Ana Sayfa / HABERLER & Yorumlar / Rıfat Börekçi kimden, niçin özür dilemişti?

Rıfat Börekçi kimden, niçin özür dilemişti?

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Diyanet İşleri Başkanı olan Rıfat Börekçi, 5 Mart 1941 yılında vefat etmiştir. Hem bu zatı tanımak hem de bu vesileyle bir hatırayı sizinle paylaşmak istedik.

Kastamonulu Ekrem KÖKER Anlatıyor

RİFAT BÖREKÇİ’NİN ÜSTAD’DAN HELALLİK İSTEMESİ

Kuyumcu Remzi diye bir ağabey vardı Kastamonu’da. O anlatmıştı bana:

Cumhuriyetin ilk Diyanet İşleri Reisi Rifat Börekçi, Padişahlık döneminde istihbaratçı imiş. Üstad’ımız İstanbul’a geldiği zaman ona takip ettirmişler Üstad’ı. Bazen Üstad’ımız camiye girermiş, müezzine “Evladım, kapıyı üstümden kilitleyip gitsen bir mesuliyet olur mu sana?” Müezzin “olmaz” deyince, “Öyle ise kapıyı kilitle gidiver” dermiş. Rifat Börekçi de gizlice gider, Üstad’ın arkasından tebeşirle bir çizgi çekermiş. Sabahleyin erkenden gider bakarmış; Üstad yerini hiç değiştirmemiş, aynı yerde ibadet ediyor. Bunları tespit edermiş. Bilahare Diyanet İşleri Reisi oluyor Rifat Börekçi. Kuyumcu Remzi Ağabey de onun akrabası oluyormuş. Bu zat ihtiyarlığında bir hastalığa yakalanmış ki başı nerdeyse iki bacağının arasına girecek şekle gelmiş. Yaşlanınca pişman olmuş demek ki, Üstad daha Kastamonu’da iken haber gönderip beni affetsin diye helallik istiyor. Kuyumcu Remzi Ağabey böyle anlatmıştı bana. Rifat Börekçi 5 Mart 1941’de ölmüştür.

Ömer ÖZCAN (Ağabeyler Anlatıyor-6)


Mehmet Rifat BÖREKÇİ Kimdir?

​Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Diyanet İşleri Başkanıdır. 29 Kasım 1860 yılında Ankara’da doğdu. İlk ve orta tahsilini Ankara’da yaptı. Arapçayı ve İslâmî ilimleri İstanbul’da Beyazıd Dersiâmlarından Atıf Bey’den okudu ve icazet aldı. Daha sonra tekrar Ankara’ya döndü ve Fazliye Medresesi’nde müderris olarak göreve başladı. Birçok talebe yetiştirdi ve icazetler verdi. İlk memuriyetine Ankara Fazliye Medresesi’nde müderris olarak başladı. 10 Ekim 1898’de Ankara İstinaf Mahkemesi azalığına getirildi. 25 Kasım 1908 tarihinde de Ankara Müftüsü oldu. Ayrıca 1911 yılında bir süre Sivrihisar Kaymakamlığı görevini de vekâleten yürüttü.

Milli Mücadele’nin ilk günlerinde Ankara’da “Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti”ni kurdu ve bu cemiyetin başkanı oldu. Mustafa Kemal’e destek verdi.

Bu çalışmaları sırasında İstanbul Hükümeti tarafından âsi kabul edilip, Ankara Müftülüğünden azledilerek (1920) idama mahkûm edildi. Ancak Ankara Hükümeti Rifat Efendi’yi derhal müftülük görevine iade etti. Altı ay Muğla(Menteşe) Mebusu olarak TBMM’de çalıştı. Ancak müftülük görevini tercih ederek 27 Ekim 1920’de Mebusluktan ayrıldı. 23.12.1922- 30.03.1924 tarihleri arasında Şer’iye Vekâleti Heyet-i İftaiye azalığında bulundu.

CHP Ankara İl Başkanlığı da yapan Börekçi, 04 Nisan 1924 tarihinde başladığı Diyanet İşleri Başkanlığı görevini,vefat tarihi olan 5 Mart 1941 tarihine kadar sürdürdü.

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

Mi’rac Gecesi Hakkında Yazılar, Bilgiler

Mübârek Miraç Gecesi hakkında sitemizin zengin içeriğine ulaşmak için lütfen alttaki başlıkları tıklayınız. 1. Tıklayınız …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Sakın bu yiyecekleri tekrar tekrar ısıtmayın!

 Tekrar ısıtılmaması gereken yiyecekler! Evde artan ıspanak yemeğini muhafaza edip ertesi gün de yiyorsanız, bunu …

Kapat