Ana Sayfa / KASTAMONU / Kastamonu Bilgi-Belge / Anadolu’nun en iyi atları burada yetişti

Anadolu’nun en iyi atları burada yetişti

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Anadolu’nun en iyi atları burada yetişti

1071 yılı sonrası Anadolu, Bizans’ın elinden çıkmaya başladı. Beylikler döneminde; Kastamonu’da da uç beyliği konumundaydı. Kastamonu, Çankırı ve Sinop’ta Bizans’a karşı gaza beyliği kurulmuştu.

Kastamonu’da, Hüsamettin Çoban Bey uç beylerbeyi olarak çalıştı. Döneminde şehirleşme başladı, nüfus oldu, mahalleler oluştu. Nüfus kısa sürede merkezden bucaklara, köylere kadar yerleşti. Sadece askeri üs bölgesi olmakla kalmadı, kültürel değerler üretti. Camiler, şifahaneler, türbeler inşa etti. Çobanoğlularından sonra kültürel eserleri ve sosyal refahı Candaroğulları ve İsfandiyarbeyoğulları beyliği daha da arttırdı.

Anadolu’nun en iyi atları burada yetişti

Beylik içerisinde zamanla öyle bir ilçe oluştu ki, Anadolu’nun en iyi atların yetiştiği, beylerin yazları konakladığı bir ilçe olmanın dışında çağ açıp kapatacak bir kumandanın filizleneceği bir düğüne ev sahipliği yaptı. Burası Kastamonu’nun merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta yer alan yeşille, tabii güzelliklerin bir arada buluştuğu Devrekâni’ydi.

Osmanlı, zamanla sınırlarını genişleterek İsfendiyar beyliği ile komşu oldu. Kısa süre sonra kan dökülmemesi için akrabalık bağı kurulmasına fikri kabul gördü. 2. Murat, Çaşnigir başı Elvan Bey başkanlığında bir heyeti birçok hediye ve mihr ile birlikte Kastamonu’ya gönderdi. Devrekâni’ye geçen heyet Çayırcık Köyü’ne geldi. 1425 yılında 2. Murad ile İsfendiyar Beyin oğlu 2. İbrahim’in kızı Hatice Halime Hatun’un düğünü Çayırcık köyünde yapıldı. Düğün töreninden sonra gelin yükte hafif pahada ağır pek çok hediye ile Bursa’ya gönderildi. Bu kutlu doğumdan da yeni bir çağ açan Fatih Sultan Mehmet Han dünyaya gelmiştir.

Devrekânililer, Osmanlı Devleti ailesinin hem damadı hem de eniştesi oldu

Bu düğünle Fatih Sultan Mehmet’in babası 2. Murat Devrekânililerin damadı olmuştur. Ancak akrabalık bağı Bursa’ya ulaştığında daha sağlamlaştırılmıştır. 2. Murad, kız kardeşlerinden Selçuk Hatun’u 2. İbrahim ile evlendirmiştir. Diğer kız kardeşi Sultan Hatun’u da İsfendiyar Beyin diğer oğlu olan ve Osmanlı hizmetine düğünden önce girmiş bulunan, Çankırı Sancak Beyi Kasım’a vermiştir. (İ. H Uzunçarşılı “Çelebi Sultan Mehmed’in kızı Selçuk Hatun Kiminle Evlendi? Belleten, 82, 1957, sf255)

Osmanlı Devleti ile akrabalık bağları kuran İsfendiyarbeyoğulları beyliği, bundan sonraki süreçte 2. Murad ve oğlu Fatih Sultan Mehmet Han’ın akınlarında yer almışlardır.

Hatta Fatih Sultan Mehmet Han’ın dayısı Candaroğlu İsmail Bey, İstanbul’un fethinde yer almıştır. 27 Mayıs 1453 gibi girişilecek kati hücum arifesinde, Chalkokondyles’in yazdığına göre, 2. Mehmed tarafından, şehrin yağma edilmesine gerek kalmaması amacıyla teslim teklifinde bulunmak üzere, İsmail Bey, Bizans imparatorunun yanına padişahın elçisi olarak gönderilmiştir.

Günümüzde tarım ve hayvancılığın merkezi haline gelen ilçe, o döneme ait tarihi Gelin Hamamı’nı muhafaza etmektedir. Ayrıca bu tarihi ve kültürel bağ gelecek nesillere aktarılmaktadır.

Bu olayın anısına her yıl Mayıs ayının son haftasında Çayırcık Mahallesi’nde fetih şölenleri düzenlenmektedir. Ancak ilçe belediyesinin imkânlarının ötesinde bir anlamı ve hatırası olduğu da açıktır. Valilik ve Kültür Bakanlığı’nın destek vermesi halinde tarihi ilçe eski şanlı günlerindeki kutlamalarına kavuşacaktır.

Ayhan Çiftçi

 

dunyabizim.com

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

Kastamonu Yöresi Geleneksel Maşrapa Konuşturma ve Keloğlanın Evlenmesi Oyunu

Maşrapa Konuşturma Oyunu: Köy dışından yabancı misafir geldiğinde kadınlar arasında oynanan bir oyundur. Oyunbaşı, öncelikle …

Önceki yazıyı okuyun:
Bir Cenâze Namazı ve… / M. Nuri BİNGÖL

Mehmet Nuri BİNGÖL BİR CENAZE NAMAZI VE… İnsan aklı ve havsalası ancak sarsıcı ve vurucu …

Kapat