affedilip İstanbul’a döndü ve 1748 yılında İstanbul’da vefat etti.

 

Hayırsever bir âlim ve devlet adamı olan Mustafa Efendi, aynı zamanda üç dilde şiir yazabilecek kudrette edip bir zattı.

 

Kendisinin Kastamonu’da yaptırdığı önemli eserleri vardır. Nasrullah Camii’ni genişletti, ayrıca Münire medresesini, yanına da bir kütüphane yaptırdı. Göl Köy’de de bir çeşme yaptırdı.

 

Harem-i Şerif’e Sürre Alayları göndermesiyle de bilinen Mustafa Efendi’nin oğlu Aşir Efendi (bu zat da sitemizde tanıtılacak inşallah) de şehrimize önemli eserler bırakmıştır.

 

Allah rahmet eylesin. Âmin!

Diğer “İz Bırakanlar” yazılarını görmek için tıklayınız>>>

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

Seyyid Hasan Efendi

Müftü es-Seyyid Hasan Efendi 1083/1673 yılında Kastamonu Müftüsü olarak görev yapan es-Seyyid Hasan Efendi, aynı …

Önceki yazıyı okuyun:
Takvâyı Muhafaza ve Bid’atları Terk Esası

Risale-i Nur Mesleğinde   TAKVÂYI MUHAFAZA VE BİD’ATLARI TERK ESASI 1- «Nurun mesleği, hakikat ve …

Kapat