Ana Sayfa / HABERLER & Yorumlar / 28 Şubat Mağduru Prof.Dr. Adem Tatlı: “Bu konunun temelinde evrim meselesi vardır.”

28 Şubat Mağduru Prof.Dr. Adem Tatlı: “Bu konunun temelinde evrim meselesi vardır.”

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Prof. Dr. Adem Tatlı, 28 Şubat sürecinde yaşadıklarını Habervakti.com sitesine anlattı.

 

28 Şubat Postmodern darbenin yıl dönümünde mağduriyetler ve postmodern darbenin hayatın her aşamasına etkisi sorgulanmaya devam ediyor. Hiç şüphesiz ki postmodern darbe birçok insanı mağdur etti. Bu mağdurlardan biri de Prof. Dr. Adem Tatlı’dır. 28 Şubat zihniyeti tarafından görevden uzaklaştırılan Prof. Dr. Adem Tatlı, gazetenin köşe yazarı Adnan Kalkan’a bir röportaj verdi. Dünyada Galileo’dan sonra 2. yüz kızartıcı vaka olan Adem Tatlı’ya verilen ceza, daha da vicdanları rahatsız etmeye devam ediyor. İşte o röportaj…

 

Soru: Sayın Hocam sizin 28 Şubat mağduru olduğunuzu işittik. Bunun aslı nedir? O konuda bilgi verebilir misiniz?

Cevap: Bu hadiseyi ben hiç açmak istemiyordum. Fakat basın-yayın organlarında YÖK vasıtasıyla üniversiteden uzaklaştırılmış olmam sıkça konu ediliyor. Onun için kamuoyunu bu konuda aydınlatmayı vicdani bir görev olarak görüyorum.

Soru: Niçin açmak istemiyorsunuz? Şayet mağduriyetiniz varsa bunu açıklamanız gerekmez mi?

Cevap: 28 Şubat idarecileri bu hadise ile Türk Yükseköğretimine büyük bir yüz karası bırakmışlardır. Bu güzide kurumun lekelenmesini istemedim. Suskunluğum bundandır.

Soru: Konuyu biraz açar mısınız?

Cevap: Türk Yükseköğretimi, insanlık tarihinde bir kitaptan dolayı Galile’den sonra hâkim huzurunda bir bilim insanını yargılama gibi bir pozisyona düşürüldü.

Soru: Siz bunu hak etmiş olamaz mısınız?

Cevap: Halk arasında bir söz vardır. “Hâkim benim kanımı istiyor. Hâkim savcı olur, babam da benim idamımı razı ise ben kime müracaat edeyim, ben de şaştım.”

Soru: Hocam hâlâ bu konuda niçin kapalı konuşuyorsunuz?

Cevap: Adnan Bey Kardeşim! Bu konunun temelinde evrim meselesi vardır. Kamu görevinden ihraçla YÖK genel kurulunda yargılanıyorum. YÖK başkanının savunma için bana verdiği süre beş dakikadır. Bunun izahı buranın hacmini aşar.

Soru: O zaman bunu bir yazı serisi şeklinde kamuoyu ile paylaşmak istemez misiniz?

Cevap: Olabilir.

Soru: Şimdilik o beş dakika içinde YÖK Genel Kurulunda yaptığınız savunmayı verebilir misiniz?

Cevap: Olur. Vereyim.

Prof. Dr. Âdem Tatlı’nın Yükseköğretim Yüksek Disiplin Kurulu’nda YÖK Başkanlının riyasetinde 20 kişilik heyet huzurunda 16.12.2005 tarihli savunma.

Yüksek Öğretim’in değerli üyeleri

Hepinizi saygı ile selâmlıyorum.

Huzurunuza, yazdığım bir kitabı savunmak üzere gelmiş bulunuyorum.

-Bu kitapta ne yazdım ki, suçlu sandalyesinde oturtuldum?

Kitap hakkında hakem raporlarını ve soruşturmacı iddialarını okuyunca anladım ki, işlediğim suç o kadar büyük ki, idamım bile az görülüyor.

-Nedir bu suç?

Yazdığım, “Evrim ve Yaratılış” adlı kitapta; insan da dâhil, yeryüzündeki bütün varlıkların nasıl ortaya çıktığını ve günümüze nasıl ulaştığını ortaya koyan, insanlık tarihi boyunca ileri sürülmüş, görüş, düşünce ve değerlendirmelere yer vermişim.

-Konuyla alâkalı mevcut eserler yeterli olmadığından mı suçlu addediliyorum?

-Hayır. Tam tersi. Milattan önce 400’lü yıllarda Anaximander’le başlayıp 1860’lı yıllarda Darwin tarafından teori şeklinde düzenlenmiş olan, “Bütün canlıların tesadüfen balıktan türediği, bu üreme zinciri içerisinde insanın da atasının balık ve tarla faresine dayandığı” şeklindeki evrim görüşünün yanında, bu teoriyi tenkit eden düşüncelere yer vermiş olmamdı. Evrim teorisini sorgulayan görüşlere yer vermekle, öğrencilerin bu teoriye olan güvenini sarsıyordum. Dolayısıyla, öyle bir şekilde cezalandırılmalıydım ki, bundan sonraki gelenlere büyük bir ibret olsun. 

İşte konunun özeti budur.

-Peki, bu kitabı yeni mi yazdım? Hayır. On üç sene önce. 1992’de.

-İzin almadan mı yazdım? Hayır. Üniversite Yayın komisyonunun müsaadesiyle.

-Ders kitabı olarak takip ettim mi?

-Evet. Yardımcı ders kitabı olarak 12 sene takip ettim. Ders müfredatına göre konular öğrencilere paylaştırılıyor ve onlar, her türlü kaynaktan faydalanarak sınıfta konularını anlatıp tartışıyorlardı.

-İdarenin bundan haberi var mı?

-Evet, var. Her devre, eğitim ve öğretim öncesi, hangi dersi kimin okutacağı, dersin müfredatı ve tavsiye ettiği kaynaklar, bölümden başlamak üzere yönetim kurullarında görüşülür.

Yükseköğretim Kurumu, bu kitabı inceletmek üzere evrimci öğretim üyelerinden kurduğu heyet raporlarına istinaden, soruşturma başlatmakla, evrim teorisini savunur pozisyona düşmüştür. 

 

Mülâkatın tamamını okumak için tıklayınız.

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

Regãib Gecesi Nedir? Regãib Kandili’nin önemi nedir? Regãib’in gecesini ve gündüzünü nasıl geçirmeli?

Regaip gecesi nedir? Regaip Kandili’nin önemi nedir? Regaip’in gecesini ve gündüzünü nasıl geçirmeli?  “Recep ayının ilk …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Risâle-i Nur Tarihinde Sarıklı Gençler – 1

RİSALE-İ NUR TARİHİNDE SARIKLI GENÇLER - 1   Risale-i Nur tarihi boyunca farklı kişiler ve …

Kapat