Ana Sayfa / İLİM - KÜLTÜR – SANAT – FİKRİYAT / Kelimeler & Kavramlar / Asfiya ve muhakkik ne demektir, aralarındaki fark nedir?

Asfiya ve muhakkik ne demektir, aralarındaki fark nedir?

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Asfiya ve muhakkik ne demektir, aralarındaki fark nedir? 

Asfiya kelimesi, “Safa-Yesfu” fiilinden gelen “Feîl” kalıbındaki “Safîy” kelimesinin çoğuludur.  Bu kök harflerinden türemiş olan kelimelerin anlam bakımından ortak paydası, “saf, halis, katıksız, süzülmüş, üstün, seçkin” gibi manalarıdır. 

 

“Muhakkikin-i ulema” ile “muhakkikin-i asfiya” arasındaki fark da yukarıdaki izahtan anlaşılmaktadır. Kısaca ifade edersek:
Muhakkikin-i Ulema: Medrese ve ilim geleneğine tabi olan alimler demektir. İslam tarihinde malum olduğu üzere, İslam ilim dünyası tekke ve medrese olmak üzere iki esasa ve iki ekole bölünmüştür. Hatta bu iki esas ve ekol rakibane ve mücadele suretinde inkişaf etmiştir. Medrese ilim ve aklı ön plana çıkarırken; tekke, kalp ve tasavvuf merkezli bir ekoldür.Tekkede kalbin inkişaf etmesi esas iken, medresede aklın inkişafı esastır. 
Muhakkikin-i Asfiya: Medrese ve tekkeyi birleştirip, akıl ve kalbi bir ahenk ve uyum içinde işlettiren ve inkişaf ettiren, alim ve evliyalara asfiya deniliyor. Yani asfiya kavramı her iki ekolü de içine alan yüksek ve ulvi bir kavramdır. Asfiya derecesine gelmiş bir insan hem ilim sahibidir, hem de kalbi velayet mertebesindedir. Kalp ve akıl beraber inkişaf etmiştir. Risale-i Nurlar da asfiya mesleğindendir. Fahreddin-i Razi muhakkikin-i ulemadan iken, Abdulkadir Geylani Hazretleri muhakkikin-i asfiyadandır.
Sorularlaislamiyet
Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

Hisbe, İhtisab – Hisbe Teşkilâtı ve Muhtesib

Hisbe ( الحسبة ) Arapça’da “hesap etmek, saymak; yeterli olmak” anlamlarındaki hasb (hisâb) kökünden türeyen ihtisâb …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Köy gençliği üzerine / Prof.Dr. Mahmut Erol KILIÇ

Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç, Yeni Şafak'taki köşesinde, pek ele alınmayan bir konu üzerine yazmış. …

Kapat