Ana Sayfa / Yazarlar / Biyoloji Tarihi Notları

Biyoloji Tarihi Notları

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Biyoloji Tarihi notları

Biyoloji tarihi özellikle batılı tarihçiler tarafından büyük araştırmalara sahne olmuş. Bunlardan bazılarına bakınca bu ilmin tarihi bizim ülkemizde kazandığı yapının çok daha ötesinde anlamlı  bir tarihtir. Batılı tarihçilerden John Ray ilim adamlığının en önemli öğesi olan araştırmacılıkta çok ileri bir alim. Pul kanatlıları  ve malzemeleri toplarken babalarına yardım eden hepsi de kız dört çocuğu vardı. Ray 1500 ciltlik eserlerin bulunduğu kütüphanesinde tek başına sürdürdüğü çalışmalar sonucunda sayısız botanik  kitabı ve büyük okuycu kitlesi bulan pek çok dini kitap yazdı. Bu kitaplardan biri olan The Wisdom of God Manifested  in the Works of  Creation (Yaratılış ve Allah’ın Hikmeti) on dokuzuncu yüzyılda kabul gören bir eser haline gelen William Paley ‘in Natural Teology (Tabiat Teolojisi) adlı kitabının kaynağıydı. Bir diğer kitap Persuvasies to al Holy Life (Kutsal veya dini hayat için ikna yolları, ise uzun yıllar önce Cambridge‘de verdiği vaazlara dayanıyordu.

 Yatarılış ve Allah’ın hikmeti kitabı ile Bediüzzzaman’ın eserleri arasında ne gibi makul bağlar kurulabileceğini araştırmak isterdim. Bilim tarihi muzır adamlar tarafından başka mecralara taşınmıştır, bu bilinçli olarak yapılmıştır. Bediüzzaman’ın ilim tarihi ile yakın ilişkeleri vardır, bunların da yabancı araştırmacıların eselerinden bulunup birtakım parelellikler bulmalı taki bu sapkın fikirlerin iflası daha netleşsin.

Ray dünya coğrafyasında büyük seyahatler yapmış büyük sonuçlar elde etmiş saygıdeğer bir insandır.

Biyoloji tarihihdeki bir başka şahıs da Linnaeus, Carolous‘dur. Bitkilerin cins ve türlerinin tanımlamasına yönelik temel ilkeleri ortaya koyan ve ikili adlandırma sistemini feliştiren botanikçidir. Bir papazın oğluydu, bitkilerle çok küçük yaşlarda ilgilenmeye başlamıştı. Species Plantarum ile büyük üne kavuştu. Botaniğe olduğu kadar diğer tabiat ilimlerine büyük katkılar sağladı. Ükesinin bitki ve örtüsü ve hayvan varlığı konusunda araştırmalar yaptı.

Linnee’ye göre tabiat Allah’ın emri ile var olmuştur ve onun rehberliğinde olmaya devam etmektedir. Linnee de Seneca’da görülen yarı Panteistik bir Allah anlayışı vardır veserinde  İncilden alıntılar verir. Evren ve hayat hakkındaki görüşlerim de  bu yoldadır.Linnee birçok yerde tesbit ettiği bitkileri kaydedip onları numaralandırmıştır.

Ona göre canlılar yumurtadan oluşmuştur ve her yumurta hen yönden ebeveynine benzer bir canlı meydana getirme kapasitesine sahiptir. Böylece kendinden üremeye yer yoktur, tohumlardan başka bir tür meydana gelme imkanı da yoktur. Biyolojinin gelişimine Linee’nin katkısı bütün olarak önemlidir. Ona göre bütün bitkiler eğer başangıçtan beri  mevcut olmasalardı Adem bunlardan İncil’de bahsetmezdi.

Linnea Politicia Naturae ve O ecconomia Natura eserlerinde  bugün tabiattaki uyum dediğimiz akli açıklamayı yapar.

 Bütün canlılar hayatın belli şartlarına uyarlar ve bütün bitki ve hayvanlar kendi faaliyetleriyle denge halindedir. Öyle ki her bitti türü için onu kontrol altında tutmak ve cok yayılmasını engellemesi için özel bir böcek verilmiştir. Hymennoptera Parastica ve küçük kuşlar böcekleri, küçük kuşları ise av kuşları kovalar. Bütün bu düzen Allah’ın  rehberliğinde yer alır ve insana  ve onun şerefine yararlı olacak şekilde sürüp gider. 

Linee tabiattaki dengeyi ahlak ve insanda da aramıştır.

İki örnekle yetindiği ünlü biyologların telakkileri ile Bediüzzaman’ın telakkileri arasında uyumlar vardır, bu parelellikleri kurmak Bediüzzaman’a nesnel  büyüklük kazandırır. Ama yeni şeyler getirmek büyük araştırmacı ve ayağı altına gelmeyen tedkikat uzmanları gerektirir.

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Dayanak Nimeti

Dayanak nimeti YAHU kardeşim, şu hayatta hiç sabit bir şey yok mu? Her şey değişken, her …

Kapat