Ana Sayfa / Yazarlar / Bay-ram Düşünceleri…

Bay-ram Düşünceleri…

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

BAY-RAM DÜŞÜNCELERİ…

Yine bir bayramdayız. Buruk ama her bakımdan mübarek…

Bayram kelimesi öz Türkçe ve İslami ıstılahtan değil. Aslı İd, bugünkünün adıysa ” İd-i Ramadan” veya “İd-i Savm.”

Demek oluyor ki Ramazan’ı ihya etmeyip -mazeretsiz- oruç tutmayan, savmı yaşamayan için bu bay-ram sadece bir RESMİ TATİLDİR…

Bir de adet yerini bulsun diye orayı burayı telefonla arayıp mesajlarla KUT-LANACAK (!) bir günden başka manası yoktur, yaşayan müminden bir beklenti içinde olmaya da hakkı yoktur.

*

Bayram için öz Türkçe demiştik. Bay zengin, mal mülk sahibi demek. Ram ise “ram etmek” deyimindeki “ram”ın ekleşmiş biçimi… Yani zengine yönelme manasına geliyor.

Selçuki ve ilk Osmanlı zamanlarında “toy” manasını da muhtevi kelime, zamanla anlam kaymasına uğramış ve İslami kaynaklardaki “İd”in yerini almıştır.

” Avamın meşru’ örfü bir esas-ı İslamiye-i ictimaidir.” ( Cevdet Paşa, Mecelle) DEĞİL midir? Bugünkü tabirle: ” Halkın şeriata uygun örfi anlayış ve töresi ( de) İslam’ın sosyal hayatının bir esasıdır.”

*

Malum; bu Ramazan korona kısıtlamaları altında geçti. Bazı Risale-i Nur uzman okuyucuları da “ru be ru” (yüz yüze) dersten milleti mahrum bırakmamak için çeşitli canlı ders teknolojisini kullanarak Risale metinlerini seslendirme yolunu seçti.

Halbuki “o derslere” müştak kişiler de birer insan. (Melek filan değil ve olamaz da…) Bir canlı dersi dinleyince günlük okumasını yaptığı zannına kapılarak OKUMA TEMBELLİĞİNE düşebilir.

Bunu hatırlayınca bu paylaşımı yapma mecburiyetini duydum fesbuk’ta…

CANLI RİSALE DERSİ YAPANLAR, MİLLETİ KOLAYCILIĞA VE OKUMAMAYA SEVK EDİYORLAR BİLMEDEN!.. Lahikalar okunmalı bari. Hayırlı bayramlar…

Lahikalardan da Risale-i Nur eserlerinin ZAMANIMIZ VE İSTİKBAL İÇİN lüzumunu vurgulayıp okumaya TEŞVİK edici metinleri seçerek elbet…

Yoksa hatıra ve teşvik için rüya, menkıbe “nev’inden’ olanları değil. Bu vesileyle tüm okuyucu ve dostların Mübarek İD-İ SAVMını tebrik ediyorum…

Yazar : Mehmet Nuri BİNGÖL

BİYOGRAFİ
1961’de Şanlıurfa/Birecik’te doğdu. İlkokul ve ortaokulu aynı ilçede okudu. 1982’de İstanbul Edebiyat Fakültesinden mezun oldu. Anadolu’nun çok yöresinde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yaptı.
Yazgı, Köprü, Bizim Külliye dergilerinde hikâye, deneme ve makaleleri yer aldı. Gap Gündemi, Tasvir, Yeni Nesil gazetelerinde yazıları yayımlandı. Birecik yıllıklarına alınmış şiirleri, yaptığı derlemeleri ve değişik site ve kitaplara alınmış makale, mülakat ve köşe yazıları bulunuyor.
Kitaplaşan iki eseri ve tefrika romanları Mehmet Nuri EMİNLER mahlasıyla yayımlanmıştır. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliğine devam ediyor. Birecik’te temsilciliği açıldığı ilk günden beri Eğitim-Bir-Sen üyesi. Dört kızı ve üç torunu bulunuyor. Şanlıurfa/ Birecik’te ikâmet ediyor.

Tarık Buğra ile yaptığı mülakatın iktibas edildiği eserler:
Politika Dışı (Tarık Buğra)
Tarık Buğra’yla Söyleşiler (Mehmet Tekin)

Hikâyelerinin İktibas Edildiği Eserler:
Kedinâme (M. Nuri Yardım, 2019)
Dergizan Yıllığı (Ramazan Seydaoğlu, 2020)

İktibas edilen mahalli derlemeleri:
Cumhuriyetin 50. Yılında Birecik Yıllığı
Cumhuriyetin 70. Yılında Birecik Yıllığı

Tefrika Romanları:
Yokuşta ( 1986)
Yokuşta Tırmanış-1 (1984)
Yokuşta Tırmanış- 2 (1988)
Kafkasya’da Sarp Ufuklar (1981)

Kitapları:
Sürgündeki Çeçenya (1. Baskı: 1996; 2. Baskı: 2000) Gençlik Yayınevi
Nur Üstad (Biyografi- Deneme; 2002) Erguvan Yayınevi
Siyahtan Turkuaza (15 Temmuz) [Hikâyeler] 2021. KDY yayıncılık
Ver Elini Türkmeneli [Gönül Sayhası-1] (Roman) 2021, KDY Yayıncılık
Azada Yürüyüş [Gönül Sayhası-2] (Roman), 2021, KDY Yayıncılık, "Bir Başka Çeşme" (2022- KDY- Öyküler)

Tüm Yazıları Göster
Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
“Menfaat üzerine dönen siyaset canavardır.”

“Menfaat üzerine dönen siyaset canavardır.” (Hakikat çekirdekleri) Siyaset devlet ve ümmet menfaatine yapılan basiretli, ferasetli …

Kapat