Ana Sayfa / KASTAMONU / Camiler & Külliyeler / Günümüze Ulaşamayan Camilerimizden Cemaleddin Efendi (Hüsam Halîfe – Cemal Ağa) Camii

Günümüze Ulaşamayan Camilerimizden Cemaleddin Efendi (Hüsam Halîfe – Cemal Ağa) Camii

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Kastamonu, Hisarardı Mahallesi, Gümüşlüce Caddesi, Kargaşık Sokak’ta bulunan Cemalettin Efendi Türbesi’nde dört mezar bulunmaktadır. Bu mezarlardan biri, kitabesinden anlaşıldığına göre, hicrî 855 / miladî 1451 yılında vefat eden Kargaş Sultan isimli veliye, ikinci mezar, hicrî 851/ miladî 1447 yılında vefat eden Cemalleddin Efendi’ ye aittir. Diğer iki mezarda kimlerin yattığı bilinmemektedir.

Bu türbenin bulunduğu yer, Cemaleddin Efendi Mescidi, Hüsam Halife Mescidi, Cemal Ağa Mescidi veya Cemaleddin Camii gibi isimlerle bilinen ve ne yazık ki günümüze ulaşamayan mescidin haziresidir. Günümüzde mezarların bulunduğu bahçenin yanındaki evin olduğu yerde eskiden cami bulunmaktaydı. 

Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli, Kastamonu’ya geldikleri zaman, Seyyid Sünnetî Efendi’nin yaptırdığı mescidde kısa bir süre kaldıktan sonra, mezkûr Hüsam Halîfe Camii’nde inzivaya çekilmiştir. Şeyh Şaban-ı Veli, burada riyazetle meşgul olduğu sırada kimileri onu fakir bir zavallı zannederek kendisine, “daha ne kadar garip ve aç oturacaksın?” gibi sorularla çobanlık teklifinde bulunmuşlardır. Burada kaldığı sürede hali anlaşılan ve halkın teveccühünü kazanan Şeyh Şaban-ı Veli, sonra tekrar Seyyid Sünnetî Efendi Mescidi’ne geçerek orada erbaîne girmiştir.

Hüsam Halife veya Cemaleddin Camii, 1940 yılında pek çok cami ve mescit gibi satılığa çıkarılmıştır. Bu caminin satış ilanlarına dönemin gazetelerinde rastlamak mümkündür. “Kastamonu Müstakil Vakıflar Memurluğu’ndan” şeklinde duyurulan bu ilanlarda “Cemal Ağa” ismiyle geçen mescidin o dönemde satılıp satılmadığını bilmiyoruz. Kimi rivayetlerde Vakıflar idaresince yıktırıldığı söylenen bu cami, yaklaşık 5 asır ayakta kalmasına rağmen ne yazık ki günümüze ulaşamamıştır.

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Peygamberler Tarihi -12 : Hz. Ya’kub (a.s)

Kur’an’da Adı Geçen Peygamberler ve Hayatları Hz. Yakub (as) Hz. Yakub (as), Kur'ân'da adı geçen …

Kapat