Ana Sayfa / Yazarlar / “Görüntü ve Hakikat” / Mustafa H. KURT

“Görüntü ve Hakikat” / Mustafa H. KURT

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Hakikatin hakikatli taliplerinden Bediüzzaman Hz.: “Her şeyi maddede arayanların akılları gözlerindedir.” demiş ya hani,

hatıra geliyor ki, görebildiğimiz şeylere bazen hadlerinden fazla ‘delil’ mertebesi veriyor veyahut hükmümüzü en çok da gözlerimize ulaşanlarla veriyorsak eğer, sanırım bu ikaz materyalist eğilimlere olduğu kadar bizedir de aynı zamanda!

Zira nasıl ki büyük âlem olan şu kâinatı sadece görüntüsüyle tanıdığımız takdirde, aslında o gördüklerimizin “göremediğimiz bir âlemin delili” de oldukları hakikatini ıskalamış olacağız; aynen onun gibi, küçük âlem olan insan hakkında sırf dışa yansıyan görüntüye bakarak hüküm vermemiz de, “aklı göze indirmenin” bir başka versiyonu olarak çıkacaktır karşımıza.

Ha büyük, ha küçük âlem fark etmiyor yani; haklarında sadece görüntüye veya gözlerimize bağlı olarak karar vermemiz, bizi o âlemler konusunda bir kalemde haksızlığa sevk edecektir maazallah.

Hem bu konuda, özellikle de kimi sendeleme anlarında sergilediğimiz (ama kendileriyle değerlendirilmeyi asla kabul edemeyeceğimiz) bazı geçmiş ‘görüntülerimizi’ hatırlamamız, belki uzun cümlelerin anlatamayacağı pek mühim bir izahı anlatabilecektir vicdanımıza..

 Özetle, maddeyi ‘geçer akçe’ kılarak aklı göze indirgeyen ve bu hatası nedeniyle manayı ıskalayan söz konusu “görme özrü”, insanlar hakkında mevcut görüntüsüyle yetinerek değerlendirmeler yapmanın da ne kadar sakıncalı olabileceğini bize ihtar etmekte..

Öyle ya, zaten Bediüzzaman Hz. de başımızdaki o bir çift ‘görüntü aracının’ tek/biricik karar mercii kılınamayacağını, onun mânen ne idüğünü bize şöyle haber vererek anlatmıyor mu yukarıdaki ikazının devamında?:

“..Göz ise maneviyatta kördür”.

Yazar : Mustafa H. KURT

Mustafa H. Kurt: 1974 yılında Gaziantep'te doğdu. Cumhuriyet Lisesi (1992) ve Gaziantep Üniversitesi Tarih bölümünden mezun oldu (2000). Türkiye’de ve Almanya’da eğitimcilik yanında farklı iş kollarında çalıştı. Yazarımız, kastamonur.com yanında hâlihazırda çeşitli dergi ve haber sitelerinde yazıyor.

Tüm Yazıları Göster
Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Vecd, gaşy, cezbe, istiğrak, meczub kavramları hakkında

Vecd, gaşy, cezbe, istiğrak, meczub CEZBE Sürüklemek, kendisine çekmek. Sâlikin beşerî vasıflarından soyutlanma ile ilâhî sıfatları …

Kapat