Ana Sayfa / Yazarlar / Ehl-i Sünnet İtikadında Mehdi (as)

Ehl-i Sünnet İtikadında Mehdi (as)

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

SÜNNET İTİKADINDA MEHDİ (AS)

Bediüzzaman’ın 15. Mektub’undaki ve diğer risalelerindeki izahlarının temel “mütearifesi” de böyledir bence: İSLAM’DA Mehdi akidesi vardır, ama Mehdi beklemek yoktur. Sadece ferdi amel ve vazifelerin edası mühimdir.

İslâm’da Mehdî akîdesi, Yahudilik, Hıristiyanlık ve Şiîlik’te olduğu gibi “necat” değil, “cihad” kavramına dayanır- yani hayata, ihya ve yaşamaya… Müslümanlar için tarihî tecrübe, cihad demektir; avamı/havasıyla bütün ümmet, hidayet ve necata ermek için “hidayet” ile aynı kökten gelen, kalp ile hevâya, el ile kâfirlere karşı mücadele mânâsına gelen “cihad” (yerine göre manevi cihat) ile mükelleftir. Rasûlullah’ın vefatından sonra bilhassa “müceddid” denen nübüvvet varisleri (tebliğ yönüyle) âlimler, onun misyonunu sürdürür.

Rasûl-i Ekrem ‘aleyhi’s-salâtü ve’s-selâm, “Allah, her yüz senenin başında bu ümmete, dinini yenileyecek adam(lar) gönderecektir” hadisiyle tecdid misyonunu bildirmişti.

“Tecdid, “tahdis, ictihâd, tahkik, ıslah, ihyâ” olarak beş boyuttan oluşur; müceddid, “muhaddis, müctehid, muhakkik, muslih, muhyî” olarak peygamberin kurduğu dini yeni ve canlı tutar.

Öğreten/öğrenen olarak müceddidlerin/ ümmetin cihadı, Asr-ı Saadet’teki ilim ile amelin tam olarak örtüştüğü ideal Müslümanlığa bir adım daha yaklaştırma/yaklaşmadır.”(1)

İlim ile amel arasındaki açığın tamamen kapatılmadığı cihad vetiresi olarak tarihin bittiği noktada Mehdî ‘aleyhi’s-selâmın misyonu başlar.
Bizdeki Mehdî, Şiîlik’teki gibi askıya alınmış tarihi yeniden başlatarak sıfırdan bir ideal düzen kuracak bir “süpermen” değil, Asr-ı Saadet’teki gibi şeriatı yeniden tam olarak hayata geçirecek, tecdid misyonunu tamamlayacak baş müceddid, cihad sürecini kemale erdirecek son mücahittir. Hz. Peygamber ile onun soyundan gelecek Mehdî, Yahudilik, Hıristiyanlık ve Şiîlik’te olduğu gibi günahkâr müminleri günahlarından kurtaracak müncîler değil, müminlere hidayet yolunu gösteren ve cihad sayesinde sonuna erdiren hâdî=mürşid ve Mehdî=muvaffaktır.

“Bu itibarla Müslümanlar için sözkonusu, ahir-i zamanda “gelecek” Mehdî’dir, “beklenen” Mehdî değil. Mehdî akidesi, Müslümanları bir kurtarıcı beklentisiyle tarihi askıya almaya, miskinliğe sevke değil, tam aksine, kıyamete kadar cihada teşvike yarar.”

( 1-2: Bedri Gencer, Gelenekten Modernliğe Osmanlı, s. 304.)

Yazar : Mehmet Nuri BİNGÖL

BİYOGRAFİ
1961’de Şanlıurfa/Birecik’te doğdu. İlkokul ve ortaokulu aynı ilçede okudu. 1982’de İstanbul Edebiyat Fakültesinden mezun oldu. Anadolu’nun çok yöresinde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yaptı.
Yazgı, Köprü, Bizim Külliye dergilerinde hikâye, deneme ve makaleleri yer aldı. Gap Gündemi, Tasvir, Yeni Nesil gazetelerinde yazıları yayımlandı. Birecik yıllıklarına alınmış şiirleri, yaptığı derlemeleri ve değişik site ve kitaplara alınmış makale, mülakat ve köşe yazıları bulunuyor.
Kitaplaşan iki eseri ve tefrika romanları Mehmet Nuri EMİNLER mahlasıyla yayımlanmıştır. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliğine devam ediyor. Birecik’te temsilciliği açıldığı ilk günden beri Eğitim-Bir-Sen üyesi. Dört kızı ve üç torunu bulunuyor. Şanlıurfa/ Birecik’te ikâmet ediyor.

Tarık Buğra ile yaptığı mülakatın iktibas edildiği eserler:
Politika Dışı (Tarık Buğra)
Tarık Buğra’yla Söyleşiler (Mehmet Tekin)

Hikâyelerinin İktibas Edildiği Eserler:
Kedinâme (M. Nuri Yardım, 2019)
Dergizan Yıllığı (Ramazan Seydaoğlu, 2020)

İktibas edilen mahalli derlemeleri:
Cumhuriyetin 50. Yılında Birecik Yıllığı
Cumhuriyetin 70. Yılında Birecik Yıllığı

Tefrika Romanları:
Yokuşta ( 1986)
Yokuşta Tırmanış-1 (1984)
Yokuşta Tırmanış- 2 (1988)
Kafkasya’da Sarp Ufuklar (1981)

Kitapları:
Sürgündeki Çeçenya (1. Baskı: 1996; 2. Baskı: 2000) Gençlik Yayınevi
Nur Üstad (Biyografi- Deneme; 2002) Erguvan Yayınevi
Siyahtan Turkuaza (15 Temmuz) [Hikâyeler] 2021. KDY yayıncılık
Ver Elini Türkmeneli [Gönül Sayhası-1] (Roman) 2021, KDY Yayıncılık
Azada Yürüyüş [Gönül Sayhası-2] (Roman), 2021, KDY Yayıncılık, "Bir Başka Çeşme" (2022- KDY- Öyküler)

Tüm Yazıları Göster
Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Yorumlar

  1. avatar

    Resim bir mesaj veriyor gibi… Editörü tebrik ediyorum. Vadenin % 90’u dolmuş sanki.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Hangimiz kınadıklarımız ile aynı ortamda büyüdük?

Hangimiz kınadıklarımız ile aynı ortamda büyüdük? Kınadıklarımızın sınandıkları ile sınandık mı hiç? Düşünsenize bir çocuk, …

Kapat