Ana Sayfa / Yazarlar / “Şarkın En Sevdiği Sultan” Nerede? / M. N. BİNGÖL

“Şarkın En Sevdiği Sultan” Nerede? / M. N. BİNGÖL

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Mehmet Nuri BİNGÖL

mneminler5@mynet.com

ŞARKIN EN SEVDİĞİ SULTAN” NEREDE?..

Şu manzarayı seyretmenin tadına doyum olur mu?..
Ortada keremli Ka’be, çevresinde (elektronlar gibi tıpkı) tavaf eden melekler ordusu mü’minler; pervaneler misali…
Hepsinin dudakları kıpır kıpır, kalplerinde “Ka’be hürmetindeki” iman; yüreklerindeyse “Develeri Kasva’nın üzerinde iki büklüm ve dudaklarında binlerce şükür, binlerce istiğfar”la, saçaklı, siyah ve softan sancağının dalgalanışı altında, başını dünya hayatında secdeye koyduğu “Minber Şehir” Mekke’ye giren Efendiler Efendisi’nin (asm) hasreti…
“Bir insan… Tek başına… Ne muini var, ne yardım edeni; ne saltanatı var ve ne definesi… Meydana çıkmış… Bütün dünyaya karşı mübareze ediyor.
…Ve umum insanlara hücum etmeye hazırlanmıştır… Ve omuzlarına küre-i arzdan daha büyük bir hakikat almıştır.” ( İşaretü’l-İ’caz)

Kabul edersin ki bu yalnızlık aslında tam bir beraberliktir; dünyadan bin, yüz bin, milyon kere daha büyük küreleri “Ol!” emriyle Vareden, “Dön!” emriyle harekete geçiren Celal Sahibi Rabb’in “Vekil”liğiyle tam bir huzura dönmüştür.
“Mescid mü’min, minber mü’min
Taşardı kubbelerde tekbir
Dolardı kubbelere AMİN!”
Dualar, niyazlar…
Bilirler ki “Dua mi’minin silahıdır. “ Ka’beyi ve Nebevi Mescidi” doldururken göz ve gönüllerine, hayallerine Aksa Mescidi ve hemen yanındaki, altın sarısı kubbesiyle Sahra Mescidi görünür. Gözleri yaşarır; Allah’tan yana yakıla yeni bir Selahaddin Ordusu talep ederler.

Selahaddin de mi kim?

Fatih Sultan”ı araştırıp, öğrenip de “Şarkın en sevgili Sultan”ı Selahaddin Eyyubi’yi tanımamak mümkün mü?

1138 tarihinde Tikrit’te dünyaya gelmiştir. Babası Necmeddin Eyyüb Selahaddin’i Şam’a İslami ilimleri ve savaş sanatlarını öğrenmesi için tahsile gönderdi. Frenklere karşı savaşlarda amcasının yanında savaş tecrübesi öğrendi.
Selahaddin Şam Sultanı Nureddin Zengi tarafından amcasının maiyetinde Kahire’ye gönderildi. Şirkuh güçleri 2 Ocak 1169 tarihinde Kahire önlerine varmıştı. Haçlı ordusu ise kuşatılmış ve geri çekilmek mecburiyetinde bırakılmıştı.
Ancak vezir Şaver bu sefer hamileri Selahaddin Eyyübi aleyhinde komplo kurmuştu. ondan ve Suriye ordusundan kurtulmak istiyordu. Bunun üzerine Selahaddin Eyyübi bu vaziyetten haberdar olmuş ve tuzağı tersine çevirerek Vezir Şavir’i ortadan kaldırmıştı!”

Oyunları tersine dönenleri ne çok andırıyor değil mi? Ya da andıracak…”Akıbet müttakilerin” çünkü…
“Ardından Şirkuh şehre girmiş ve Fatimi tahtının veziri olmuştu. Ancak beklenmedik bir şekilde 2 ay sonra vefat etti (23 Mart 1169) ve 30 yaşında olan Selahaddin Eyyübi ona halife oldu ama kendi adına hutbe okutmadı.”
Ancak böylesi bir fedakarlık bizi istikbalin hür ufuklarına ve baharlara ulaştırabilir.
“Selahaddin Eyyubi, bu sırada çifte kimliğe sahip bulunuyordu. Bir taraftan Fatimi veziri iken diğer taraftan da Nureddin Zengi’nin adamıydı. Nuredin Zengi’ye tâbi olarak vezir oldu.
Bundan sonra seri bir sünnileştirme faaliyeti başlatıldı. Tarikatlar organize edildi ve Karakuş bunu denetledi. Nureddin Zengi’nin 25 Mart 1174 tarihinde vefatına kadar Selahaddin Eyyübi Mısır sultanı lakabını kullanmadı. O zamana kadar Mısır’ın dışına çıkarak Müslüman emirlikleri itaat altına almaya çalışmamıştı. Bundan sonra Kuzey Afrika’da Fas kıyılarına ve doğuda da Yemen’e gitti.

Selahaddin Eyyübi Haçlılarla girmiş olduğu savaşların ekseriyetini kazanmıştır. Kaybettiği önemli savaşlardan birisi Montgisard muharebesidir. Bu muharebede karşısına Kudüs Kralı Baldwin IV’un kuvvetleri ile birlikte Chattilon’lu Raynald ve Templar şovalyeleri çıkmışlardı. İki yıl sonra o¬nlarla Yakup Deresi mevkiinde girmiş olduğu savaşı kazandı.
Haçlı Raynald, 1184 yılında Müslüman hacı kafilelerini ve kervanlarını yağmaladı. 4 Temmuz 1187 tarihinde Selahaddin Lusignanlı Guy, ile karşılaştığı muharebede Kudüs Kralı’nın eşi ve Trablusşam’ın Kralı Raymond III ve Raynald’ın kuvvetlerini Hittin’de darmadağın etti. Raynald da ele geçirilenler arasındaydı. Selahaddin bir tek onu affetmedi ve yaptığı yağmalar ve anlaşmaları ihlaller nedeniyle kendisini idam ettirdi.

Kudüs’ün Selahaddin’in eline geçmesi ve Haçlıların kesinkes mağlubiyetleri Avrupa’yı ayağa kaldırmıştı. Bunun üzerine İngiltere Kralı Aslan Yürekli Richard ortak komutasında 1190 tarihinde Üçüncü Haçlı Seferi başlatılmıştı. Bu sefere Fransa ve Avusturya kralları da katılmıştı. Avusturya kralı sudan geçerken boğulmuş ve Fransız kralı da Filistin’de bir müddet eğlendikten sonra tekrar ülkesine geri dönmüştü.
İngiliz Kralı Richard ile Selahaddin 17 Eylül 1191 tarihinde Arsuf’ta karşılaşmışlar bu savaşta Richard kuvvetleri üstün gelmiş ama kesin bir zafer kazanamamıştı. Bu zaferden sonra Kudüs’ü geri alma sevdasına düştüyse de yolda hastalığa yakalanmış ve bunun üzerine Selahaddin ile Remle anlaşmasını imzalamıştır.

Bu anlaşmaya göre, Kudüs Müslümanların elinde kalmakla birlikte, Hıristiyan hacılara da açık bir şehir olacak ve ziyaret etmelerine engel olunmayacaktı. Selahaddin Eyyübi âlicenaplığı ve yüksek karakteri ile Richard’ı büyülemişti. O hasta olunca özel doktorunu çadırına göndermiş ve canının çektiği meyveleri tedarik etmişti. Ve atı ölünce de kendisinin haziresinden iki at hediye etmişti. Ayrıca ordusu susuz ve erzaksız kalınca bunları da tedarik etmişti.”

Böyle bir irade ile “Evlad-ı Fatihan”ın aklı birleşince o meydandakilerin ve ellerini dua dua açmış insanların duaları kabul edilmez olur mu şeklindeki sorunuzu ben de yerinde buluyorum.

Yazar : Mehmet Nuri BİNGÖL

BİYOGRAFİ
1961’de Şanlıurfa/Birecik’te doğdu. İlkokul ve ortaokulu aynı ilçede okudu. 1982’de İstanbul Edebiyat Fakültesinden mezun oldu. Anadolu’nun çok yöresinde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yaptı.
Yazgı, Köprü, Bizim Külliye dergilerinde hikâye, deneme ve makaleleri yer aldı. Gap Gündemi, Tasvir, Yeni Nesil gazetelerinde yazıları yayımlandı. Birecik yıllıklarına alınmış şiirleri, yaptığı derlemeleri ve değişik site ve kitaplara alınmış makale, mülakat ve köşe yazıları bulunuyor.
Kitaplaşan iki eseri ve tefrika romanları Mehmet Nuri EMİNLER mahlasıyla yayımlanmıştır. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliğine devam ediyor. Birecik’te temsilciliği açıldığı ilk günden beri Eğitim-Bir-Sen üyesi. Dört kızı ve üç torunu bulunuyor. Şanlıurfa/ Birecik’te ikâmet ediyor.

Tarık Buğra ile yaptığı mülakatın iktibas edildiği eserler:
Politika Dışı (Tarık Buğra)
Tarık Buğra’yla Söyleşiler (Mehmet Tekin)

Hikâyelerinin İktibas Edildiği Eserler:
Kedinâme (M. Nuri Yardım, 2019)
Dergizan Yıllığı (Ramazan Seydaoğlu, 2020)

İktibas edilen mahalli derlemeleri:
Cumhuriyetin 50. Yılında Birecik Yıllığı
Cumhuriyetin 70. Yılında Birecik Yıllığı

Tefrika Romanları:
Yokuşta ( 1986)
Yokuşta Tırmanış-1 (1984)
Yokuşta Tırmanış- 2 (1988)
Kafkasya’da Sarp Ufuklar (1981)

Kitapları:
Sürgündeki Çeçenya (1. Baskı: 1996; 2. Baskı: 2000) Gençlik Yayınevi
Nur Üstad (Biyografi- Deneme; 2002) Erguvan Yayınevi
Siyahtan Turkuaza (15 Temmuz) [Hikâyeler] 2021. KDY yayıncılık
Ver Elini Türkmeneli [Gönül Sayhası-1] (Roman) 2021, KDY Yayıncılık
Azada Yürüyüş [Gönül Sayhası-2] (Roman), 2021, KDY Yayıncılık, "Bir Başka Çeşme" (2022- KDY- Öyküler)

Tüm Yazıları Göster
Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Önceki yazıyı okuyun:
KASTAMONU: Anadolu Sürprizi / Ülkü Özel Akagündüz

KASTAMONU:Anadolu sürprizi Bir şehri diğerinden farklı kılan çoğunlukla topoğrafik özellikler… Yamaç, tepe, vadi ya da …

Kapat