Ana Sayfa / Yazarlar / Fatiha’nın İklimi

Fatiha’nın İklimi

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Fatihanın iklimi

Hani insanlar günlük hayatın sıkıntılarından kurtulmak için biraz ferahlayacak yerler ararlar, bazan tabiata çıkarlar, kırlarda dolaşırlar, onlara psikolojik ve ruhi bir rahatlama verir, bazan dostlar bulur onlarla konuşur, rahatlar, insan hayatın getirdiği azapladan ruhi çıkmazlardan ancak kendinden bir nebze olsun kurtularak rahatlar. Recaizade “sonbaharın zevki hoştur tut elinden yari koştur” der. Fikret, bahar olsun bahar olsun da biraz defi melal etsin ruhum! der.

Namaz günde kırk kere bismillah ile başlayan ve Fatiha ile devem eder bir psikolojk, psikanalitik vakadır. Ama namaz Allah ile konuşmaktır. Mekke’de risaletin başlangıcında nazil olmuş olup yedi ayettir. Tam olarak nazil olan ilk suredir. Kuran-ı Kerim’in başlangıcı olduğundan bir yeri veya bir şey açan başlatan anlamına Fatiha adı verilmiştir. Ayrıca yirmi kadar güzel vasıfları bildiren başka isimleri de vardır. Mesela namazlarda okunması vacip olduğundan Suretü’s-Salat, Allah u Taala’nın arşının altındaki hazineden indirilip ulvi manaların hazinesi olduğundan Kenz, başlı başına yeterli olduğundan Vafiye, Kafiye, bütün surelerin aslı kökü tohumu durumunda olduğundan ümmil kitap, El Esas onun isimleri anlamındadır. Bu ulu ve kutsal sure gerçekten Kur’an’ın feyizli ve bereketli bir hülasası ve İslam ibadetinin esasıdır.

Kur’an-ı Kerim’in ana gayeleri şunlardır. 1 – Tevhid yani Allah’ın birliği 2- Nübüvvet 3- Ahiret 4-İbadet ve adaleti kapsayacak istikamet. Fatiha suresi açıkca bu esaslara delalet eder.

Bismillahirrahmanirrahim Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla. Bu Kur’anın mücmel ve mufassal ayeti Birinci Sır kainat simasında, arz simasında ve insan simasında birbiri içinde birbirinin numunesini gösteren üç sikke-i Rububiyet var.” Sima kelimesini kullanmış kainatın siması nasıl bir ifade sima deyince aklımıza insanın siması geliyor, kainatın siması azametli bir tasarım, biz bismillah diyince kainatın simasına yansıyan bir görüntü var, tahayyül etmek bile zor. Arkasından arz simasında, bu da büyük bir görüntü uçsuz bucaksız. Üçüncü olarak insan simasında insandan arza sonra kainatın simasına yansıyan bir akis, namazda bu kelimeyi okuduğunda bir andan kainat arz ve insandan aşağı inen bir asansör veya yukarı çıkan bir asansördesin, namaz miraç olduğuna göre bismillah asansör kainat dünya ve insandan bir anda yukası çıkıyorsun, Kur’an’ın kapısı olan Fatiha’ya giriyor, sonra Kur’an’ı eğer biliyorsan okyanus iklimine girer gibi oraya varıyorsun.

Biri; kainatın heyet-i mecmuasındaki teavün, tesanüd, teanük tecavübden tezahür eden sikke-i Kübra-i Uluhiyettir ki Bismillah ona bakıyor; yardımlaşma, dayanışma, kucaklaşma, cevaplaşma bu fiillerin kainata yansıması kainat birbiriyle yardımlaşarak hayatı devam ettiren bir büyük konmpleks bu. Allah yani bismillahın sayesinde, birbiriyle yadrdımlaşanlar birbiri ile dayanışma içindedir, kimse bu terkipten kopamaz, Merkür Venüs ile dünya Uranüs ile birbirinin gayesine yardım eder, birbirinin arkasında durur. Binbir ismin emmüzeci olan Bismillah bu küreleri bir arada birbirine yardım ettirir idare eder, mana ne kadar derin namazda bismillah dedin aşağıdan yukarı çık Kur’anın kapısına gel oradan okyanusuna gir manaları teşerrüb et. Teanük kucaklaşma dünya güneş ile kucaklaşıyır biz bu sevgi ile yaşıyoruz. Ana çocuğunla sarılıyor sonra sevgi doğuyur, sarılmak sevginin simgesi. Tecavüb cevaplaşma toprak su istiyor bulut yağmur gönderip cevap veriyor, koyun aç toprak ot veriyor cevaplaşma. Bütün bu grift faaliyetler Allah sayesinde Bismillah sayesinde .Binbir ismi arkasına almış bir kuvvet ile bunlar döner zaten öyle değil mi?

İkincisi ; Küre-i Arz simasında nebatat ve hayvanatın tedbir ve terbiye ve idaresindeki teşabüh, tenasüb, intizam, insicam, lutuf ve merhametten tezahür eden sikke-i Kübrayı rahmaniyettir ki Bismillahirrahman ona bakıyor.“
Hayvanlar ve bitkilerin insan hayatınla hizmet edecek bir fizysolojide ve biyolojik derinliklel yaratılması yine teşabüh yani benzeşme insan bedeni ve hayvan bedeni ve bitkiler arasındaki fizyolojik uyum da yine Rahim isminin tezühürüdür. Bitki insan midesinin hazmedeceği bir fizyolojiyle yaratılıyor bedene hizmet ediyor, büyük nimetler güneş ay yıldızlar rüzgar hava ve diğerleri o bitkiyi Allah’ın izniyla hazırlıyor ve beden de kabul ediyor bütün bunlar bizi acıyan bir Rahmanın büyük sikkesidir mührüdür o nu âleme bağırır. İşte Bismillah ve fatiha bu sırla uyuşumların tezahürüdür. Sadece Bismillahhirrahmanirrahim bile insanı adi beşeriyetten çıkarıp miraca suud eder.

Rahman büyük nimetler için dünyanın hayatı ve insan hayatını devam ettirecek bir şekile tanzim ve düzenlenmesi rahmana bakıyor, ama o rahmani faaliyetinl içinde rahim o büyük uzuvları insan hayatı için organize etmek bu da rahim, insanı yaratmak evreni ona göre tanzim etmek Rahman ama insanın ihtiyaçlarınlı ona sunmak Rahim yani merhamet tezahürü, Bismillahirrahman ile başlayan bu miraç suudu kainattan arza ordan insana u z anıyor bir anda insanı Bismillahla Fatihanın kapısına getirip orda Allah ile konuşmaya hazırlıyor, bütün mirac kainat dünya ve insan üçlüsünde Bismillah asansörü ile oluyor, bir anda huzuru ilahiye gelip fatiha ile Allah ile mükaleme ediyor.

Bediüzzaman “namaz müminin miracıdır” sırrını böyle anlatıyor. Fenşi arşa bağlayan yol Bismillahdan Kur’an ordan Allah’a uzanan bir yol
Sonra insanın mahiyet-i camiasının simasındaki letaif-i refet ve dekaik-i şefkat ve şuaat-ı merhamet-i ilahiyeden tezahür eden siske-i ulya-yı Rahmaniyettir ki bismillahirrahmanirrahimdeki errahim ona bakıyor. Demek Bismillahirrahman irrahim sahifie–i alemde bir satır-ı nurani teşkil eden üç sikke-i ehadiyetin kudsi ünvanıdır ve kuvvetli bir haytıdır ve parlak bir hattıdır. Yani Bismillahirrahmanirrahim yukarıdan nüzul ile semere-i kainat ve alemin bir nüsha-i musağğarası olan insana ucu dayanıyor, Ferşi arşa bağlar insanı arşa çıkmaya bir yol olur. Sözler 9

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Kazablanka / İhsan Şenocak

Kazablanka Allah Resûlü’nün “Hakikate tanık olanlar, olmayanlara anlatsın.” emri mucibince Hicaz dışına hicret eden sahabe muhataplarını …

Kapat