Ana Sayfa / Yazarlar / Akçaağaç mı Akasya mı? – 2 / M. Nuri BİNGÖL

Akçaağaç mı Akasya mı? – 2 / M. Nuri BİNGÖL

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

AKÇAAĞAÇ MI, AKASYA MI?-2 

“Hayalim, sanki aciz bir sinekti ve bir nebati örümcek onu ağlarında avlamıştı. Hareketsiz  duran haşin ağaca  baktım ve düşündüm: Bir limonlukta hapsedildiği için,  uzaklarda kalan diğer hemcinsleri gibi, öğle güneşlerinde sıcak toprağa gölge salamayan, yağmurlarda ıslanamayan, fırtınalarda sarsılmayan, semayı, yıldızları, ayı görmeyegörmeye unutan şu ağaç, bulunduğu köşede acaba mes’ut muydu? En hakir ottan, enmuhteşem çınara kadar her nebatın muhtaç olduğu , hava ve ışıktan, kuş ve böcek ziyaretinden mahrum olarak, bu ağacın soba harareti ve insan nefesiyle yaşamaktan mes’ut olabileceğine hükmetmek için kendimce makul bir sebep bulamadım ………. 

Nebatların zekâsı hakkında Maeterlinch’in anlattığı akıllara hayret verici müşahedelerden  sonra bir ağacı mes’ut veya muzdarip tasavvur etmekte hiç bir garabet kalmıyor.Varlıkların sükununa aldanmamalı!Muzdaripler , yalnız ‘ muzdaribim’ diye bağırabilenler değildir. Bilinmez niçin, acıya hayat katan kudret, insandan başka hiç bir mahluka acının sırrını açıklamak imkânını vermemiştir. Her mahluk, hayatın kanlı yollarında , boynuna geçirilen ve sesini boğan bir ağır  ‘sükut’  zincirini sürükleyip yürüyor.” 1 

Bu satırlar ve duygulanmalar  güzide bir anın  coşkulu yorumları belki; ama bunlara  tam tekmil bir tefekkür demenin zorluğu da ortada. Herkes iyi bilir; zaman zamanı, hâl ve gün birbirini, saat ve an kendi bölümlerini bile – çok kere- karşılamıyor,birbirine denk olamıyor. (1.Gurabahane-i Laklakan, Ahmet HAŞİM, SHF: 105-106)

Tefekkür, tefekkür ama, zihinlere tebelleş olan böylesi mübalağalı “zann”lardan  uzak olanı tabiî. Belki  bir “ bütünleyici” edâ ve bir derde deva olanı.  Hiçbir zaman subjektif ve tek yönü işaretleyici bir  “tarafgirane” (taraflı) sıfatlı   değil. 

*** 

Sonradan öğrendim ki  sesler kiminin “ cırcır” dediği, kimin         “sırsır” diyeadlandırdığı o gözsüz böceğe aitmiş. İşin garibi,  bulunduğum zaruretler icabı onları çok kere gece duyduğumdan yalnız karanlıkta ve akşam üstleri  öttüğünü sanıyordum; yanılmışım. Pek çok insanın “akçaağaçları” ve açtığında akasyaları  bembeyaz sanması gibi tıpkı… Halbuki  “ yanar-döner”  yapraklarının sırtı  güneş ışığındaki  renklerden tek  birini, beyaz olanını gözlerimize taşıyıp aksettirdiği içindir o beyazlık. Akça çiçeklerinin efsunlu renkleriyle verdiği bir sıbga eseri… 

Hele  “Yatlimanı”na inen sokaktaki pansiyonların bahçesindeki ağaçlardansıyrılan böcek sesleri  daha  garipti; çığlık çığlığa  feryat ediyorlardı sanki.  O sitemötüşleri – biraz da böyle anlayalım- kimbilir ne içindi?  

İşin gerçeğinin  zıddına bir kavis çizdiğini bilmeme rağmen, Yûnus gibi: 

“Ben bir ulu şara varam/ Feryad u figan koparam”  diyemeyen bir zaruretingöbeğinde bulunanlar gibiydi hâlim. Akif gibi “Hüsran”ı da yazamazdım ya… 

Yazar : Mehmet Nuri BİNGÖL

BİYOGRAFİ
1961’de Şanlıurfa/Birecik’te doğdu. İlkokul ve ortaokulu aynı ilçede okudu. 1982’de İstanbul Edebiyat Fakültesinden mezun oldu. Anadolu’nun çok yöresinde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yaptı.
Yazgı, Köprü, Bizim Külliye dergilerinde hikâye, deneme ve makaleleri yer aldı. Gap Gündemi, Tasvir, Yeni Nesil gazetelerinde yazıları yayımlandı. Birecik yıllıklarına alınmış şiirleri, yaptığı derlemeleri ve değişik site ve kitaplara alınmış makale, mülakat ve köşe yazıları bulunuyor.
Kitaplaşan iki eseri ve tefrika romanları Mehmet Nuri EMİNLER mahlasıyla yayımlanmıştır. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliğine devam ediyor. Birecik’te temsilciliği açıldığı ilk günden beri Eğitim-Bir-Sen üyesi. Dört kızı ve üç torunu bulunuyor. Şanlıurfa/ Birecik’te ikâmet ediyor.

Tarık Buğra ile yaptığı mülakatın iktibas edildiği eserler:
Politika Dışı (Tarık Buğra)
Tarık Buğra’yla Söyleşiler (Mehmet Tekin)

Hikâyelerinin İktibas Edildiği Eserler:
Kedinâme (M. Nuri Yardım, 2019)
Dergizan Yıllığı (Ramazan Seydaoğlu, 2020)

İktibas edilen mahalli derlemeleri:
Cumhuriyetin 50. Yılında Birecik Yıllığı
Cumhuriyetin 70. Yılında Birecik Yıllığı

Tefrika Romanları:
Yokuşta ( 1986)
Yokuşta Tırmanış-1 (1984)
Yokuşta Tırmanış- 2 (1988)
Kafkasya’da Sarp Ufuklar (1981)

Kitapları:
Sürgündeki Çeçenya (1. Baskı: 1996; 2. Baskı: 2000) Gençlik Yayınevi
Nur Üstad (Biyografi- Deneme; 2002) Erguvan Yayınevi
Siyahtan Turkuaza (15 Temmuz) [Hikâyeler] 2021. KDY yayıncılık
Ver Elini Türkmeneli [Gönül Sayhası-1] (Roman) 2021, KDY Yayıncılık
Azada Yürüyüş [Gönül Sayhası-2] (Roman), 2021, KDY Yayıncılık, "Bir Başka Çeşme" (2022- KDY- Öyküler)

Tüm Yazıları Göster
Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Önceki yazıyı okuyun:
Sevgi ve İktidar İlişkisi / Sema MARAŞLI

Sema Maraşlı Sevgi ve İktidar İlişkisi “Horozu çok olan köyün sabahı geç olur.” (Atasözü) Sevgi …

Kapat