Ana Sayfa / RİSALE-İ NUR & BEDİÜZZAMAN / Nurdan Hatıralar / “Çabuk Bakın, Âlem-i İslam’a Taarruz mu Var?”

“Çabuk Bakın, Âlem-i İslam’a Taarruz mu Var?”

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlkHa muhabirinin sorularına cevap veren Hüsnü Bayramoğlu Ağabey:

İman Anahtar Gibidir

Onbeş yaşındayken Üstad Bediüzzaman Said Nursi hazretlerinin hizmetine girip O’na on yıl hizmet eden Hüsnü Bayramoğlu ağabey, Risale-i Nur’un, bu asra bakan, değişik tahribatları tamir eden manevi bir tamirci olduğunu ifade etti.
.
Risale-i Nur talebeleri içinde halen hayatta olanlardan son mutlak vekili Hüsnü Bayramoğlu, babasının Kastamonu’da Üstad’ı ziyaret ederek kendilerinden bahsettiğini, Üstad’ın da kardeşi Yılmaz’la beraber ailece kendilerini nurlara hizmet için kabul ettiğini söyledi.
.
Hüsnü Bayramoğlu, “Üstad bizleri manevi evlat, evimizi de medrese kabul etmesinden sonra risaleleri yazmak için çabalamaya başladık. Hatta Üstad’ın konuşması beni o kadar etkilemişti ki, okuldan sonra sokakta oynayan çocukların yüzde doksanı ile beraber risaleleri yazmak için gerekli bilgileri öğrendim ve Risaleleri yazmaya başladım” dedi.
.
“Devletin baskı yapması bizi çalışmaya daha fazla teşvik ediyordu”
.
O dönemin zorluklarına değinen Hüsnü ağabey, “Şimdiki gibi imkan yoktu, gaz lambasının altında yazmaya çalışıyorduk. Halkın yüzde sekseni yokluk içinde idi. Risaleleri matbaada basmak yasaktı. Risaleler yakalanma riskinden dolayı ayrı nüshalar halinde elle yazılıyordu. Risaleleri yazanlar yakalanıyor ve zindanlara atılıyordu onlara zulüm yapılıyordu. Ama devletin baskı yapması bizi daha fazla teşvik ediyordu çalışmaya…
.
Bu arada ben üç defa Üstad’ı ziyarete gittim. Babam beni 15 yaşında Üstad’a hizmet için verdiğinde Üstad, ‘bu daha çok küçük’ dedi. Çünkü Üstad’a hizmet etmek kolay değildi. Üstad’ı çok defa zehirlediler, o yüzden yiyeceklerine çok dikkat etmek gerekirdi. Üstad beni kabul etti ve vefatına kadar yanında kaldım” ifadelerini kullandı.
.
“Risale-i Nur bu asra bakan, değişik tahribatları tamir eden manevi bir tamircidir”
.
Üstad Beddiüzzaman’ın bütün insanların felaketten kurtulması için, imanının kurtulması için her şeyini feda ettiğini belirten Bayramoğlu, “O zaman imansızlık cereyanına karşı bir cihad vardı, cihad sadece silahla yapılmaz, o zamanki cihad Allah’ı inkar edenlere karşı yapılıyordu. Çünkü iman anahtar gibidir, nasıl bir evin anahtarı varsa kabir için de bir anahtar lazım.” dedi.
.
Risale-i Nur’un gün geçtikçe yenilendiğini dile getiren Bayramoğlu, “Risale-i Nur bu asra bakan, değişik tahribatları tamir eden manevi bir tamircidir. İmanı olmayanlar her şeyi yapabilir. Bunun için Risale-i Nur en iyi ilaçtır, her derde devadır.
.
Yani amaç imandır. Üstad iman temelini yıllar önce atmıştı. Üstad’ın attığı bu temel, bakın dünyayı istila etti. Her yerde İslami dershaneler kurulmuş. Bakın birçok gruplar var, ben onlardan bahsetmiyorum. Ben İslamî dershanelerden bahsediyorum. Bu dershanelerde Kur’an okutulur, Resulullah’ın hayatı okutulur, Allah’ın yolu anlatılır ve tatbik edilir. İşte diğerleri gibi bizim cazla mazla işimiz olmaz” diye konuştu.
.
Üstad’ın İhvan-ı Müslimin’le ilgili bir hatırası
.
Mısır’da yapılan Cemal Abdunnasır darbesinde İhvanı Müslimin Cemaatine yapılanlarla ilgili Üstad’ın bir hatırasını paylaşan Hüsnü ağabey, “Bir sabah Üstad dedi ki, bende acayip bir hastalık var. Zehirlenme zaten vardı ama dedi ki, ruhumda çok büyük bir sıkıntı ve hastalık var. Çabuk bakın, âlem-i İslam’a taarruz mu var?’ dedi.
.
Gittik tüm gazetelere baktık böyle bir şeye rastlamadık. Ama Üstad, hayır dedi kesin bir şey var’ dedi. Ben bunun üzerine tekrar çarşıya gittim gazeteye bir daha baktım. Ve öğrendik ki, Mısır’da Abdunnasır darbe yapmış ve İhvanı Müslimin’den birçok kişiyi şehid etmiş (Seyyid Kutup ve arkadaşlarını kastediyor). Üstad, ‘İşte benim hastalığım ve sıkıntım bunun içindi’ dedi.” şeklinde konuştu.
Haber: Osman Gülebak 
Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

“Bediüzzaman’a İlk Ziyaretimi Yeis İçinde Yaptım”

Merhum Prof. Dr. Zekeriya KİTAPÇI anlatıyor: BEDİÜZZAMAN’A İLK ZİYARETİMİ YEİS VE BİTKİNLİK İÇİNDE YAPTIM Bediüzzaman …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Çeşitli Konularda Bir Âyet Bir Hadis – 2

AHLÂK Ayet Ve muhakkak ki sen, gerçekten yüce bir ahlâk üzerindesin! (Kalem, 68:4)   Hadis İslâm, …

Kapat