Ana Sayfa / Yazarlar / Çift İle Koyun, Kalanı Oyun

Çift İle Koyun, Kalanı Oyun

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

ÇİFT İLE KOYUN, KALANI OYUN
( Atasözü )

Kayı’da bir genç tanıdım adı Ferdi,
Alınteriyle kazanmak onun tek derdi.

Bir dağarcıkla gelir ekmeği, aşı,
Çayırlar mekânı, kuzular yoldaşı…

Doğrunun yardımcısıdır Yüce Allah,
Yolun her daim açık olsun, İnşallah…

Kastamonu merkez Kayı Köyü Karahallar Mahallesi merası.
Cennetten bir parça.. Ferdi ise tüm gençlere örnek olması gereken bir delikanlı.. Ziraat fakültesi mezunu. Üç yıldır da, lise çağlarından beri ideali olan koyun yetiştiriciği ile uğraşıyor; altı yüz yıl önce aşiret halinde bu toprakları yurt edinen ataları gibi.. Onların çok geniş sürüleri vardı. İlkbaharda Ilgaz doruklarına yakın Kayı Yaylası’na konarlardı.. Aynı hat üzerinde peşpeşe sıralanan Alpı, Karaevli, Bayındır vs. boylar için de “koyun” ve “çiftçilik” vazgeçilmez iki ögeydi..

Ferdi’ni öyküsü ilginç..
Babası fakülteden mezun olduktan sonra emekli ikramiyesi ile onu evlendirmek istemiş. O da: “Baba, o parayı bana ver, koyun alalım. Düğün paramı kendim çıkarırım” demiş.. Ailesinin onayı ile ve güç birliği yaparak bir de ağıl yapıyorlar.. Şu an 150 yi aşkın koyun ve kuzunun hem çobanı hem sahibi.
Başlangıçta bazı sıkıntılar çektiyse de bunları aşmış, veteriner desteği ile konunun uzmanı olmuş artık.
Koyunları “Tahirova” cinsi. Tahirova, yerli ‘Kıvırcık’ cinsi koyunla Alman ‘Ost Friz’ ırkının melezi, verimli bir çeşit. Et tutumu ve doğurganlığı çok iyiymiş..
“Ben masa başında çalışamam” diyor Ferdi ve ilave ediyor; “yaptığım işi çok seviyorum.” Zaten iş burada bitiyor: Yaptığı işi sevmek!

Koyun yetişticiliği, büyükbaşa göre daha avantajlı. Koyun besleyenin cebinde para, evinde et, süt eksik olmaz. Zor tarafları ise, yağışlı havalar dışında yaz kış her gün peşlerinden gidecek, akşama kadar koşuşturacak, merada doğuran koyunlara müdahale edeceksin.
Bayramını, hastanı, düğününü bilmez koyun milleti. Dışarı çıkmak için gözüne bakar, meler.. Ama işini seven ve emeğin değerini bilen için fazla mesele olmaz bunlar..

Merada tanıdığım bir başka genç Akif de Yukarı Kayı’dan.
Kapadokya Üniversitesi’nden mezun.. “Alanımda iş bulmak zor” diyor. O da şimdilik ailesinin Simental cinsi ineklerinin başında merayla köy arasında vakit geçirmekte..
Ayaküstü konuşmamızda eğitim sisteminizden yakındı. Kendisine hak verdim..Üniversitelerimizin sayısı ve aşırı mezun vermesi kaliteye ters oranda yansıyor.. Nicelik-nitelik meselesi..
Ferdi’ye, Akif’e ve bütün gençlerimize başarılar dilerim.

Şimdi sıra düğüne geldi..
Ferdi , kendi gibi güzel yürekli, koyunu, köyünü ve çalışmayı seven bir kız bulur inşallah. Dua ediyorum kendisine .
Ben de gençlere tavsiye olarak derim ki; zorluklardan yılmayın. Daha lisedeyken ideallerinizi inşa edin ve mutlaka bir dil kazanmaya gayret edin. İletişim teknolojilerini olumlu yönde kullanmayı öğrenin. Televizyonun ve akıllı telefonların başında zaman öldürmeyin.. Aşamadığınız problemlerde mutlaka destek alın. Sürekli kendinizi dinlemeyin..

Unutmayın ki köyünüzün, kentinizin ve bu güzel vatanın sizlere her zamankinden daha çok ihtiyacı var..

Tuncay Sakallıoğlu

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Bunların Neresinde Millete Muhabbet ve Millet İçin Hamiyet?..

“HEYHAT!.. BUNLARIN NERESİNDE MİLLETE MUHABBET VE MİLLET İÇİN HAMİYET?.. ESEFÂ!.. (Sünûhat) ifadesinden ne anlamalıyız?.. Konunun …

Kapat