Ana Sayfa / Yazarlar / Bulut ve Ördek Benzeri Bir ”Şuride” Hâl / M.Nuri BİNGÖL

Bulut ve Ördek Benzeri Bir ”Şuride” Hâl / M.Nuri BİNGÖL

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Mehmet Nuri BİNGÖL

mneminler5@mynet.com

BULUT VE ÖRDEK BENZERİ BİR “ŞURİDE” HAL…

Kardeşler arasına heyhat, sû-i zan düştü

Zedelendi sağduyu; körleşen iz’ân düştü

Şarkısıyla yaşadık yıllar yılı baharın

İnsanlık bahçemize sensizlik hazân düştü”

mısralarına muhatap olan mevzulara sarihan temas etmeyi sevmediğim bilinir, sünnet-i Resulullah’a ittiba ile şahıs ismi vermeden “ortaya” konuşmanın dışında mevzubahis yolu tercih etmediğim bütün yazılarımda aşikardır.

Bak Şu Konuşana” makalem ( hyilmaz.net) hemen hemen en “münekkid” yazım olmasına rağmen, orada bile sarih bir “has isim” bulamazsınız. Bunun hikmet açısından izahını yapmak sadet haricine çıkmak olur ki o da belağat ölçülerine uymaz elbet.

Son “dershane dönüştürme” meselesinde sarih şekilde “camia adını” vermeyi “garazsızlık ve hak namına” lüzumlu görüyorum. Çünkü iş mecraından çıkarıldı ve maksadını çok çok aşan noktalara gidiyor. “ Casus kulaklar”ın istifadelerine zemin hazırlayarak, hala pusuda bekleyip fırsat kollayan ve “sivil inisayif”” maskesini takmış “zındıka komitesi”nin “ifsat ve fitnesi”ni “teshil edici” bir hale getirildi ve geliyor.

Hemen hemen her kalemin temas ettiği “üniversiteye hazırlık dershaneleri” mevzuundan bahsediyorum..

Mesele yalnızca, “meşru ve mümkün” iktidar partisinin kazanacağı ya da kaybedebileceği oy mevzuu olsaydı, malum hadiseye hiç temas etmezdim. Dershanelerden –maddi yönden- muzdarip milyonu aşan velinin oyu AKP’ye akacak olsa, bu %2’yi aşmaz, malum camia hep birden oy vermeyecek olsa, bu nisbet de %1’i geçmez. Bu rakamları bağımsız anket kuruluşları söylüyorlar.

Bir iktidarın kendini sadece anketlerle ya da kazanıp kaybedebileceği oylarla bağlamayacağını dünya alem bilir. Hükumet programı, iktidarı müddetince vaad ettikleri, parti tüzüğü… Listeyi istediğiniz kadar uzatabilirsiniz.

Cemaat mensubu kardeşlerim verdiğimiz mücadele karşılığında yediğimiz tokadı unutuyor mu? (………………..) Beraber yürüdüğümüz, birçok sorunu hallettiğimiz kardeşlerimizle ayrılığın içine düşmeyiz. Fitne odakları var, bunlara fırsat vermemek lazım.” diyen Muhterem Erdoğanın “müsbet” ve kararlı tavrını takdir etmemek mümkün mü?

Hem Twiter’de, hem Facebook sayfalarında, hem İnternet ve yazılı medyada –kendini cemaat mensubu diye lanse eden- “kimi”lerinin Hocaefendi’nin “Firavun” sözünü “bağlamından” kopararak, siyam-sıbakına bakmayarak kullananları görünce, “feyalil-acep” diyorum.

Ne diyor Gülen Hoca kendine gönül bağıyla bağlananlara?

Sizin karşınızdaki insanlar Nemrut değil, Firavun değil, Sezar değil, Napolyon değil, deli teke Hitler değil… Hele başları yerde secde eden insanlarsa bunlar, onlara karşı bize düşen şey hep saygılı olmak, hep takdir etmek, hep tebcille yad etmek ve Cennetü’l-Firdevs’e beraber girme dilek ve temennisinde bulunmaktır.”

Bir sohbette bulunuyordum geçenlerde. “Muhali talep” ederek “mümkün her hükumete” muhalefet eden “gayr-ı memnun” bir eski dost, Zamancıların – dolma hikayesi- bu hükümetin askeri hükümetten de beter olduğunu fısıldıyordu yanındakinin kulağına. Takip ettiğini iddia ettiği Üstad’ının “müsbet hareket” emrini duyan ama bunu “yaşayamayan” birinden sudur eden manayı okulumdaki Eğitim-Sen’li “arkadaşlardan”, Bediüzzaman Hazretlerinin “Azam şer” dediği canip ve “ırkçılar” dediği taraftan da işitince bir düşündüm ki sormayın.

Bu talihsiz benzetme, bir gazetenin –camiaya ait gazetenin- manşetinde kullanılmıştı ve orada çalışan bir “gayretkeş”in şahsi yorumuydu. Bazı “ulusal ya da ulusallaşmış” gazetelerdeki “asparagas” haber yapanların yorumuyla bütün bir cemaatın mesul tutulamayacağı gibi…

Askeri dönem” yorumuna ATV’deki canlı yayında ne güzel cevap vermişti Başbakan:

Dershaneleri teslim alma gibi teklif için diyeceğim ki ne münasebet. Bunu 28 Şubat askeri idaresine yapıp aynı teklifi bize de yapmaları manalıdır. Bunu talihsiz bir beyan olarak görüyorum.”

Hem bir veli, hem de eğitimci olarak üniversiteye hazırlanma haline “ devlet olarak” başka bir zemini denkleme dahil etme projeleri hazırlayıp velileri maddeten zorlayan bir rant kapısına dönen ve sadece dörtte biri camianın olan dershanelerin kapatılıp özel okula çevrilmesi kararını alkışlıyorum.

Yazar : Mehmet Nuri BİNGÖL

BİYOGRAFİ
1961’de Şanlıurfa/Birecik’te doğdu. İlkokul ve ortaokulu aynı ilçede okudu. 1982’de İstanbul Edebiyat Fakültesinden mezun oldu. Anadolu’nun çok yöresinde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yaptı.
Yazgı, Köprü, Bizim Külliye dergilerinde hikâye, deneme ve makaleleri yer aldı. Gap Gündemi, Tasvir, Yeni Nesil gazetelerinde yazıları yayımlandı. Birecik yıllıklarına alınmış şiirleri, yaptığı derlemeleri ve değişik site ve kitaplara alınmış makale, mülakat ve köşe yazıları bulunuyor.
Kitaplaşan iki eseri ve tefrika romanları Mehmet Nuri EMİNLER mahlasıyla yayımlanmıştır. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliğine devam ediyor. Birecik’te temsilciliği açıldığı ilk günden beri Eğitim-Bir-Sen üyesi. Dört kızı ve üç torunu bulunuyor. Şanlıurfa/ Birecik’te ikâmet ediyor.

Tarık Buğra ile yaptığı mülakatın iktibas edildiği eserler:
Politika Dışı (Tarık Buğra)
Tarık Buğra’yla Söyleşiler (Mehmet Tekin)

Hikâyelerinin İktibas Edildiği Eserler:
Kedinâme (M. Nuri Yardım, 2019)
Dergizan Yıllığı (Ramazan Seydaoğlu, 2020)

İktibas edilen mahalli derlemeleri:
Cumhuriyetin 50. Yılında Birecik Yıllığı
Cumhuriyetin 70. Yılında Birecik Yıllığı

Tefrika Romanları:
Yokuşta ( 1986)
Yokuşta Tırmanış-1 (1984)
Yokuşta Tırmanış- 2 (1988)
Kafkasya’da Sarp Ufuklar (1981)

Kitapları:
Sürgündeki Çeçenya (1. Baskı: 1996; 2. Baskı: 2000) Gençlik Yayınevi
Nur Üstad (Biyografi- Deneme; 2002) Erguvan Yayınevi
Siyahtan Turkuaza (15 Temmuz) [Hikâyeler] 2021. KDY yayıncılık
Ver Elini Türkmeneli [Gönül Sayhası-1] (Roman) 2021, KDY Yayıncılık
Azada Yürüyüş [Gönül Sayhası-2] (Roman), 2021, KDY Yayıncılık, "Bir Başka Çeşme" (2022- KDY- Öyküler)

Tüm Yazıları Göster
Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

Manevi Buhranlar ve İman Hakikatleri

Manevi Buhranlar ve İman Hakikatleri Günümüzün hayat hızı ve anlayış tarzının getirdiği şeyler İslam’ın evrensel …

Önceki yazıyı okuyun:
Çocukluk Hayali / Yunus MÜREBBİ

K Ü R S Ü Yunus MÜREBBİ ÇOCUKLUK HAYALİ Çocukluk hayaliydi; Tarih öğretmeni olacaktı! Tarih …

Kapat