Ana Sayfa / RİSALE-İ NUR & BEDİÜZZAMAN / Nurdan Hatıralar / Bediüzzaman: “İmam hatip okullarını eski zamanın mübarek medreseleri olarak kabul ediyorum”

Bediüzzaman: “İmam hatip okullarını eski zamanın mübarek medreseleri olarak kabul ediyorum”

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

“1954’te İmam-Hatip Okulu’ndan tasdikname ile okuldan uzaklaştırıldım, Bediüzzaman Said Nursi’ye gittim” 

Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri İmam Hatip okullarına önem veriyordu. Bediüzzaman, “İmam hatip okullarını eski zamanın mübarek medreseleri olarak kabul ediyorum” demişti.

Son Şahitlerden Ahmed Gümüş

1937 Ermenek doğumludur, Zübeyir Gündüzalp ağabeyin hemşerisidir. 1952 senesinde daha henüz 15 yaşında iken Risale-i Nur’u Konya’da tanır. Konya’da Abdülmecid Ünlükul, Isparta’da Üstad Bediüzzaman, Isparta ve İstanbul’da Zübeyir Gündüzalp ile çok beraberlikleri olur.

İMAM HATİP’TEN UZAKLAŞTIRILMIŞTIM

Konya İmam-Hatip Okulu’na 1954’de başladım ama Risale-i Nur eserlerini okuduğum için, tasdikname ile okuldan uzaklaştırıldım. Ben de, Konya İmam Hatip Okulu’nda Arapça hocası olan Üstad’ımızın kardeşi Abdülmecid ağabeye müracaat ettim. Abdülmecid ağabey beni Isparta’ya, Üstad’ımıza gönderdi. Isparta’ya gittim. Üstad’ımızın Barla’da olduğunu öğrendim. Kurban Bayramı’na bir gün kala Üstad’ın Barla’daki evine vardım. 1954 Ağustos ayı… Zübeyir Ağabey karşıladı beni; abdestli olduğumu, fakat henüz namaz kılmadığımı söyledim. Zübeyir Ağabey: “Kardeşim, Üstadımız mescitte tesbihatını yapıyor, sen şimdi yanına yaklaşma” dedi. Ben namazımı müezzin mahfelinde kılarken, Üstad mescitten ayrıldı. Namazımı bitirdim. Üstad çağırdı, “Hoş geldin” dedi. Abdülmecid ağabeyi, babamı, annemi ve Zübeyir ağabeyin babasını, annesini sordu. Yatsı namazını Üstad’la beraber mescitte kıldık. Sabah namazını da öyle… Bayram namazı için camiye Ceylân ağabeyle gittim. Sonra Üstad’ımızın yanına geldim.

İMAM HATİP OKULLARI’NI ESKİ MEDRESELERİN DEVAMI OLARAK KABUL EDİYORUM

Üstad’ımız Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri benim İmam-Hatip Okulu’na devam edeceğime çok memnun oldu. “Ben o okulları eski zamanın mübarek medreseleri olarak kabul ediyorum” dedi. Hatta Üstad, İmam Hatip Okulları’nın açılmasını eski medreselerin devamı olarak kabul ediyordu. “Eski medreseler nasıl İslamiyet’e hizmet ettilerse İmam Hatip Okulları da aynı şekilde İslamiyet’e hizmet edecekler” demişti. Evet, bunu bizzat böyle duydum ben Üstad’tan. O zaman yedi tane İmam Hatip Okulu vardı Türkiye’de. Konya, Isparta, Ankara, İstanbul, Adana, Kayseri ve Maraş…

İMAM-HATİP MÜDÜRÜNE GİT, BENİM SELAMIMI SÖYLE, SENİ OKULA KAYDETSİN

Üstad’ımız: “İmam-Hatip Okulu’nun müdürüne git, benim selamımı söyle, seni okula kaydetsin” dedi. Bunun üzerine okula gittim. Müdür beye: “Üstad’ımın selamı var, ben Konya İmam Hatip’ten tasdikname ile geldim, beni kayıt edeceksiniz” dedim. Müdür Bey: “Hangi Üstad?” dedi. “Üstad’ımız Bediüzzaman” dedim. Müdür hemen ayağa kalktı, gözlerimden öptü, “Seni aldım yavrum. Değil mi ki sen bana Üstad’tan selam getirdin, beni müdürlükten de alsalar yine seni aldım” dedi, kaydımı yaptırdı. Böylece 1954 senesinde Konya İmam Hatip Okulu’ndan, Isparta İmam Hatip Okulu’na geçmiş oldum. Benden daha sonraları gelen Ahmed Emin Sağbaş ve Ali Zeybek ile beraber üçümüz, Üstad’ımıza elli metre yakınlıkta bir evde kaldık. Bu beraberliğimiz Üstad’ımızın emriyle olmuştu.

Kaynak: Ağabeyler Anlatıyor

Yazar : Ömer ÖZCAN

1950 yılında Milas’ta doğdu. Ortaokul ve lise eğitimini İzmir’de tamamladı. 1968 senesinde lise ikinci sınıfta iken Risale-i Nur’u tanıdı. 1969’da ‘Ankara Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu’na (Bugünkü adıyla: Teknik Eğitim Fakültesi) kaydoldu… Ankara’da beş seneye yakın Bayram Yüksel Ağabeyin nezaretinde muhtelif Dersane-i Nûriyelerde kaldı. 1973 senesinde öğretmen olarak mezun oldu. 1973’den 1984’e kadar 11 sene Zonguldak’ta lise öğretmenliği yaptı. Sonra İzmir’e, mezun olduğu liseye öğretmen olarak atandı. 2000 senesinde aynı okuldan emekli oldu. Ömer Özcan evli ve iki kız babasıdır. Şimdi İzmir’de ikamet ediyor. Bütün mesaisini iman ve Kur’an hizmetlerine ayırmaya çalışmaktadır.
Ömer Özcan’ın Bediüzzaman Said Nursi ve talebeleri hakkında hatırı sayılır bir arşivi vardır. Kendisinde, Hz. Üstad’la görüşen veya görüşmeyen kadim ağabeylerden fotoğraf, ses, video veya yazılı olarak yaptığı kayıtlar mevcudtur. Ayrıca Risale-i Nur’un teksir veya matbaa olarak ilk baskılarının tamamına yakını Ömer Özcan’ın arşivinde bulunmaktadır. El yazılı orijinaller de vardır.
Ömer Özcan, Üstad Said Nursi Hazretleriyle hatıraları olan Ağabeylerle yaptığı röportajların bir kısmını kitaplaştırmıştır. “Risale-i Nur Hizmetkârları AĞABEYLER ANLATIYOR” adıyla seri olarak yayınlanmış sekiz kitabı bulunmaktadır. Yeni kitap hazırlıkları ve araştırma çalışmaları devam etmektedir.

Tüm Yazıları Göster
Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Hesabı İyi Yapmalı Çünkü Rusya Müslüman Olacak / Vehbi KARA

Hesabı İyi Yapmalı Çünkü Rusya Müslüman Olacak Birçok ünlü Batılı ve Rus şahsiyeti, Müslümanlığı çok …

Kapat