Ana Sayfa / Yazarlar / Edebiyat ve Muhatap

Edebiyat ve Muhatap

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Her edibin, şairin, sanatçının   bir muhatap kitlesi vardır. Siyasilerin de böyledir. Genelde istikrarı hedef alan devlet adamlarının muhatabı bütün toplumdur. Menderes yıkılan Osmanlı’nın bakiyesinden bir iktidar partisi ortaya çıkardı. Menderes yıkılan ümmetin darmadağın iskeletinden bir demokrat parti kurdu ve Türkiye Demokrat Parti gibi efsane olmuş bir siyasi iktidar çıkardı. Osmanlıyı yıkanlar milletin bütünlügünü de dağıttılar, henüz siyasidüşünmeye alışmamış bir toplumu devlet eliyle bloklara ayırdılar, bir parti kurdular. Fakat parti milletin birliğini siyasi istikrar felsefesini dağıtmak için başındaki adamı öldürdüler. Ondan sonra Demirel Menderes’in mirasını devam ettirdi yine siyasi istikrarı temin etti, ama onu da hırpaladı, devlet eliyle siyasi yasaklar getirdiler. Demirel iradesiyle siyasi becerisi ile yumruk yumruğa yine iktidara  geldi. Demokrasinin üstünde kendini gören halka kara kasketliler diyenler yine paniğe kapıldılar. Hiçbir devlette ordunun görevi siyaset olmadığı halde bizde Demoklesin kılıcı gibi siyasi iradenin üstünde kendilerini gördüler, canları istediğinde halkın iktidarına son verdiler.

Özal ondan sonra, Çiller, akabinde Erdoğan aynı tarzı ve mirası devam ettirdiler. Bunlar siyasetin muhatapları idi. Bediüzzaman da öte yandan  siyasi istikrarı koruyup memleketi kaosa itmeye çalışan güya idealist partilerden uzak durdu hep “ben sevad-ı azama tabiyim” diyerek siyasette birlik kuralını itikatta birlik gibi kullandı. Siyasetten sacede istikrar bekledi yoksa partiden istifade gibi bir şeyi düşünmedi. Birveya iki milletvekili ile porlementodaki dine ve mukaddesata aykırı terenmümleri denetledi.

Bediüzzaman siyasetle uğraşmadı toplumu dağılmaktan korumak için siyaset felsefesi yapıp siyasileri tevhid gibi siyasette tevhide hazırladı. Ayrıca Bediüzzaman halkı da siyasi beklentiler için eğitmedi, hastalar için risale yazdı, bir rehabilite metini ortaya çıkardı. Çünkü toplumun bir kısmı hasta idi, onlara dinin mantığına göre hastaya ve hastalığa bakmayı  öğretti. Ayhan Songar Hastalar Risalesini okuyunca çok etkilenir. Sonra gençleri siyasete alet etmeden onları da istikametli düşünmek ve yaşamaya hazırladı Gençlik Rehberi ile, hanımları da göz ardı etmedi, Muhammedi ve kul gibi yaşama şuuru verdi. ihtiyarları unutur mu en çok teselliye muhtaç bu sınıfı da İhtiyarlar Risalesi ile hazırladı. “Beli bükülmüş ihtiyarlarının olmasa belalar başınıza sel gibi gelir“ bir hadis doğrultusunda  ihtiyarlara hürmeti toplumun barajı olarak yorumladı.

Bütün bunlarla toplumu sağlam düşünen insanlardan oluşan bir ahenkli insanlar topluluğu yapmayı hesapladı ve başardı. Hastalığın en büyüğu uluhiyettin azametini ve ona karşı ibadeti ibadet etmeyi öğretti, şimdi burada hiçbir siyasi beklenti yok sadece milleti tedavi etti. Dünyada Bediüzzaman’ın muhatap felsefesini uygulayan bir başkası yok, ne Balzac ne Tolstoy bunları düşünmediler belli sınıflara hitap ettiler, bu yönü ile kimse onunla boy  ölçüşemez. işte onun muhatapları işte dünyanın gözde siyasi ve edebiyatçılarının muhatapları.

Prof. Dr Ahmet Nebil Soyer

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Bilim/sellik Felsefe ve Epistemolojisinin, ‘otomatik evren’ Tasavvur ve Kurgusu

(Seküler – Lâik Bilim ve Ders kitaplarındaki Gizli Tehlike: Seküler – Lâik Bilim/sellik’in, Felsefe ve …

Kapat