Burak nedir?

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Mirac gecesi Efendimiz aleyhisselâm yolcuğunu Burak isimli bir araçla gerçekleştirmiştir. Kaynaklarımız bu bineğin katırdan küçük, merkepten ise büyük yapıda olup beyaz renkli ve fevkalade süratli olduğunu, adımını gözünün gördüğü en uzak noktaya attığını ifade etmişlerdir. (Buhari, Fedailu’s-sahabe 71, Müslim iman 264.) Efendimizin Mescid-i Aksa’ya kadar Burak ile yolculuk yaptığı, semaya ise Mirac denilen bir vasıta ile yükseldiği de rivayet edilmektedir. (İbn Hişâm, es-Sîre, II, 250; İbn Hacer, El-İsâbe,VIII, 204)

Burak, Rasûl-i Ekrem’den başka diğer peygamberlere de hizmet etmiştir. Taberî’nin nakletttiği bir rivayette Hz. İbrahim’in Kabe’yi ziyarete giderken bu bineği kullandığı belirtilmekte ve bu sebeple Buraktan “İbrahim’in bineği” (dâbbetü İbrahim) şeklinde söz edilmektedir.

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

Allah’ın Râzı Olduğu Ahlâk / Ahlâk-ı İlâhiye

Ahlâk-ı İlâhiye / Allah’ın Razı Olduğu Ahlâk Prof. Dr. Alaaddin BAŞAR “Nübüvvet ise, gaye-i insaniyet …

Yorumlar

  1. avatar

    BURAK VE REF REF Kavramlari, işik hizı,ses hızı gibi miraç boyutunda hız birimleridir.

    “…..Sâni’-i Zülcelal’in sanatında harekât, nihayet derecede muhteliftir. Mesela, savtın süratiyle; ziya, elektrik, ruh, hayal süratleri ne kadar mütefavit olduğu malûm. Seyyaratın dahi fennen harekâtı o kadar muhteliftir ki akıl hayrettedir. Acaba latîf cismi, urûcda süratli olan ulvi ruhuna tabi olmuş; ruh süratinde hareketi nasıl akla muhalif görünür? Hem on dakika yatsan bazı olur ki bir sene kadar hâlâta maruz olursun. Hattâ bir dakikada insan gördüğü rüyayı, onun içinde işittiği sözleri, söylediği kelimatı toplansa uyanık âleminde bir gün, belki daha fazla zaman lâzımdır. Demek oluyor ki bir zaman-ı vâhid, iki şahsa nisbeten, birisine bir gün, birisine de bir sene hükmüne geçer…..”

    Risale-i Nur – Sözler(641)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Risale-i Nur Neşriyatı / Eyüp EKMEKÇİ

Ben 1962 de İstanbul'a gittiğimde Sözler mecmuasından başlayıp bir külliyat merhum Zübeyir Gündüzalp Ağabey'imizin tedbiriyle …

Kapat