Ana Sayfa / Yazarlar / Bir Cenâze Namazı ve… / M. Nuri BİNGÖL

Bir Cenâze Namazı ve… / M. Nuri BİNGÖL

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Mehmet Nuri BİNGÖL

BİR CENAZE NAMAZI VE…

İnsan aklı ve havsalası ancak sarsıcı ve vurucu bir hadisenin tedaisi ile, “kafasına dank etmek” deyimine uygun şekilde, gaflete verdiği bazı hakikatları tekrardan hatırlayabiliyor, zihnine yığılmış “dünya kazuratından” bir nebze kurtulabiliyor.

Üstad Hazretlerinin “Doğuda sen ve Hulusi hizmet başında iken oraya gelmeme lüzum yok.” mealindeki sitayişine mazhar olmuş Abdulkadir Badıllı Ağabeyin vefat haberiyle de “vefiyat- mevt” vakıası beyin örsümüze inen bir balyoz misaliydi sanki.

Örse inen bu çekicin şiddetiydi bizi il merkezimiz Şanlıurfa yoluna düşüren… Bir kısım muhterem dost ve kardeşlerle buluşup, öğleyi kıldıktan sonra yola revan olduk. İşin hakikatı, biraz da mesafeleri hızla yutan minibüsün “emektar” olmasından ya da direksiyondaki kardeşin aceleciliğinden midir nedir, sarsılan bünyem ve zihnim sadece konuşulanları dinliyor, semadaki dopdolu ama bir türlü yere ağamayan bulutları seyrederken de düşünüyordum.

Gök dolu dolu ama ağlayamıyor. Hüznünü içine gömmüş sanki…”

Bunun zahiri ve örf-ü nasdaki sebebi belki iklimdir, iman ehli sebebin zahirisine değil aslisine bakmalı değil midir her daim?

“ ………………………

Şu ayet, mefhum-u muhalifi ile delalet ediyor ki ; “Ehl-i imanın dünyadan gitmesiyle semavat v e zemin onların üzerine ağlıyorlar.” ( 32. Söz.)

***

Mahşeri bir kalabalıktı Badıllı Ağabey’in cenaze namazına katılan.

Olmasın cenazemde ne çelengim, top arabam,

Alıp götürsün beni tam inanmış dört adam.”

Mısralarını hatırladım birden. Belki de o günün “kaht-ı rical”ini ihsas için çığlıklaşan ifade bu mahşeri kalabalığa da tam uyuyor.

Bırakın dördü, belki dört tane dört bin “tam inanmış adam”ın Allah’tan rahmet dilediği ve hakkını helal ettiği Nur’un – bilvesile Din-i Mübin-i İslam’ın- kahramanlarından biri olan

Abdulkadir Ağabey -mealen, bilmana- şu hadise mazhar oluyordu.

Bir mü’minin cenazesine ne kadar çok MÜ’MİN katılır ve – dua ederse- ona Cennet vacip olur.

***

Namazdan sonra bin bir güçlükle girdiğimiz Dergah Camii avlusunda , göğe doğru dua kanatlarını açmış yüzlerce güvercin ve kumrudan teşekkül etmiş bir kuş topluluğu karşıladı bizi.

Bizi” diyorum, çünkü yanımdaki bazı tanıdıkla beraberdik.

Taziyelerimizi sunmayı düşünüyorduk ailesi ve hakiki ailesi kardeşlerine. “İnziham”dan yılan gönlüm vazgeçti bundan. Arkadaşlarla buluşacağımız mekana döndü adımlarım. Oradan da ver elini Birecik.

Sonradan öğrendim ki İstanbul’dan bazı mesai arkadaşlarım da oradaymış. “Ehl-i vicdan ve istikamet” olan bu kardeşlerime selam ediyor, “müstağni” istikametlerinin devamını diliyorum.

Bir Hadis-i Şerif meali –evkamekal- ne buyurur? “Kendinizi su-i zanla muhafaza ediniz.” Neden? (Bilmâna) Kime ve neye karşı? Dinimizin birinci kaynağı Kur’an ve “Kur’an’ın hakiki tefsiri olan Sünnet -ehadis”in “ikrah” ettirdiği her husustan.

Bir akraba ziyaretinde ev sahibimiz meseleyle alâkalı diğer iki misafirinin yanında:
“Daha önce hizmetle alâkalı mevzularda hızlı olanlar zamanla çok değişebiliyor” deyince, 20. Lem’daki 10 maddeyi hatırlayarak müdahale mecburiyeti hissettim.

Ya 21. Lem’adaki esaslar?
Mesela, “İhlas ise, Müslüman’ın her kimden olursa olsun istifadesine taraftar olmaktır” tâbiri…

O zaman Müslümanın istifadesinden kıskanan ya da kendine gelmesini umduğu himmetin bir başka hizmet ehline gitmesine kızan kimseler, ihlaslı olup olmadıkları noktasından bir nefis muhasebesi içine girmeli değiller mi?

Demek ki, bir diğer misafirin; “Kimsede ihlasmetre yok ki!” itirazı boşunaydı.

İhlasmetre” yok ama ihlasın var olup olmamasıyla alâkalı ölçüler var? “Mü’min bir delikten iki defa ısırılmaz.” (evkamekal) Hadis-i Şerif’i var; “Müminin ferasetinden korkunuz, zira o baktığında Allah’ın nuruyla (yani imani ölçülerle) bakar.” (evkamekal) Hadisi var; bütün bunlar “usul” dairesinde birlikte ele alınmadan mesele kestirilip atılamaz yani.

Hem 20., hem 21. Lem’a-yı İhlas’ı, hem de ihlas sırrıyla alâkalı diğer mektupları “külliyat” anlayışıyla tedkik ettiğimde anlıyorum ki ihlaslı olmanın en büyük kapısı, yapılan fiili “Rıza-yı İlahi” dairesi içindeki (Sadakat denen husus) fedakarlık ve “îsar” hasletidir. Eğer bu hisler toprağa karışmışsa, o “dairenin” de dışına çıkılabileceği endişesindeyim. Tek taraflı değil, iki taraflı bir “îsar” ama…

Denilebilir ki “Tek taraflı olursa ne zararı var?” Karşıdaki insanın “mukabele” hakkı çiğnenmiş olacağından kul hakkı da sırtlanmış olur- maalesef… Hadis meali –evkamekal- malum; “Birbirinizle hediyeleşiniz.”

Dikkat buyurun; “Hediye verin” değil, “hediyeleşiniz” buyuruyor Hadis. Yani “güzel bir haslet”in tek taraflı değil, iki taraflı olmasının daha “efdal” olduğunu beyan buyuruyor.

Risale-i Nur’un Diyanet’in vereceği izinle neşredilmesini, kendilerinin dışındaki yayınevlerinin neşredip de “Ben neden basıp da hizmet edemiyorum” – en masumane düşünceyle haydi böyle kabul etsek bile- ihlas sırrına zıt değil midir?

Yazar : Mehmet Nuri BİNGÖL

BİYOGRAFİ
1961’de Şanlıurfa/Birecik’te doğdu. İlkokul ve ortaokulu aynı ilçede okudu. 1982’de İstanbul Edebiyat Fakültesinden mezun oldu. Anadolu’nun çok yöresinde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yaptı.
Yazgı, Köprü, Bizim Külliye dergilerinde hikâye, deneme ve makaleleri yer aldı. Gap Gündemi, Tasvir, Yeni Nesil gazetelerinde yazıları yayımlandı. Birecik yıllıklarına alınmış şiirleri, yaptığı derlemeleri ve değişik site ve kitaplara alınmış makale, mülakat ve köşe yazıları bulunuyor.
Kitaplaşan iki eseri ve tefrika romanları Mehmet Nuri EMİNLER mahlasıyla yayımlanmıştır. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliğine devam ediyor. Birecik’te temsilciliği açıldığı ilk günden beri Eğitim-Bir-Sen üyesi. Dört kızı ve üç torunu bulunuyor. Şanlıurfa/ Birecik’te ikâmet ediyor.

Tarık Buğra ile yaptığı mülakatın iktibas edildiği eserler:
Politika Dışı (Tarık Buğra)
Tarık Buğra’yla Söyleşiler (Mehmet Tekin)

Hikâyelerinin İktibas Edildiği Eserler:
Kedinâme (M. Nuri Yardım, 2019)
Dergizan Yıllığı (Ramazan Seydaoğlu, 2020)

İktibas edilen mahalli derlemeleri:
Cumhuriyetin 50. Yılında Birecik Yıllığı
Cumhuriyetin 70. Yılında Birecik Yıllığı

Tefrika Romanları:
Yokuşta ( 1986)
Yokuşta Tırmanış-1 (1984)
Yokuşta Tırmanış- 2 (1988)
Kafkasya’da Sarp Ufuklar (1981)

Kitapları:
Sürgündeki Çeçenya (1. Baskı: 1996; 2. Baskı: 2000) Gençlik Yayınevi
Nur Üstad (Biyografi- Deneme; 2002) Erguvan Yayınevi
Siyahtan Turkuaza (15 Temmuz) [Hikâyeler] 2021. KDY yayıncılık
Ver Elini Türkmeneli [Gönül Sayhası-1] (Roman) 2021, KDY Yayıncılık
Azada Yürüyüş [Gönül Sayhası-2] (Roman), 2021, KDY Yayıncılık, "Bir Başka Çeşme" (2022- KDY- Öyküler)

Tüm Yazıları Göster
Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Önceki yazıyı okuyun:
Havz-ı Kevser Olmak / Muhammed Numan ÖZEL

Muhammed Numan ÖZEL Havz-ı Kevser Olmak Nefrin, hezârân nefrin, cehlin yüzüne..[1] Fikr-i milliyet ile, milletin …

Kapat