Ana Sayfa / Yazarlar / Bediüzzaman’ın vasiyetinde adı geçen varis ağabeylerin listesi / Ömer ÖZCAN

Bediüzzaman’ın vasiyetinde adı geçen varis ağabeylerin listesi / Ömer ÖZCAN

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Ömer ÖZCAN

Bediüzzaman’ın vasiyetinde adı geçen on yedi varis ağabeylerin listesi

Üstad Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin altı vasiyetnamesi ve bazı talebelerine verdiği vekâletnameleri vardır. Vasiyetnamelerden en kapsamlı olanı Emirdağ Lâhikası sayfa 136’da neşredilenidir. Hz. Üstad bu vasiyetname mektubunda, başta Hüsrev ve Tâhirî olarak metrukâtını on iki kahraman talebelerine bıraktığını beyan ediyor. Metinde on iki demesine rağmen Hz. Üstad bu sayıyı kendi el yazısıyla sonradan on beşe çıkarmıştır. Mektubun Osmanlıca orijinalinin (*) işareti ile gösterilen dip notunda, Hz. Üstad bizzat kendi el yazıları ile on iki değil, on beş talebesinin ismini yazmıştır. 

Bu durumda, Hüsrev ve Tâhirî ile beraber toplam on yedi varis ağabey olmuş oluyor. Aynı ifadeler yeni harflerle tab edilen Emirdağ Lâhikası’nda da tam olarak geçmektedir. 

Ahmed Aytimur ağabeyin de vefatı ile şimdi on yedi Bediüzzaman varislerinden üç ağabeyimiz kaldı. Hz. Üstad’ın yanında kalan Hüsnü Bayram ile Abdullah Yeğin ve Said Özdemir… Ağabeylerimize Allah’tan uzun ömürler niyaz ediyoruz… 

Mektubun ve Hz. Üstad’ın kendi el yazılarıyla yazdığı dip notun orijinali şöyledir:

Mektubun ilgili kısmı:

Vasiyetnamemdir

Aziz, sıddık kardeşlerim ve vârislerim!

Ecel gizli olmasından, vasiyetname yazmak sünnettir. Benim metrukâtım ve Risale-i Nur’dan olan benim hususî kitablarım ve güzel cildlenmiş mecmualarım vesair şeylerimin bütününü, Gül ve Nur fabrikalarının heyetine, başta Hüsrev ve Tahirî olarak o heyetten oniki (*) kahraman kardeşlerime vasiyet ediyorum. Onlara bırakıyorum ki; emr-i hak olan ecelim geldiği zaman, benim arkamda o metrukâtım, benim bedelime o sadık ve mübarek ellerde hizmet-i Nuriye ve imaniyede çalışsın ve istimal edilsin.

(*) “Kardeşim Abdülmecid, Zübeyr, Mustafa Sungur, Ceylan, Mehmed Kaya, Hüsnü, Bayram, Rüşdü, Abdullah, Ahmed Aytimur, Âtıf, Tillo’lu Said, Mustafa, Mustafa, Seyyid Sâlih.” (Em. Lâhikası 136)

Kardeşiniz 

Said Nursî

*** 

Mektubun aslının Said Özdemir ağabeyde olduğunu bildiğimden kendisini ziyaret ederek bu meseleyi sordum. 

Said Özdemir ağabeyin verdiği cevap şöyledir: “Evet bu mektubun aslı bendedir. Dip notta geçen on beş kişinin adı bizzat Hz. Üstad tarafından yazılmıştır. Mektubu teyit ediyorum.”

Said Özdemir ağabeye ayrıca Hz. Üstad’ın yazdığı bu isimlerin soyadlarını da sordum. Verdiği bilgiler şöyledir:

Abdülmecid (Nursi), Zübeyr (Gündüzalp), Mustafa Sungur, Ceylan (Çalışkan), Mehmed Kaya (Kayalar), Hüsnü (Bayramoğlu),Bayram (Yüksel), (Süleyman) Rüşdü (Çakın), Abdullah (Yeğin), Ahmed Aytimur, (Hasan) Âtıf (Egemen), Tillolu Said (Özdemir), Mustafa (Acet), Mustafa (Cahid Türkmenoğlu), Seyyid Sâlih (Özcan)

 

(Ömer Özcan, Ağabeyler Anlatıyor-3)

Yazar : Ömer ÖZCAN

1950 yılında Milas’ta doğdu. Ortaokul ve lise eğitimini İzmir’de tamamladı. 1968 senesinde lise ikinci sınıfta iken Risale-i Nur’u tanıdı. 1969’da ‘Ankara Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu’na (Bugünkü adıyla: Teknik Eğitim Fakültesi) kaydoldu… Ankara’da beş seneye yakın Bayram Yüksel Ağabeyin nezaretinde muhtelif Dersane-i Nûriyelerde kaldı. 1973 senesinde öğretmen olarak mezun oldu. 1973’den 1984’e kadar 11 sene Zonguldak’ta lise öğretmenliği yaptı. Sonra İzmir’e, mezun olduğu liseye öğretmen olarak atandı. 2000 senesinde aynı okuldan emekli oldu. Ömer Özcan evli ve iki kız babasıdır. Şimdi İzmir’de ikamet ediyor. Bütün mesaisini iman ve Kur’an hizmetlerine ayırmaya çalışmaktadır.
Ömer Özcan’ın Bediüzzaman Said Nursi ve talebeleri hakkında hatırı sayılır bir arşivi vardır. Kendisinde, Hz. Üstad’la görüşen veya görüşmeyen kadim ağabeylerden fotoğraf, ses, video veya yazılı olarak yaptığı kayıtlar mevcudtur. Ayrıca Risale-i Nur’un teksir veya matbaa olarak ilk baskılarının tamamına yakını Ömer Özcan’ın arşivinde bulunmaktadır. El yazılı orijinaller de vardır.
Ömer Özcan, Üstad Said Nursi Hazretleriyle hatıraları olan Ağabeylerle yaptığı röportajların bir kısmını kitaplaştırmıştır. “Risale-i Nur Hizmetkârları AĞABEYLER ANLATIYOR” adıyla seri olarak yayınlanmış sekiz kitabı bulunmaktadır. Yeni kitap hazırlıkları ve araştırma çalışmaları devam etmektedir.

Tüm Yazıları Göster
Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Önceki yazıyı okuyun:
İletişim

E-Posta: kastamonur@gmail.com kastamonur@gmail.com

Kapat