Ana Sayfa / HABERLER & Yorumlar / Adil Karagöz’den 15 Temmuz’un 15 Hikâyesi / Nail TAN

Adil Karagöz’den 15 Temmuz’un 15 Hikâyesi / Nail TAN

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

ÂDİL KARAGÖZ’DEN 15 TEMMUZ’UN 15 HİKÂYESİ

Nail TAN

Eski TBMM Danışmanı (2003-2014), hâlen Kültür ve Turizm Bakanlığı Strateji Uzmanı hemşehrimiz hikâyeci Âdil Karagöz, 15-19 Mart 2017 tarihleri arasında Ankara AKM Sergi ve Fuar Alanı’nda düzenlenen “Başkentte 13. Kastamonu Günleri” etkinliğinde kitaplarını imzalarken yeni eserini takdim etti: 15 Temmuz’un 15 Hikâyesi, Ankara 2017, 205 s., Altınordu Yayınları: 21.

Âdil Karagöz, Kastamonu Merkez Benli Sultan köylü bir aileye mensuptur. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü (1995) ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Ön Lisans Programını (2003) bitirmiş, Selçuk Üniversitesinde de yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır (2015). Kendisi ve yayınları hakkında, ağabeyim Özdemir Tan’la birlikte hazırladığımız Gurur Kaynağımız Kastamonulular adlı biyografi ansiklopedimizin V. Cildinde (Ankara 2005 s. 51) ayrıntılı bilgi vermiştik. Tanıtacağımız yayını öncesinde, çocuk hikâyesi ağırlıklı 13 kitabı yayımlanmış bulunmaktadır.

“15 Temmuz 2016 FETÖ Darbe Girişimi” sonrasında, olayı siyasi yönden inceleyen çok sayıda kitabın yanı sıra şiir, hikâye, roman türünde edebî eserler yazıldığı da görüldü. Âdil Karagöz, 15 Temmuz şehit yakınları ve gazilerle yüz yüze görüşerek bu kitabı yazdı. Önsöz’de (s. 9-10), kitabını yazış amacını şu cümlelerle anlatıyor:

“Her kitabın bir yazılış amacı ve hikâyesi vardır, çünkü amacı olmayan hiçbir iş yoktur.

Bir hikâye yazarı olarak o gece (15 Temmuz 2016), ülkemizin yaşadığı ihaneti ve yazılan destanı, gazi ve şehit yakınlarımızla görüşerek hikâye üslubuyla gelecek nesillere aktarabilirim, dedim.

İhanetin ardından gelen zaferin gelecek nesillere aktarılması, unutulmaması, dersler çıkarılması için denizde damla misali de olsa bir katkıda bulunmak istedim. Yoğun bir emek sonucu ortaya çıkan bu eseri, çocuklarımızın, gençlerimizin, yetişkinlerimizin severek okuyacaklarını düşünüyorum.”

Kitapta şu 15 hikâye bulunuyor: 1. Alnından Öpülesi İnsanlar, 2. Ben de Geliyorum! 3. Benim Bacağım, Onun Canı Gider! 4. Darbecilere Kafa Tutan Kadın: Safiye, 5. Sende mi Anne! 6, Mertcan, Türkân, Ümit, 7. Adımı Yaz, Belki Bulurlar, 8. Tank Üstünde On Dakika, 9. Bu Sela Benim mi? 10. Suriye’den Sonra Sıra Bizde Olmamalı, 11. O Gece Komutan Allah’tı, 12 Hadi Be! 13. Cenaze Ortada Kalmaz, 14. Hizmet Vermiyoruz, 15. Kazan Öldü mü?

Hikâyeci Âdil Karagöz, hikâye kahramanlarını seçerken Kastamonulu olduğunu unutmamış, hemşehrilerinin kahramanlıklarını dile getirmeye öncelik vermiştir. Balkan, I. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’nda en çok şehit veren illerden biri olan, şehitler ve gaziler diyarı Kastamonu’nun vatansever evlatları bu olayda da İstanbul ve Ankara’da kendilerini canları pahasına ortaya koymaktan çekinmemişlerdir. Kitabın Kastamonu’yla ilgili de olması, yazarını iki kat tebrikimize yol açmıştır.

Bakınız hikâyelerde hangi Kastamonululardan da söz ediliyor? Cideli Şehit Ayşe Aykaç ve kocası Gazi Mustafa Aykaç (Ben de Geliyorum.), Gazi Safiye Bayat (Darbecilere Kafa Tutan Kadın: Safiye), Gazi Orçun Şekercioğlu (Suriye’den Sonra Sıra Bizde Olmamalı).

Kitabın sonunda, yazarın hikâyelerine konu olan şehit ve gazilerin resimleriyle darbe gecesine ait bazı görüntülere yer verilmiş.

Hemşehrimiz Âdil Karagöz’ü yürekten kutluyoruz. “15 Temmuz Edebiyatı Modası”na kapılmamış, her hikâyeyi ciddiyetle kuyumcu titizliğiyle işlemiş. Okuduğumuz 15 Temmuz kitaplarından en iyilerinden bire diyebiliriz… Edebiyatta hatır gönül, hemşehrilik bağı olmaz. Sanat hiçbir zaman torpili kaldırmaz.

15 Temmuz şehitlerini saygıyla anıyor, gazilere sağlıklı uzun ömür diliyoruz…

Kastamonu Gazetesi

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

28 Şubat Mağduru Prof.Dr. Adem Tatlı: “Bu konunun temelinde evrim meselesi vardır.”

Prof. Dr. Adem Tatlı, 28 Şubat sürecinde yaşadıklarını Habervakti.com sitesine anlattı.   28 Şubat Postmodern …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Utanmaz mıyız? / Orhan SALCI

 Size bir soru sorarak başlasam ayıp olur mu acaba? Affınıza sığınarak sormak istiyorum.. Sinema filmlerinin …

Kapat