Ana Sayfa / Yazarlar / Eğitim Öğretim Sistemi Üzerine Bir Öneri

Eğitim Öğretim Sistemi Üzerine Bir Öneri

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Dinimizin temel bilgileri, iman esasları ve millî değerlerimiz çocuklarımıza anlayacakları bir dille ailede ve bütün okullarımızda usûlüne uygun olarak anlatılmalıdır. Ancak günümüz şartlarında bu yeterli olmamaktadır.

Bu konular sadece din derslerinde, diğer derslerden bağımsız olarak anlatıldığı zaman; bu anlatılanlar sadece dine ait, hayattan kopuk, modern bilimlerle ilgisi olmayan, hatta çelişen bilgiler olarak algılanılıyor ve öyle zannediliyor. Bu durum öğrencilerin zihninde ikilem ve çelişkiler doğmasına ve kişiliklerinin oluşumunda millî ve manevî değerlerimize yabancı hatta düşman tiplerin yetişmesine imkan sağlamış oluyor ki, bu uygulama ve sonuç millî eğitimin temel ilke, esas ve amaçlarına tamamen aykırı bir durumdur.

Bu konudaki önerim şudur:
Okullarda, bütün ders kitaplarındaki konularla ilgili ayet ve hadisler, dini ve milli değerler dersin özelliğine ve öğrencilerin seviyesine uygun olarak okutulmalıdır. Yani sadece din derslerinde değil.

Örneğin Coğrafya dersinde, güneş sistemini anlatan bir ünitede güneş ve hareketleriyle ilgili ayetler öğretilebilir. Biyoloji dersinde insanın ana rahminde geçirdiği evreler (embriyoloji) konuya uygun olarak verilebilir. Fizik’te atomdan, hatta atom altı parçacıklardan bahseden ayetler örnek gösterilebilir. Edebiyat dersinde, Kur’an-ı Kerîm’in edebî yöndeki mucizevî üstünlüğü örneklerle anlatılabilir… Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür.

Böylesi bir eğitim sisteminde çocuk/öğrenci, dinimizin ne kadar evrensel ve hayatın içinde bir din olduğunu ve bilimle Kur’an’ın birbirine zıt değil aksine kolkola olduğu gerçeğini öğrenmiş ve kavramış olacaktır.
Ben buna, “Tevhid Eksenli ve İnsan Merkezli Eğitim Sistemi” diyorum.

Her konunun uzmanları bir araya gelerek/getirilerek bu konuyu enine boyuna değerlendirip kendimize ait ‘millî ve yerli’ bir eğitim sistemi oluşturup ders programları ve ders kitapları bu esaslar çerçevesinde yeniden düzenlenebilir diye düşünüyorum. Tabi bu işin en önemli bir ayağı da; bu sistemi anlamış ve özümsemiş öğretmen tipini yetiştirmektir.

Etkili ve yetkili kişi ve kuruluşların değerlendirme ve takdirlerine arz ederim.

Selâm ve saygılarımla…

Şevket Özsoy-Eğitimci

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Lavuğun Biri / Doç. Dr. Yasin PİŞGİN

Belki hatırlarsınız; bir zaman önce "Tarihselciliğin Cemaziyelevveli" ve "Tarihselcilik Ne Menem Bir Şeydir?" başlıklı iki …

Kapat