Ana Sayfa / Yazarlar / Güneş Sistemindeki En Büyük Ay: Ganimede / Ali Kemal PEKKENDİR
Ganimede'nin iç yapısı

Güneş Sistemindeki En Büyük Ay: Ganimede / Ali Kemal PEKKENDİR

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Jüpiterin uydusu olan Ganimede (Ganymede) 5268 km çapı ile  Dünyamızın uydusu Ay’dan 1.5 kat çapça daha büyüktür. 1610 senesinde Galileo Galilei tarafından keşfedilmiştir.

Ganimede’nin dış yüzeyi Buzlarla kaplı ve -178 C derece.
Jüpiteri ve aylarını incelemek için NASA tarafından gönderilen Galileo Uzay Gemisinin 1996-2000 yılları arasında 6 kere uyduya yaklaşarak yaptığı  incelemeleri sonucunda, Ganimede uydusunun atmosferinde zayıf miktarda O, O2 ve O3 (Ozon) bulunmuştur.. Uydunun yüzeyinde ise su buzu, karbon dioksit CO2 buzu, kükürt dioksit, hidrojen sülfat, magnezyum sülfat ve sodyum sülfat tesbit edildi.

Ganimede ayının içinde ise, en merkezinde Katı Demir, sonra Sıvı Demir ve Demir Sülfür, onun üstünde kaya silikat manto ve bunun da üstünde buz tabakası tesbit edilmiştir.. Buzun üstünde çok derin bir tuzlu su okyanusu (yeraltında) ve bunun da üstünde yani dış yer kabuğu diyeceğimiz yerde buz tabakası mevcuttur.

Ganimede’nin iç yapısı
Ganimede içindeki sıvı okyanus tabakasındaki suyun (H2O) dünyanın tüm okyanuslarındaki su miktarından çok daha fazla olduğu hesaplanmaktadır..
Sultan-ı Kâinat’ın bütün sanat eserleri gibi Jüpiter’in uydusu ve Güneş Sisteminin en büyük Ay’ı Ganimede de harika mucizevari bir ilahi sanat eseridir.
En mucize olan yönlerinden biri de Dünya gibi, ilk yaratıldığı dönemde ateşten kızgın bir küre iken, daha sonra kızgın demir sadece merkezindeki çekirdekte yer bulmuştur.. Madem ki ateşten bir kürede H2O Su bulunmaz… Ganimede’nin yeraltındaki dev tuzlu Su Okyanusu yani Su nereden gelmiştir? Kim getirmiştir? 

Elbette Dünyanın okyanuslarındaki Su gibi, Ganimede’ye de Suyu getiren ve yeraltında depolayan tesadüfler, meteorlar, göktaşları değil Kudreti Sonsuz bir Zat’tır yani bütün Gezegenlerin, Uyduların, Güneş ve Yıldızların, Galaksilerin Yaratıcısı yani Fatiha’daki Sıfatıyla “Âlemlerin Rabbi”dir…

Dünya, Ganimede ve Ay… gerçek ölçeklerinde.
Buzdan yerkabuğu yüzeyinin altında bu okyanusu sıvı olarak tutan zahiri sebeb, merkezdeki kızgın demirin çok yavaş yavaş dengeli bir ölçü içinde  soğumasıdır.
Dünyaya ve Ganimede’ye Suyu depolayan Rabbimizi tesbih ve takdis ederiz…
Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Kur’an’ın lafzındaki câmiiyyet’e bir kaç misâl

Kur'an'ın lafzındaki camiyet’e bir kaç misâl; “İşte onlar, Rablerinden bir hidâyet üzeredirler, kurtuluşa erenler de …

Kapat