Ana Sayfa / 2024 / Ağustos

Aylık Arşivler: Ağustos 2024

Hedefimiz ve Amelimizin Kıblesi

AMELİMİZİN KIBLESİ Kur’anî, imanî, İslamî her türlü manalar ve hallerle meşgul olanlar ve bu kulvarda yer edinmek isteyenlere şu hakikate kulak vermeli ve her işinin başına bunu koymalıdır ki böyle olursa her nefes ve nüfus hedefine ulaşsın. İşte o serlevha öğüt ki; “Amelinizde rıza-yı İlahî olmalı.”[1] Hedefimiz ve amelimizin kıblesi …

Devamını Oku »

Mehmet Nuri BİNGÖL”ün Edebî Yolculuğu

Mehmet Nuri BİNGÖL”ün Edebî Yolculuğu   “Yollar Irmağa Çıkar”: M. Nuri Bingöl’den Edebi Bir Yolculuk Yazar M. Nuri Bingöl’ün yedinci eseri “Yollar Irmağa Çıkar”, doğum yerini anlatan hikâyelerle edebi dünyaya yeni bir soluk getiriyor. Modern anlatım tekniklerini denediği bu eser, estetik kaygılarla moral derslerini birleştiriyor.  “Yollar İrmağa Çıkar”, okurları derin …

Devamını Oku »

İttihad-ı İslâm’ı Israrla Önemsememek…

“İTTİHAD-I İSLÂMI ISRARLA ÖNEMSEMEMEK, MÜSLÜMAN DÜNYASINDA AKAN KANIN EN BÜYÜK SEBEBİDİR!..   Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri (r.a) bu birliğin ana gayelerini şöyle ifade etmektedir: “İttihad-ı İslâm hakikatında olan İttihad-ı Muhammedî (ﷺ)’nin cihet-i vahdeti tevhid-i İlahîdir. Peyman ve yemini de imandır. Encümen ve cem’iyetleri, mesacid ve medaris ve zevayadır. Müntesibîni umum mü’minlerdir. Nizamnamesi Sünnet-i …

Devamını Oku »

Nâsih ve Mensuh

Nasih ve Mensuh 9.-Sual: Kur’an’da nasih ve mensuh ayetler var. Yani hükmü değişen ve hükmü değiştiren ayetler var. Neden bazı hükümler zamanla değişiyor?9.-Elcevap: Allahu Teala (c.c.) şöyle buyuruyor: “Biz, bir ayetin yerine başka bir ayet getirdiğimiz zaman Allah ne indirdiğini bilirken, “Sen iftira ediyorsun.” derler. Hayır onların çokları bilmiyorlar.” (Nahl: …

Devamını Oku »

Hüznüme Şahid Geceler

Hüznüme Şahid Geceler   Ey hüznüme şahid geceler! Sizden başka var mı arkadaşlarım, Sizden başka var mı dert ortağım, Sizden başka var mı anlayanım, yok Mâdemki yok sizler gibi arkadaşım, Sırdaşım, yoldaşım, olmasın bana dert, Çekemem başka keder, başka ızdırap, Ağır gelir bu çile, hem bu gurbet ve azap Ey …

Devamını Oku »

Allah’ın Lûtfu ve Rahmetiyle, Ferahlasınlar…

“Rasûlüm! Onlara söyle, Allah’ın lutfu ve rahmetiyle, evet sadece bununla sevinip ferahlasınlar! Çünkü bu, onların toplayıp biriktirdikleri her şeyden daha hayırlıdır!..” (Yunus,58) “Dünyanın, Cenâb-ı Hakk‘ın yanında bir sinek kanadı kadar kıymeti olsaydı, kâfirler bir yudum suyu ondan içmeyecek idiler.” (İbni Mace, Zühd 3; Tirmizi, Zühd 13) “Yani, “Dünya öyle bir …

Devamını Oku »

Gökyüzüne Doğru Tefekkür

GÖKYÜZÜNE DOĞRU TEFEKKÜR   Yeni bir güne, güneşli güne uyanan bizler.. Güneş her zamanki gibi parlak ve sıcak. Peki ya bulutlar?.. Bir ahenkle birbirlerini takip ediyorlardı. İnsanlar mı?.. Onlar da hızlı adımlarla yetişmeye çalışıyorlardı ulaşmak istediklere yere. Bazen farketmeden güneşin doğduğunu hızlı hareketlerle uzaklaşıyorlardı benliklerinden. Görmek gerekiyordu aslında gökyüzündeki güzelliği, …

Devamını Oku »

Sahip Olunanlar Amaç mı?

Sahip Olunanlar Amaç mı?   İnsana bir zarar dokunduğunda bize yalvarır. Sonra ona bir nimet verdiğimizde, “Bu ancak bana bilgim sayesinde verilmiştir” der. Hayır, o bir imtihandır. Fakat onların çoğu bilmezler. (Zümer Suresi, 49) Mülkün asıl sahibi olan Allah, insanları verdiği mallarla imtihan eder. İnsan ise servetini, malını, mülkünü kendi …

Devamını Oku »

Romancı Olmak – Olmamak – Olamamak

Romancı Olmak- Olmamak – Olamamak   Bu sanatın ehli olmak, hayatı bir roman akıcılığı ile yaşamak manasına gelir; bir yığın yazı denemem ve gözlemlediğim hakiki yazar dostların serencamı, bunu öğretti bana. Romancı, çok münekkidin rağmına diyorum ki, gözlemcilikten öte muhakeme sahibi ve çokların “uzun soluklu” dediği ama aslında “sabır” ve …

Devamını Oku »

Yangın Nasıl Söner?

YANGIN NASIL SÖNER? Âlem-i insaniyet cayır cayır yanmaktadır ve bu yangın Avrupayı yakıp kavurup artık harim-i İslamiyet’e desıçramış ve yangın burada da devam etmektedir. Bu duruma karşı kimse tepkisiz kalmaması lazım. Çünkü tepkisizlik musibeti davet eder, sükûtsa evden içeriye buyur eder. Bediüzzaman Hazretleri bu hususta şunu ifade etmektedir ki; “Sen …

Devamını Oku »

Vâizler Neden “Etkisiz Eleman”?

VAİZLER NEDEN “ETKİSİZ ELEMAN”?   Sünuhat’ta mana cihetiyle şöyle bir ifade bulunuyor: ” Darul Hikmetül İslamiyenin hizmeti, onun adem-i hizmetidir. Yani müstevli İngiliz’e alet-i laya’kıl olmamasıdır.” Bu ifade, bana “etkisiz elamanmış gibi” gelen dini camia, tarikat ve vaizlerin halini hatırlatıyor. “Etkisiz elemanlar”, çünkü cemiyetin hali belli; gün gün eriyen bir …

Devamını Oku »

Allah’ın Azabından Emin Olunur mu?

Allah’ın Azabından Emin Olunur mu?   Yüce Allah Kuran ayetlerinde, pek çok insanın dünya hayatına tutkuyla bağlı oldukları ve bu tutkunun onlara ahiret hayatında hiçbir yarar sağlamayacağı bilgisini verir. İnsanın dünya hayatında önemsediği, elde edebilmek uğruna pek çok şeyi göze aldığı değerler, eğer Allah’ın hoşnutluğu hedeflenerek ve yine Allah yolunda …

Devamını Oku »

Sırf Allah ve Resûlü, Fazlından Kendilerini Zengin Etti Diye İntikam Almaya Kalktılar

SIRF ALLAH VE RESÛLÜ, FAZLINDAN  KENDİLERİNİ ZENGİN ETTİ DİYE  İNTİKĀM ALMAYA KALKTILAR.    “(O sözü) söylemediklerine dâir Allah’a yemîn ediyorlar.  Hâlbuki, o küfür sözünü  gerçekten söylediler de İslâm(ı kabûl etme)lerinden sonra kâfir oldular ve muvaffak olamadıkları şeye  (peygambere sû-i kasd yapmaya da) yeltendiler.  Sırf Allah ve Resûlü, fazlından kendilerini zengin etti diye  (buna …

Devamını Oku »

Yangın Var…

Yangınlar… Yangın war… Maddi manevi yanıyoruz. Küresel ısınma vb deniyor. Hikaye. Bu kainatın bir sahibi var. O da bir olan ALLAH cc. Herşeyin dizgini O’nun elinde. O’nu unutunca belalar, musibetler, hastalık, açlık, kıtlık, sel, yangın, deprem, geçim derdi ilh. sel gibi gelir. Tarihi beşer bunu isbat eder. Amma ve lakin …

Devamını Oku »

Amellerimizde Neyi Esas Almalıyız?

Amellerimizde Neyi Esas Almalıyız?   Bediüzzaman Hazretleri, İhlâs Risalesi’nin birinci düsturunda “Amelinizde rıza-i İlahi olmalı” der. İşlenen bütün amellerin özü, esası, ruhu, mâyesi, hedefi rıza-i İlahi olmalıdır ki ameller makbul olsun demektedir. Kaliteyi ifade eden keyfiyet ve sayısal çoğunluğu ifade eden kemiyet/kesret daima mevzubahis olmaktadır. Bazen de züğürt tesellisi olarak …

Devamını Oku »