Ana Sayfa / Yazarlar / Anlık görüntüyle genel hüküm vermek! / Mustafa H. KURT

Anlık görüntüyle genel hüküm vermek! / Mustafa H. KURT

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Herhangi bir kişi hakkında “o şöyle biri, böyle biri..” diye kurduğumuz cümlelerin dayandığı her anı, her delil ya da her örnek, o kişinin huyunu ve karakterini tek başına yansıtmayabilir her zaman.. Aklımızdaki sözüm ona o örnek, o tecrübe, o anı veya ‘delil’, ilgili kişinin sadece o konudaki bir anlık düşüncesizliği, cahilliği yahut kendince ‘esprisidir’ belki de.. 

Dolayısıyla insanların gerek sevdikleri veya sevmedikleri şeyler hakkında, gerekse de alışkanlıkları, özellikleri, fikirleri hele de kişilikleri söz konusu olduğunda aceleci ve kolaycı yargı cümleleri kurmamalı derim.

Öyle ya, “insanların en güç inandığım tarafları değişmezlikleri, en kolay inandığım tarafları ise değişkenlikleridir.” diyen Montaigne, örneğin her gün gidip geldiği bir yolu bazı gün kısa-bazı gün uzun bulmasını anlatırken; aynı zamanda insanın varlığı algılama ve bu algıyı anlamlandırma faaliyetinde aynı insanın iç aleminin etkisine de dikkat çekmiyor mu acaba?

O halde, tıpkı “bir anlık görüntü ve sözlerimize” bakılarak hakkımızda bir hükme varılmasındaki yanlışlığı içten içe bilmemiz gibi, aynı şeyi başkalarına yapmanın yanlışlığını da unutmamalı insan…

Aynı Montaigne şöyle bağlarken meseleyi, muhtemel itirazları da sanırım ta baştan zorda bırakmış oluyor:

“İçinize dikkatle bakarsanız kendinizi iki kez aynı durumda bulamazsınız. Ruhumu, baktığım tarafına göre kimi şöyle, kimi böyle bir durumda görüyorum. Kendimi bir şöyle bir böyle anlatışım, içime bir şöyle bir böyle bakışımdan geliyor. Kendimde, türlü durumlar içinde, bulamadığım karşıtlık yok; utangaç ve yüzsüz, çekingen ve atılgan, sessiz ve geveze, kaba ve ince, ahmak ve zeki, babacan ve aksi, yalancı ve doğru sözlü, bilgili ve cahil, cömert ve cimri; yerine göre bütün bu durumları az çok kendimde görüyorum.” 

Yazar : Mustafa H. KURT

Mustafa H. Kurt: 1974 yılında Gaziantep'te doğdu. Cumhuriyet Lisesi (1992) ve Gaziantep Üniversitesi Tarih bölümünden mezun oldu (2000). Türkiye’de ve Almanya’da eğitimcilik yanında farklı iş kollarında çalıştı. Yazarımız, kastamonur.com yanında hâlihazırda çeşitli dergi ve haber sitelerinde yazıyor.

Tüm Yazıları Göster
Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Osmanlı Sarayında Kullanılan Güzel Kokular, Koku ve Karakterler

Tarihe damgasını vuran padişahların gücü, sultanların cazibesi ve sarayın gizemlerini yansıtan birbirinden farklı, Osmanlı saraylarına …

Kapat