7 Maddede Beslenmede İslami Ölçü

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Beslenmede İslami Ölçü İçin 7 Madde

Şişmanlık, görülme sıklığı hızla artan en önemli sağlık ve beslenme sorunlarından birisidir. Şişmanlık sadece fiziksel bir sorun değildir ayrıca birçok hastalıklara da davetiye çıkarır. Bu sorundan kurtulmak için gelin Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) ve Sahabe Efendilerimizin (radıyallahu anhüm) sözlerine kulak verelim..

1. Doymadan sofradan kalkmak.

Asr-ı saâdette Müslüman hastaları tedâvi için İran’dan bir doktor gelir. Uzun zaman Medîne’de ikâmet ettiği halde kendisine müracaat eden hasta olmayınca bir gün Rasûlüllah’a (sallallahu aleyhi ve sellem) gelerek:

“-Şu kadar zamandır, hastalarınızı tedâvî maksadıyla Medîne’de bulunuyorum. Ancak bugüne kadar hastalığından şikâyetle tedâviye başvuran olmadı. Bunun sebebi nedir?” diye sorar. Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) de:

“-Buranın sâkinleri, karınları acıkmadıkça yemek yemezler. Yedikleri zaman da iştihâları olduğu halde doymadan sofradan kalkarlar, bu yüzden de hasta olmazlar.” buyurmuştur.

Bunun üzerine hekîm:

“-İşte bu, sıhhatli bulunmanın esâsıdır. Burası da benim yerim değilmiş.” der ve memleketine döner. (Mahmûd Sâmî Ramzanoğlu, Mus”abe 4, s.102)

2. Vücut bakımından hafif olmak.

Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) buyurdular ki;

“Allah’a en sevgili olanınız, az yiyenleriniz, vücud bakımından da hafif olanlarınızdır. ” (Münavi, Feyzu’l-Kadir, 1/175)

3. Mideyi yemek ile doldurmamak.

Rasûlüllah (sallallahu aleyhi ve sellem) bir başka hadis-i şerifinde ise şöyle buyurmuştur;

“Ademoğlu karnından daha kötü bir kap doldurmamıştır. Oysa ki Ademoğlu için belini doğrultacak birkaç lokma yeterlidir. Şayet mutlaka yemesi gerekiyorsa, o zaman (midesinin) üçte birini yemek, üçte birini su, üçte birini de nefes için ayırsın.” (Tirmizi, Zühd, 47)

4. Göbek bağlamak.

“Ümmetim hakkında korktuğum şeylerin en korkuncu (tehlikelisi) şunlardır: Karın büyüklüğü (göbek bağlamak), çok uyku, (maddi ve manevî) tembellik ve yakîn (iman) zayıflığıdır.” (Suyuti, Fethu’l-Kebir, 1/58)

5. Perhiz yapmak tedavinin başıdır.

“Mide hastalıkların evidir; perhiz ise, tedavinin (ilâçların) başıdır. Her vücuda alışık olduğu şeyleri veriniz.” (el Medhal, K. Hafa)

6. Akşam yemeği yemek.

Bir avuç çürük hurma ile de olsa akşam yemeği yeyin. Zira akşam yemeğinin terki ihtiyarlık sebebidir.

[Tirmizi, Et’ime 46, (1857)]

7. Çok yemenin zararlarından, sahabe efendilerimiz de bahsetmiştir.

Hz. Ömer (radıyallahu anh), “Çok yeme içmeden sakının! Zira o, bünyenizi hastalandırır, korkaklığı artırır ve ibadetlerinizde tembelleştirir.” (Aclunî, Keşfü’l-Hafa, 1/279) şeklinde ikaz etmiştir.

Hz. Ali (radıyallahu anh) da, “Eğer karnın doymuyor ve obur isen, kendini müzmin hastalardan say.” (Mâverdî, Edebü’d-dünya ve’d-din, s. 533) demiştir.

Beslenmede İslami Ölçü İçin 7 Madde

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

Saatler ve Manzaralar / Yahya Kemal BEYATLI

SAATLER VE MANZARALAR Yahya Kemal BEYATLI   Sütunların Dibinde Duâ Edenler Ayasofya’da, ikindiden sonra, yerle …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Homo Melancholis / Prof. Dr. Kemal SAYAR

Melankoli insanı. Acılı imgelemiyle insanbilgisinin sınırlarını yoklayan bir serhat akıncısı. Tahayyülün isyanı, aklın çitleriniaşan bir …

Kapat