Günlük Arşivler: 5 Aralık 2023

İsrail Güdümleme Makinası – 4

بِاسْمِهٖ سُبْحَانَهُ .    İsrail Güdümleme Makinası 4 .  Ödüllü yazar Mustafa Bayoumi Guardian’a yazdı: “İsrail ve/veya Filistinle herhangi bir ilgisi olmayan çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık iddiasındaki şirin bir kasabadaki bir okulun paneline davet edilmiştim… 1 Kasım’a geldiğimizde web sitelerinde etkinliğin reklamını yapmaya başlanmıştı bile. Altı gün sonra ise her …

Devamını Oku »

O Kimseler Gibi Olmayın ki, Allah’ı Unuttular…

“O KİMSELER GİBİ OLMAYIN Kİ, ONLAR ALLAH’I UNUTTULAR, ALLAH DA CEZA OLARAK NEFİSLERİNİ / KENDİLERİNİ ONLARA UNUTTURDU.”  (Haşr, 59/19) dersini verdiği gibi, kendini unutmuş, kendinden haberi yok.  Mevti düşünse, başkasına verir.  Fenâ ve zevâli görse, kendine almaz.” (26. Söz-zeyli) İnsan” lafzının “ins”den türediğini söyleyen âlimlerin bir kısmı, “insan” kelimesinin “ins” lafzının tesniyesi  (Arapça’da bir kelimenin iki şeye işaret …

Devamını Oku »

Tek Yumruk Olacaksak…

Eğer tek yumruk olacaksak   Tek yumruk olmak demek, parçaların doğru, birbirini tamamlayıcı ve düzgün bir şekilde bir araya gelmesi demektir. Burada parçaların aynı olması gerekmiyor. Bilakis parçaların kendi özelliklerini tam olarak göstermesi icap ediyor. Peki, bu toplumlarda mümkün mü? Elbette mümkün. Üstelik Müslüman insanların meydana getirdiği topluluklarda çok daha …

Devamını Oku »

Kâinatın Âlem İle Tesmiyesi…

KÂİNATIN ÂLEM İLE TESMİYESİ,  KÂİNATIN SÂNİİNE OLAN DELÂLETİ, ŞEHADETİ, İŞARETİ İÇİNDİR!..  “Binaenaleyh, kâinatın uzuvları da Sanie olan delâletleri,  şehadetleri için birer âlem olmaları icap eder.  Öyleyse, Sâniin o uzuvları terbiyesinden  ve o uzuvların da Sânii ilâm etmelerinden anlaşılır ki,  o uzuvlar; birer hayy, birer âkıl, birer mütekellim suretinde tasavvur edilmiştir.” (İşârâtü’l-İcâz-Fatiha)  Kâinat, Allah’ın varlığına olan delaleti ve şehadeti sebebiyle  nasıl “âlem” unvanını …

Devamını Oku »

Belâ ve Musîbet Kavramları

BELÂ VE MUSİBET KAVRAMLARI   Belâ: “Allah (c.c)’ın insanları denemek için verdiği maddî ve mânevî sıkıntı, dert, külfet” anlamındadır. Ayrıca belâ; “eskimek; denemek, sınamak; gam, musibet, darlık ve sıkıntı” gibi mânalarda da kullanılmıştır.[1] Cismi yıpratıp eskiten üzüntü ve keder olarak da tanımlanmıştır.[2] Teklif, külfetli bir işi yükleme ya da yükümlü kılma da …

Devamını Oku »