Ana Sayfa / KASTAMONU / Kastamonu Bilgi-Belge / Kastamonu Honsalar Camii Haziresi’nde Bulunan Mezar Taşları

Kastamonu Honsalar Camii Haziresi’nde Bulunan Mezar Taşları

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Kastamonu Honsalar Camii Haziresi’nde Bulunan Mezar Taşları

           Yazan: Öğr. Gör. Özgür YENİ

Kastamonu Üniversitesi, Taşköprü Meslek Yüksekokulu, Eser Koruma Programı.

Çalışmayı okumak için alttaki başlığı tıklayınız:

Kastamonu Honsalar Camii Haziresi’nde Bulunan Mezar Taşları

ÖZ

Kastamonu Honsalar Camii Haziresi içerisinde, günümüze sağlam olarak ulaşabilmiş toplam 14 mezar yer almaktadır. Bu mezarların tamamı sandık mezar (sembolik lahit) olarak ifade edilen grubun, açık sandık mezar grubuna girmektedir. Ele aldığımız mezar yapılarından 1 tanesi kadın mezarı, diğer 10 tanesi ise erkek mezarıdır. Bunlardan baş ve ayak taşlarının yenilendiği 3 mezar yapısı araştırma kapsamına alınmamıştır. Çalışmamızda incelemiş olduğumuz baş ve ayak taşı sayısı 20 tanedir. Bu sayının 11 tanesini baş şahidesi, 9 tanesini ise ayak şahidesi oluşturmaktadır. İncelemiş olduğumuz mezar taşlarından üzerinde tarih ibaresinin yer aldığı en eski tarihli örnek M. 1800 yılına, en geç tarihli örnek ise M. 1880 yılına aittir.

İnceleme konumuzu oluşturan mezar taşlarında, yörede sık olarak bulunan değişik yapıdaki taşlar kullanılmış, işleme yöntemi olarak ise zemin oyma tekniği uygulanmıştır. Süsleme kompozisyonu olarak ise, asma, lale, kır çiçeği, kıvrık dallar ve soyut yapraklı bitkisel karakterli motiflere yer verilmiştir.

GİRİŞ
Vazgeçilmez kültür varlıklarımızdan birisi olan mezar taşları bulundukları bölgenin demografik, ekonomik, sosyal ve kültürel yapısını yansıtmaları bakımından oldukça önemlidir.

Diğer yandan mezar taşları ölen kişi hakkında tek tek biyografik bilgiler içermekte, dönemin kılık-kıyafeti, aile yapısı, sosyal ve idari tarihi, sanat tarihi, dil ve edebiyat tarihi hakkında önemli bilgiler vermektedir (Laqueur, 1997: 168).

Mezarlıklar ve hazirelerdeki tarihi mezar taşları eski Türk şehirlerinin bir bakıma “tapu senetleri” olmuşlardır (Eyice, 1996: 124). Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 14.05.1990 tarihli 1223 sayılı kararı ile tescillenmiş olan, T.C. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün tasarrufu altında bulunan Kastamonu Honsalar Camisi, Kastamonu merkezine bağlı Honsalar Mahallesi, 405 ada, 1 parsel üzerinde yer almaktadır. Yapı kitabesi günümüze ulaşmayan eserin, ilk inşaa tarihi bilinmemektedir. Ancak, Candaroğlu İsfendiyar Bey’in veziri olan Hond Salar’ın, Kastamonu’da bir camisi olduğu bilindiğinden, bu caminin yapılış tarihini İsfendiyar Bey devrine (1392-1439) indirmek mümkündür (Çifci, 2006: 89-90).

Bu çalışmamızda, Kastamonu Honsalar Camii Haziresi’nde bulunan mezar taşları ayrıntılı olarak ele alınacaktır.
Kastamonu Honsalar Camii Haziresi içerisinde, günümüze sağlam olarak ulaşabilmiş toplam 14 mezar yapısı bulunmaktadır. Bunlardan baş ve ayak taşlarının yenilendiği 3 mezar yapısı araştırma kapsamına alınmamıştır.

Çalışmamızda incelemiş olduğumuz baş ve ayak taşı sayısı 20 tanedir. Bunlardan 11 tanesi baş şahidesi, 9 tanesi ise ayak şahidesidir. Ele aldığımız mezar yapılarından 10 tanesi erkek mezarı, diğer 1 tanesi ise kadın mezarıdır. Giriş, katalog, değerlendirme ve sonuç olmak üzere dört ana başlıktan oluşan çalışmamızda; her bir mezar yapısı için ayrı ayrı gözlem fişleri oluşturulmuş, mezar yapıları  üzerinde yer alan baş ve ayak şahidelerinin ayrıntılı tanımları bu gözlem fişleri içerisine yerleştirilmiştir. Değerlendirme başlığı altında ise, incelenen mezar ve mezar taşlarının tipleri, kullanılan başlıklar, uygulanan süsleme kompozisyonları ile kullanılan malzeme ve teknik belirtilmiş, baş şahideleri üzerinde yer alan kitabe metinleri, kitabe metni başlığı altında bir bütün halinde incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise, araştırma kapsamında edinilen bilgiler aktarılmıştır.

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

Kastamonu Yöresi Geleneksel Maşrapa Konuşturma ve Keloğlanın Evlenmesi Oyunu

Maşrapa Konuşturma Oyunu: Köy dışından yabancı misafir geldiğinde kadınlar arasında oynanan bir oyundur. Oyunbaşı, öncelikle …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Gerçek Dostun Özellikleri

HAKİKİ DOSTUN ÖZELLİKLERİ Allah için sevecek, Allah için îkâz edecek, Allah için himâye edecek ve …

Kapat