Ana Sayfa / Yazarlar / Bediüzzaman’ın Kendini Anlattığı Otoportresi

Bediüzzaman’ın Kendini Anlattığı Otoportresi

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Risale-i Nur’ okunur, okuyanı çoktur, ama önemli olan Bediüzzaman‘ı davasının tarih içinde görünürde farkedilmeyen meslek ve meşrebine sadakattır. Türk tarihi veya Osmanlı tarihi son iki yüz yıldır çok büyük olaylara sahne olmuş ve bu sahnelerde çok insan heba olup gitmiştir. İhtilaller, devlete baş kaldırmalar, gizli cemiyetler kurmak, jön Türkler, Türkistan Erbab-ı Şebabı hareketi daha çok anlatılacak olay var. Bediüzzaman’ın çok harika, özel ve düşünülmüş bir yol haritası vardır.” 

Aşağıdaki şiir şiir değil bir dini, siyasi, edebi fikri bir haritadır. Bediüzzaman’ın yol haritasıdır. O çok büyük yönlendirmeleri ve sözleri böyle basit kalıplar içinde anlatmayı gaye-i telif yapmıştır, onda azamet yoktur, ifadesindeki azameti de herkes hissedemez. Tezevvüc tevellüdün mukaddemesidir, metinle tezevvüc edilmezse tevellüd olmaz,yeni anlalar üretilez. Bediüzzaman bir talebesine “siz okuyorsunuz ama ben içiyorum” demiş, bunu nasıl anlayalım. Galiba Denizli’den ayrılırken de bir talebesine bu yolda bir söz söylenmiştir

Bu şiir Bediüzzaman’ın otoportresidir. Şairler ve yazarlar, romancılar biyografik romanlar yazarlar veya kendilerini anlattıkları roman ve şiir yazarlar. Bu modern yani serbest şiir tarzında söylenmiştir. Üstad kendini izah eder, dünya görüşünü, dava anlayışını, ictinabının biçimini, hayatı büyük vakalarla mekanlarla dolu bir insan  Büyük Millet Meclisine gitmiş, orada “hoş amedi” hoş geldin, diye karşılanmış, konuşmuş, isyan eden taburların önüne çıkıp, zabitleriniz günahkâr olabilirler, ama sizin bunları bahane edip isyanınız şanlı Osmanlı imparatorluğunu haleldar eder, onun gibi kendini korkmadan ateşe atan bir adam daha gösteriniz. “Hak bildiğim davada korku elimi tutup caydıramadı” gerçekten korkmamış. Korkuyla tanışmamış.

Muhatabım Ziya Paşa değil Avrupa meftunlarıdır, Ziya Paşa’yı iyi tanımış bir insan, Ziya Paşa Avrupa’ya kaçmış veya gitmiş, ama hayatında bir Avrupa meftunluğu yok, kimliğini korumuş. Yakınmaları var,

Diyar-ı küfrü gezdim, beldeler kâşâneler gördüm

Dolaştım mülkü islamı hep viraneler gördüm

Onun ve Namık Kemal’in devleti revize etmek çalışmaları biraz da Avrupa’da gördükleridir. Ama aramızdaki mesafe öyle ihtilalle, baş kaldırmakla giderilecek gibi değildir. Bediüzzaman “gayri meşru tarik zıddı maksuda gider” bu ihtilallcilerin  yoludur, Fetullah Hoca’da altmış ihtilalcileri de hep gayri meşru tarikleri kullanmışlardır. Bediüzzaman’ın tanımak başka onun meslek anlayışına göre eğitim vermek başkadır. Herkes Bediüzzaman’ı tanıdığını söylüyor ama, makam, mevki, şöhret ve debdebe insanı aldatır. Namık Kemal’i Avrupa’ya kaçıran bir Fransız gemisidir, kimin arabasına bindiği ve nereye gideceği bellidir. 

Ziya Paşa’da Avrupa’ya düşkünlük görülmüyor, Adana‘da iken sekreteri mührünü çalar yanlış icraatlarda bulunur, sonra durum anlaşılır. Ziya Paşa, hemşerim “Bu milleti önce eğitmeli sonra.. başka işler yapılır.”

Konuşan kendisi değil Kuran talebesidir, onun adına konuşur, ferdi bir telakki gibi görünürse de umumi bir yorumdur. Kalbini Kur’an adına konuşturur. Büyük adamlar çok özel mekanlarda konuşurlar, Türk edebiyatının önemli şahısları İstanbul’da herkes tarafından sanat ve edebiyat mahfeli olan yerlerde konuşmuşlardır. Ama Bediüzzaman aşağıdaki şiirde  bir dut ağacının başında konuşmuş azamet ve şatahat yok. Bu tür açıklamalar kitapların başına konur, Bediüzzaman ise hakkında bir kanaat hasıl olduktan sonra  söylemiştir.

Siyah Dutun Bir Meyvesi

“[O mübârek dut başında, Eski Said, Yeni Said lisâniyle söylemiştir.]

Muhatabım Ziyâ Paşa değil, Avrupa meftunlarıdır.
Mütekellim nefsim değil, tilmiz-i Kur’ân nâmına kalbimdir.” 

(Bediüzzaman şairdir, yukardaki beyitte ahengi sağlamak için a sesli harfini her yerde kullanmış ve bir musiki parçası gibi yapmıştır, mısraları.

Şiir Onyedinci Söz’ün ahirine alınmıştır, kendisine gelinceye kadarki

Kitabın dörtte birinden sonra söylenmiştir. Ama bu Onyedi Söz Bediüzzaman’ın öğretisinin tamamını çağrıştıracak kadar geniştir. Bu yüzden genel bir hüküm verir. Mevzi bir söz değil. Mutlak söylenmiş. Söylenen sözleri mütalaa ederken ecnebilerin fikrine sapma der okuyucularına. Çünkü dalalettir, yanlıştır, sapıklıktır, kabul de etsen sonra pişman nadim olursun diyor. Ecnebilerin fikirlerime göre hareket eden iki yüz yıllık batıya açıldıktan sonraki bütün ecnebi perestler bu millete bir şey verememişlerdir. Sonunda da pişman olmuşlardır ama badeharabil basra.

“Geçen sözler hakikattir; sakın şaşma, hududundan hazer aşma.
Ecânib fikrine sapma, dalâlettir kulak asma; eder elbet seni nâdim.

Görürsün en ziyâdarın, zekâvette alemdârın,
O hayretten der dâim: “Eyvah, kimden kime şekvâ edeyim, ben dahi şaştım!”

Yukardaki cümlede ziyadar ve alemdar kimdir, Bediüzzaman isim vermemiş ama bir şahsı kastediyor, hem ziyadar yani ışık tutuyor yol gösteriyor, hem de alemdar, alemdar bir grubun önde gelen kimsesidir. Bu şahıs kimse piymandır, şaşmıştır, galiba ondan üstteki  ecanifpikrine sapanlardan ve bu fikrinden dolayı topluma yol gösterendir. Bediüzzaman yanlış fikri söyler her zaman şahıs ismi vermez. Öyle olsaydı dinde sanatta felsefede tarihte siyaset tarihte birçok insanın adını verirdi, öyle uygun görmüş isim vermez.

“Kur’ân dedirtir; ben de derim, hiç de çekinmem.
Ondan Ona şekvâ ederim, sen gibi şaşmam.

Haktan Hakka feryad ederim, sen gibi aşmam.
Yerden göğe dâvâ ederim, sen gibi kaçmam.

Ki, Kur’ân’da hep dâvâ nurdan nuradır, sen gibi caymam.
Kur’ân’dadır hak hikmet; ispat ederim, muhâlif felsefeyi beş para saymam.

Furkandadır elmas hakikat, dercân ederim, sen gibi satmam.
Halktan Hakka seyrân ederim, sen gibi sapmam.

Dikenli yolda tayrân ederim, sen gibi basmam.
Ferşten Arşa şükrân ederim, sen gibi asmam.

Mevte, ecele dost bakarım, sen gibi korkmam.
Kabre gülerekten girerim, sen gibi ürkmem.

Ejder ağzı, vahşet yatağı, hiçlik boğazı-sen gibi görmem.
Ahbaba kavuşturur beni, kabirden darılmam, sen gibi kızmam.

Rahmet kapısı, nur kapısı, hak kapısı; ondan sıkılmam, geri çekilmem.
“Bismillâh” diyerek çalıyorum; Hâşiye 1 arkama bakmam, dehşet de almam.

“Elhamdülillâh” diyerek rahat bulup yatacağım; zahmeti çekmem, vahşette kalmam.
“Allahü ekber” diyerek ezan-ı haşri işitip kalkacağım; Hâşiye 2 mahşer-i ekberden çekinmem, mescid-i âzamdan çekilmem.

Lûtf-u Yezdân, nur-u Kur’ân, feyz-i imân sâyesinde hiç üzülmem.
Durmayıp koşacağım, Arş-ı Rahmân zılline uçacağım, sen gibi şaşmam inşaallah.

Hâşiye 1
Eyvah diyerek kaçmıyorum.

Hâşiye 2
İsrâfil’in ezanını fecr-i haşirde işitip “Allahü ekber” diyerek kalkacağım. Salât-ı Kübrâdan çekilmem. Mecmâ-ı Ekberden çekinmem.

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Kendine Kuluçka Makinesi Yapan Kuş

Tavuk ve benzeri hayvanların, yumurtalarını sıcak tutmak için belirli bir süre üzerlerine yattığını ve sürenin …

Kapat