Beyyine nedir?

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

BEYYİNE

Delil, hüccet, bürhan.

Beyyine Kur’an’da yirmi kez tekrarlanır ve genel olarak şu manalara gelir:

1- Kur’an veya Hz. Muhammed:

“Böyle iken kitap verilenler ayrılmadılar da ancak kendilerine apaçık bir hüccet (beyyine) geldikten sonra (bozuk itikadlarından) ayrıldılar” (el-Beyyine, 98/1,4; el-En’am, 6/I57; Muhammed, 47/14).

2- Delil, hüccet: “De ki şüphesiz bana Rabbim’den apaçık bir hüccet verilmiştir. ” (el-En’am 6/57, el-A’raf, 7/85; Hud, 11/17, 28, 88; Taha, 20/133; Fatır, 35/40).

3- Mucize: “Semud kavmine de kardeşleri Salih’i gönderdik, dedi ki: Ey kavmim Allah’a kulluk edin, sizin ondan başka ilahınız yoktur. “Size Rabbınız’dan apaçık bir mucize gelmiştir. ” (el-Araf, 7/73,105; el-Enfal, 8/41-42; Hud, 11/53, 63).

4- Apaçık bir işaret, ibret: “Andolsun ki aklını kullanacak bir kavim için biz orada apaçık bir nişane, bırakmışızdır. ” (el-Ankebut, 29/35).

Hadislerde beyyine lafızları daha çok “davasını ispat için delil getirmek ve şahit” anlamlarında kullanılmıştır. Mesela en-Nur suresi altıncı ayet olan lian ayetinin sebeb-i nuzulü olan hadisede, Rasulullah (s.a.s.), karısına zina isnadında bulunan ancak ispat için dört şahit getiremeyen Hilal b. Umeyye’ye: “Dört şahidini (beyyine) hazırla yahut sırtına hadd (i kazif) vurulur. ” buyurmuşlardır. (Tecrid-i Sarih Tercümesi, XI, 140-141).

Nikahta bulunması gereken şahiter de hadiste beyyine olarak isimlendirilmiştir: (Beyyine (şahit)’siz nikah olmaz. ” (Tirmizi, Nikah, 16).

Hadislerde beyyine delil, ispat manasına da kullanılmıştır. Rasulullah (s.a.s.) şöyle buyurur: “Eğer insanlar mücerret davalarıyla (heyyinesiz, şahitsiz) hak kazanacak olurlarsa kavmin malları canları zayi’ olur. (Binaenaleyh müddeiden beyyine isteyiniz). Müddea aleyhe de (yemin tevcih ettiğinde) Allah adına (yalan yere) yemin etmenin fenalığını hatırlatın ve ona: Allah’ın ahdini ve kendi yeminlerini az bir paraya değişenler yok mu, işte bunların Ahirette hiç nasibi yoktur. ” (Alu İmran, 3/77) ayetini okuyunuz” (Tecrid-i Sarih Tercümesi, XI, s. 65-66).

Habil NAZLIGÜL

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

Hisbe, İhtisab – Hisbe Teşkilâtı ve Muhtesib

Hisbe ( الحسبة ) Arapça’da “hesap etmek, saymak; yeterli olmak” anlamlarındaki hasb (hisâb) kökünden türeyen ihtisâb …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Dava ediyorsun ki: “Dua ediliyor, cevap verilmiyor. Âyet ise âmmdır.” / Nur’un İlk Kapısı’ndan

SEKİZİNCİ DERS بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحٖيمِ وَاِذَا سَاَلَكَ عِبَادٖى عَنّٖى فَاِنّٖى قَرٖيبٌ اُجٖيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ …

Kapat