Ana Sayfa / Yazarlar / Dinince Dinlensin / Himmet Uç

Dinince Dinlensin / Himmet Uç

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Prof. Dr. Himmet Uç

Dinince Dinlensin 

Bir Müslümana bir gayrimüslime söylenecek bir cümleyi sarf etmek insanı imanından eder, küfre batırır. İnsan böyle bir şeye haya eder. Eğer kafirlere yaptığınız bir hitabı Müslümana karşı kullanırsanız, o zaman o kafirin itikadı ile kendi itikadını değiştirmiş olursunuz. Mehmet Aki, Meyhane isimli şiirinde bir meyhaneyi anlatır. Meyhanelerin nasıl milletin azmi ve iktidarı üzerinde menfi tesirlerini anlatığı bu manzum hikayesinde şöyle bir konuşma geçer .

– Bizim peşin paramız… Anladın mı dün kurusu?
– Ayol tükendi mezem… Bari koy biraz turşu.

Arattı kendini ustan… Dinince dinlersin!
– Hasan be, sende nasıl nazlı nazlı söylersin!

Nedir o türkü… Aman başka yok mu?… Hah, şöyle!
– Ömer, ne nazlanıyorsun? Biraz da sen söyle.

– Nevazil olmuşum, Ahmed, bırak sesim yok hiç…
– Sesin mi yok? Açılır şimdi: bir imam suyu iç!

– Yarın ne iştesin Osman?
– Ne işteyim… Burada!
– Dimitri çorbacı, doldur! Ne durmuşun orada?

Yukarıda “arattı kendini ustan ..dinince dinlensin!” Hani bizde ölmüş insanlara rahmetli denir ya, Akif burada anlatım sırasında Dimitri’nin ustası için haklı olarak “dinince dinlensin” der. Yani bu ifade Müslüman olmayan birine meyhaneci Dimitri’nin ustasına söylenmiştir. Şimdi bunu getirip ömrünü islam hizmetlerine vermiş bir insana sarfetmek çok fahiş bir yorum. Edebiyat lügati böyle bir biedep tavra kelime bile bulamaz ve veremez.

Bediüzzaman Kürtleri de Türkleri de yüz yıldır Allah’ın kelamı için mücadele ettirmiş ve başarmış, ülkeyi bugünlere getirmiştir. Eğer bu insanlar o bölgelerden çıkmasaydı, Türkiye bundan çok daha kötü günlere giderdi. Bindiğiniz ve huzurunuzun sigortası olan insanlara saldırmayınız, “Benim velilerime saldırırsanız bana saldırmış gibisinizdir” ifadesindeki tehdidden korkun. Başkalarının belasından mutlu olmak bizim lügatimizde yok, Allah herkesin amalinin ecrini versin. Bu yorum insanı başka bir yere taşır ve onu dinince dinlendirir.

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Önceki yazıyı okuyun:
Bediüzzaman’ın Kastamonu dönemi eserleri / Kadir AYTAR

Kadir AYTAR Bediüzzaman’ın Kastamonu dönemi eserleri (Kastamonu Lahikası Müzakereleri tebliğidir) A-GİRİŞ Bediüzzaman, 1935 yılında “gizli …

Kapat