Ana Sayfa / İLİM - KÜLTÜR – SANAT – FİKRİYAT / Seçme Yazılar / Aşûre Gününde Peygamberlerin Dilinden Dualar

Aşûre Gününde Peygamberlerin Dilinden Dualar

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Bu gün 10 Muharrem Aşûre Günü ve Kerbela Vak’ası’nın Yıl Dönümü…

Hazırlayan: Zeki Işık

Muharrem ayının onuncu günü olan bu gün Aşûre günüdür. Muharrem ayı, Kur’an-ı Kerim’de, kıymet verilen dört aydan biridir. Bu ayda oruç tutmak çok sevaplıdır. Bir hadis-i şerif meali şöyledir: “Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur. Farzlardan sonra kılınan en makbul namaz da gece (Teheccüd) namazıdır.” [Müslim]

Muharrem ayı ve Aşure Günü, Ehli Kitap olan Hıristiyan ve Yahudiler tarafından da mukaddes sayılırdı. Nitekim, Peygamberimiz as Medine’ye hicret buyurduktan sonra orada yaşayan Yahudilerin oruçlu olduklarını öğrendi. “Bu ne orucudur?” diye sordu. Yahudiler, “Bugün Allah’ın Musa’yı düşmanlarından kurtardığı Firavun’u boğdurduğu gündür. Hz. Musa (as) şükür olarak bugün oruç tutmuştur” dediler. Bunun üzerine Peygamberimiz (as) da, “Biz, Musa’nın sünnetini ihyaya sizden daha çok yakın ve hak sahibiyiz” buyurdu ve o gün oruç tuttu, tutulmasını da emretti. Yalnız onlara benzememek adına ya bir gün önceden veya bir gün sonradan ekleme yaparak iki gün olarak tutmak gerekiyor. Mesela Perşembe ve Cuma gibi.

Aşure günü birçok ehemmiyetli hadiseler olmuş ve özellikle on Peygamberin (as) duası kabul olmuş, içinde bulundukları zor durumdan bugün necat bulmuşlardır. Biz de bunu vesile ederek Rabbimize dua ile iltica edip kendimize, ailemize milletimize ve Âlem-i İslam’a dua edeceğiz. Bir de Aşure günü tüm İslam dünyasını ağlatan, yüreklerimizi sızlatan bir olay olmuştur ki bu, İslam tarihine Kerbela Vakası olarak geçmiş ve Hz. Hüseyin’in şehit edilmesini netice vermişti. Bugün bu iki önemli hadisenin hikmetinden kısa olarak bahsedeceğiz. Aşure gününde necat bulan Peygamberleri vesile yaparak biz de şöyle dua edebiliriz.

Adem (as) ; Cennette yaptığı hatadan dolayı tövbe etmiş ve tövbesi Allah tarafından Aşure günü kabul edilmiştir.

Rabbim sen affedicisin, affetmeyi seversin, bizi de affet, tövbelerimizi kabul et, cennet ve cemaline mazhar eyle.

Nuh (as); İnanmayan insanlar tufan ile helak olurken, inananlar gemiye binip Aşure günü karaya inerek tufandan kurtulmuşlardı.

Rabbim bizi de şu asrın fırtınalı fitne ve isyanından kurtarıp ebediyetin sahil-i selameti olan cennetine nail eyle.

İbrahim (as); Peygamberimizin mübarek neslini taşıyan İsmail as Aşure günü dünyaya gelmiş ve İbrahim as nesli için yaptığı dua kabul olmuştur.

Rabbim bizi de cehennem ateşinden kurtar, neslimizi mübarek eyle ve çocuklarımızı Salih, hayırlı evlatlar eyle.

Yakup (as); Yusuf (as) hasreti ile gözleri kapanmış ve Yusuf (as) önderdiği gömleği Aşure günü gözlerine sürmek ile gözleri açılıp şifa bulmuştur.

Rabbim bizim de basiret gözümüzü aç. Hakkı hak bilip uymayı, bâtılı da bâtıl bilip ondan uzaklaşmayı bizlere nasip eyle.

Yusuf (as); Kardeşlerinin ihanetine uğramış ve kuyuya atarak onu öldürmek istemişlerdi. Allah (cc) onu korudu ve Aşure günü onu kuyudan kurtardı.

Rabbim bizleri de yaşadığımız asrın dalalet kuyularına, sefahat ve günah kuyularına düşmekten koru muhafaza eyle ve aziz kullarından eyle.

Yunus (as); İzinsiz görev yerini terk ettiği için bindiği gemiden denize atıldı. Onu bir balık yuttu. Allah’ın izniyle Aşure günü balığın karnından kurtuldu.

Rabbim nefsimizi bize musahhar eyle ki ebedi hayatımızı yutup harap etmesin. Bizi de sahil-i selamet olan dâr-ı bekáya çıkar, saadet ve selamete erdir.

Eyüp (as); İmtihanın gereği olarak sınanmış ve çetin bir hastalık kendisine verilmişti. Bu hastalığa çok sabreden Eyüp (as) Aşure günü hastalığına şifa buldu.

Rabbim bizim de maddî ve mânevî hastalıklarımıza, sıkıntılarımıza şifa ver. Zorluklarımızı kolaylığa tebdil eyle. Darda zorda kalanlara da yardım eyle.

Davut (as): Allah yapılan dua ve tövbeleri kabul edendir. Davut (as) duasını ve Allah’a yaptığı ilticası de Allah tarafından Aşure günü kabul edilmiştir.

Rabbim bizlerin matlubumuzu bize ihsan eyle. Yaptığımız Dualarımızı ve tövbelerimizi kabul eyle ve bizi razı olacağın iş ve amellerle meşgul eyle.

Musa (as); Firavun’un zulüm ve baskısından kurtulmak için yola çıktı. Peşine düşen Firavundan Aşure günü Allah (cc) ona denizi 12 yol yaparak kurtardı.

Rabbim bizi de asrımızın zalimlerinden, firavunlarından ve nefsimizin firavunluğundan koru ve bizleri doğru yoldan ayırma. Kurtuluşa erenlerden eyle.

İsa (as); “Ben gideyim ta ki size Ahmet gelsin” diyerek Peygamberimizi as bizlere müjdelemişti. İsa (as) Aşure günü doğdu ve o gün semaya yükseltildi.

Rabbim İncil’de Ahmet, Tevrat’ta Ahyed, Kur’an’da Muhammed diye bizlere müjdelediğin Peygamberimize (as) bizleri hakiki ve samimi ümmet eyle.

Aşûre günü olan muharremin 10. günü İslam tarihine Kerbela Vakası olarak geçen, Müslümanları çok üzen, yüreğimizi sızlatan bir olay meydana gelmiştir. Bu hususta çok şeyler yazılıp söylenmiştir. İfrat ve tefrite düşmemek için İslam âlimleri genel manada şunları prensip olarak bizlere bildirmişlerdir:

Birinci prensip: İslam âlimlerinin görüşüne Kerbela ve öncesinde meydana gelen olaylarda Hz. Ali haklı, ona muhalif olanlar ise haksız idiler. Kerbela’da gaddarca şehit edilen Hz. Hüseyin mazlum, Onu şehit edenler başta Yezit olmak üzere zalim idi ve Hz. Hüseyin ve taraftarlarına zulmettiler.

İkinci prensip: Allah bizleri o fitnelere düşmekten muhafaza eyledi. Öyle ise biz de dilimizi korumakla kendimizi o fitneye ortak olmaktan muhafaza edip, kendimizi ateşten koruyalım. Ve özellikle de sahabeler hakkında ileri geri konuşmaktan sakınalım. Ölen ve ahirete gitmiş olanları yargılamak bize değil bizi Yaratana aittir. Mazlum olarak şehit edilenler mükafatını, zulmedenler de layık oldukları cezayı görüyorlar. Hiç kimsenin yaptığı iyilik veya kötülük karşılıksız kalmayacaktır.

Üçüncü prensip: Her olayda iki cihet vardır. Birisi zahiri olan, bize bakan ve sebeplerle merbut olan cihetidir. İkinci cihet ise hakiki sebeplere bakan ve olaylardaki kaderi yönünü görmemizi sağlayan cihetidir. Bizler Allah’a (cc) inanan ve iman eden kimseler olarak olaylardaki kaderi  yöne bakmak ve görmek ile mükellefiz. Sırf zahir sebeplere bakarsak gerçeği göremez ve adaletli hüküm veremeyiz. İfrat veya tefrite düşeriz.

Kerbela olayında zahiri sebep, Yezit ve yanındakilerin dünya ve makam hırsıdır ki, onları böyle bir haksızlığa ve zalimliğe sevk etti ve İslam dünyasını ağlatan bu olay meydana geldi. Kerbela’nın kaderî yönü için İslam âlimleri, özellikle Bediüzzaman hazretleri şöyle der: Peygamberimizin soyundan gelen ve o nesli devam ettirecek silsilenin başı olan başta Hz. Ali olmak üzere, Hz. Hüseyin’in hakiki vazifeleri din-i İslam’ı yaşamak ve yaşatmak, diğer Müslümanlara örnek ve imam olmak idi. Allah (cc) dünyanın çirkin yüzünü onlara gösterdi ve onları dünyaya küstürdü. Ve böylece onların hakiki vazifeleri Kur’an’ı ve Sünneti yaşamak ve koruyarak sonraki nesillere aktarmak oldu. Bunun neticesi olarak bu mübarek nesepten başta on iki imam dediğimiz Zeynel Abidin, Cafer-i Sadık gibi İslam büyükleri yetişti ve manen İslam âleminin başına geçip İslam’ı muhafaza altına aldı ve bizlere imam ve rehber oldular. Eğer Onlar dünyada muvaffak olsalardı ve halife olsaydılar o mübarek nesilden veliler yerine valiler yetişecekti. Fakat Allah onlara dünyayı küstürüp valiler yerine onların neslinden Gavs-ı Geylani, Şah-ı Nakşibendi, İmam-ı Rabbani gibi yüzlerce veli ve aktabları yetiştirdi ve maneviyatın sultanları o nesilden geldi. Bize düşen onlara dua etmek ve onların İslamiyet’i yaşadıkları gibi yaşamaktır. Onların gittiği yolda olmak, onların sevdiklerini sevmektir. İfrat ve tefrite düşmemek ve istikamet yolu olan Kur’an ve Hadisleri rehber ve prensip yapmaktır.

Kaynak: Risale Haber

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

Saatler ve Manzaralar / Yahya Kemal BEYATLI

SAATLER VE MANZARALAR Yahya Kemal BEYATLI   Sütunların Dibinde Duâ Edenler Ayasofya’da, ikindiden sonra, yerle …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Farazâ Hakikî Beklenilen O Zât..

FARAZÂ HAKİKİ BEKLENİLEN O ZÂT Risale-i Nur Külliyatı’nda birçok cümleler birbiriyle, bir binanın tuğlaları ve …

Kapat