Ana Sayfa / Yazarlar / Farabî’nin asil muhalifleri / Mustafa H. KURT

Farabî’nin asil muhalifleri / Mustafa H. KURT

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Kimi zaman, ‘nerede o eski itiraz edebi ya da eskilerin muhaliflik estetiği?’ diyesi geliyor insanın, o geçmiş hayatları okurken. Zira kendilerini memleketin asıl sahibi sanan kimi biçarelerdeki muhalefet ve itiraz ‘ahlakına’ bakınca; Farabî’ye Şam’da itiraz eden o “asil” muhalifleri yad etmemek olmuyor hiç:

Farabî Bağdat’tan Şam’a giderek yörenin uleması ile bir ilim meclisinde münazaraya tutuştuğunda, söylediği sözlere öyle itiraz ediyor ki o alimler, Farabî’nin sesi neredeyse hiç duyulmayacak derecede cılız kalıyor! Ama bir müddet sonra itirazlar azalıyor ve ardından da Farabi’nin sözleri duyulur oluyor sadece.

Devamında ise, o muhalifler kağıt kalem çıkarıp Farabî’nin sözlerini yazmaya başlıyorlar ciddiyetle.

(Ve de, her asırdan muhataplarına sadece tatlı bir anı bırakmış olmuyorlar bu yaşadıklarıyla..)

Kısa gibi görünen bu ‘kıssada’, her iki taraftan da olmak üzere hayli örnek ve imrenilecek hasletler okunabilir şüphesiz. 

Fakat bunlar arasında en önemlisi, “hakkı kendi aleyhine de olsa kabul” erdemini göstererek, itirazı ve muhalefeti “amaç” yerine sadece hakikate ulaşmanın bir “aracı” olarak kullanmayı ders veren o asil insanların hali olsa gerek.

Karşıdaki Farabî de olsa yanlış bulduğuna muhalefet edebilmeyi, fakat o muhalefet sonucunda hakikatle karşılaştığında ise bunu nefsine ve çevresine rağmen kabul edebilen o hakperest insanların ahvali yani..

05.2013

Yazar : Mustafa H. KURT

Mustafa H. Kurt: 1974 yılında Gaziantep'te doğdu. Cumhuriyet Lisesi (1992) ve Gaziantep Üniversitesi Tarih bölümünden mezun oldu (2000). Türkiye’de ve Almanya’da eğitimcilik yanında farklı iş kollarında çalıştı. Yazarımız, kastamonur.com yanında hâlihazırda çeşitli dergi ve haber sitelerinde yazıyor.

Tüm Yazıları Göster
Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Peygamberimizin Romanı / Prof. Dr. Himmet UÇ

Roman sıradan olaylardan değil seçilmiş vakalardan meydana gelir. Dünya edebiyatının dev romancıları çarpıcı olayları seçmiş …

Kapat