Ana Sayfa / Yazarlar / Ecel Tüm Hazinelerimizi Çalmadan

Ecel Tüm Hazinelerimizi Çalmadan

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Ölen Sadece İnsan Olsa..

Dün İhsangazi İlçemizin efsane Belediye Reislerinden Numan Omuzluoğlu Hakk’a yürüdü.
1926-2020, 94 yıllık uzun ve bereketli bir ömür.
Ömrünün 45 yılı belediye reisliği ile, çok daha fazlası siyasetle geçmiş..
Bir nahiyenin ilçe olması mücadelesinin bayrağı, ilçe olduktan sonra da yaklaşık 45 yıl belediye reisliği ile onurlanmış bir kişilik.
Elbette sevilen ve sayılan bir kişilik. 

Dolu dolu yaşanmış 94 yıllık

bir ömürde ne hatıralar biriktirmiştir kimbilir.
Hepsi gitti.
Eşinde dostunda kalan kırıntılar hariç bütün hayatının hazinelerini; hatıralarını aldı, gitti, gidiyor..

Geçen sene bir ropörtaj yapmak, hatıralarından bir şeyler kaydetmek istemiştik.
Aradık..
“Sağlık durumum pek iyi değil, şimdilik mazur görün” diyerek nazikçe geri çevirdiler.
Tanımıyorlardı beni, yüzyüze tanışmak kısmet olmamıştı. Tanısaydı şayet, hatrımız kırılmasın diye, gönlümüz hoş olsun diye, kendisi için çok zor olsa bile kırmaz kabul ederlerdi.
Bizim insanımız hatırnazdır, bizde hatır kırılmaz..
Kastamonu insanına has bir hususiyet daha vardır;
 tanımadığına, gözüyle görüp, sözüyle sohbetiyle tartmadığına güvenmez, güvenmediğine de sözünü emanet etmez, sırrını acmaz.
Ketumdur. Kolay kolay konusmaz.
Sever, güvenirse, söze, sohbete layık görürse şayet, o zaman bakın muhabbetin tadına.

Numan Omuzluoğlu’nun Şeyh Şaban-ı Veli dergahının son şeyhi, 1942 yılında vefat eden Şeyh Ataullah (Armay) Efendi’nin torunu olduğunu öğrenmiş, dedesi hakkında konuşmak istemiştik.
Elbette sadece dedesi değil, tüm yakın tarihimiz, tüm hayatları, hatiraları hakkında sohbet etmek, kayda almak istemiştik, olmadı..
Numan Omuzluoğlu ile yaşıt başka insanlar bulmak mümkün. Onların hayat ve hatıraları da elbette çok değerli. Ancak Numan Omuzluoğlu’nun hayat ve hatıratı eşi az bulunur bir arşiv idi.

Geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz Fehmi Ataulusoy da öyleydi.
Hasip Yılanlıoğlu merhum da öyle..
Halen hayatta olan Yavuz Ballık amca da öyle, Mehdi Keskin de öyle..
Ve niceleri..
Bu şehrin akademisyenleri, yazarları, araştırmacıları, Kültür Bakanlığı’na ve Belediyemize bağlı Kültür Müdürlüklerimiz, bütün okullarımız, Valiliğimiz ve Üniversitemizin organizesiyle yaşayan insan hazinelerimizin farkına varıp hayat ve hatıralarını kayda almak, belgesellerini çekmek zorundayız.
Demedi demeyin, bu şehrin hafızası çok önemli..
Harf inkılâbından sonra yazılı tüm hafızamızı kaybettik, çatı aralarında, samanlıklarda, toprak altlarında yokettik. Hayatlara, hatıralara, zihinlere, gönüllere kazınmış sözlü arşivimizse halen istifade edilecek kadar canlı ve yoğun..

Dolayısıyla bu şehrin medeniyet birikimini yaşayan ve yansıtan herkesin birikimlerini derlemek en büyük zenginliğimiz, meziyetimiz olacak. Hep söylüyorum; bizim İslam-Türk medeniyetimizin genleri, tohumları, çekirdekleri bu vilayette, bu vilayetin insanlarının gündelik hayatlarında, hatıralarında, gelenek-göreneklerinde.
Hazine arayan, define arayan buyursun, gelsin, eşelesin..
Bakın neler bulacak. 

Bu konuda onlarca ekipler kurmalıyız.
Ecel içimizden hazinelerimizi çalmadan elimizi çabuk tutmalıyız..
Çünkü ölen sadece insan olmuyor, tarih ölüyor, hatıralar ölüyor, birikimler ölüyor, tecrübeler ölüyor, ruhumuzdan bir şeyler, güzellikler ölüyor..
Kültür, sanat, edebiyat dernekleri, bu konuda çalışması gereken resmi kurum ve kuruluşlar ya kendi insiyatifleriyle ya da ilimizin büyüklerinin sevk ve idaresinde bir araya gelip vakit kaybetmeden harekete geçmeleri gerekiyor..

Değer Ve Birikim Sahibi Sanatkar, Akademisyen, Araştırmacı ve Edebiyatçılar Derneği SADED Birikim olarak ilimizi yöneten büyüklerimizden,  paydaşlarımızdan, yazılı ve görsel medyamızdan, bu konuda bizimle çalışabilecek, yardım edebilecek, yol gösterebilecek herkesten hususi ricamızdır.
N’olur geç kalmayalım, ertelemeyelim, boşvermeyelim..

Bu vesile ile tekrar merhum Numan Omuzluoglu’na Allah’tan cc rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum.

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

2 Yorumlar

  1. avatar
    Abdurrahim Tan

    Sayın Oguz Candarlı,

    Değerli insan Numan Omuzluoğlu’nun ardından yazdığınız bu derin anlamlı yazınız için sizi tebrik ederim. Kendisi ile müteaddit defalar görüşme nasip oldu. İlk görüşmemizden itibaren ondaki kökleşmiş insan kültürünü farketmiş, ve hiçbir zaman kişisel sınırlara girmemeye özen gösteren, ve karşısındaki kişiyi kırmamak için son derece dikkatli olmayı kendine kültür edinmiş bu saygıdeğer büyük insan gerçekten de özünde yaşadığı zamanın tarihini aksettiren bir asırlık çınar idi. Son ziyaretimizde (Mart, 2019) kendisi rahatsız olmasına rağmen, ısrarlarımıza aldırmayarak, bizleri kırmamak adına, 1 kat aşağıya inerek bizimle hasbihal etmek nezaketinde bulunacak kadar da kibar, ve dostlarına önem veren bir insan idi. Yorumlarınıza katılıyor, ve rahmetli için bu yazıyı kaleme aldığığınız için çok teşekkür ederim.

    • avatar
      Oğuz Candarlı

      Bu nazik, yürekten ve hakikatli yorumlariniz için ben de size çok teşekkür ediyorum..

      Gönül isterdi ki Merhum Numan Omuzluoğlu ile sizler gibi yakinen tanışma, konuşma ve hakkında hayattayken yazılar yazma fırsatım olsa idi..
      Nasip..
      Duaya vesile olabilmişsem ne mutlu..
      Selam ve dua ve muhabbetlerimle.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Affedememek veya Uhuvvet ve Muhabbet Edememek

Rasulullah’ın (a.s.m), “Müminler bir binanın tuğlaları gibi birbirlerine kuvvet verirler.” (Buhari) İfadesinden şunu anlıyoruz ki …

Kapat