Ana Sayfa / KASTAMONU / İz Bırakanlarımız / Hacı Bâbâ Et-Tosyevî

Hacı Bâbâ Et-Tosyevî

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

HACI BABA ET-TOSYEVÎ’NİN HAYATI VE ESERLERİ

Kaynaklarda Hâcî Bâbâ diye bilinen müellifin tam adı Hâcî Bâbâ b. Şeyh b. Îbrâhîm b. Abdülkerim b. Osmân et-Tosyevi’dir. Doğum tarihi bilinmeyen Hacı Baba’nın nisbesinden Tosyalı olduğu anlaşılmaktadır. Bazı kaynaklarda bu nisbesi yanında “Rûmî” nisbesi ile de anılmıştır. 

Fatih Sultan Mehmet (ö. 836/1481) döneminin bilginlerindendir. Devrinde dinî, lisanî ve edebî ilimlerde öne çıkmış bir şahsiyettir. Devrinin geçerli ilimlerini tahsil ettikten sonra ömrünün sonuna kadar müderrislik yapmıştır. Burada birçok talebe yetiştirmiştir. Vefat yeri Bursa olarak bilinen müellifin en azından hayatının bir kısmını bu şehirde geçirdiği anlaşılmaktadır. Kastamonulu âlimlerden olan Hâcî Bâbâ et-Tosyevi, hayatının son zamanlarını Bursa’da geçirmiş ve orada vefat etmiştir. Kabri Bursa’da Setbaşı’nda Çelebi Sultan Mehmet’e (I. Mehmet) giden caddenin sağ tarafinda, adına yaptırılmış mescidin haziresindedir. 

Hicri. 9. (m. 15) asırda yaşamış olan Hâcî Bâbâ b. Şeyh b. İbrâhim b. Abdülkerîm b. Osmân et-Tosyevi’nin vefat tarihi hakkında farklı rivayetler vardır. Bazı kayıtlar’da onun vefat tarihi h. 871 (m. 1476) gösterilmiştir. Bazı kaynaklarda ise h. 855 (m. 1451) olarak yer almiştır. Bu tarih, bir yanlış anlaşılmadan kaynaklanmaktadır. Çünkü Brockelmann, GAL Supll, “et-Tosyevi” maddesinde “Fatih döneminde yaşamış bir ‘âlim” ifadesinden sonra Fatih’in isminin önüne h.855-856 (m. 1451-1481) tarihini vermiş; bu durum İbrâhim et-Tosyevi’nin vefat tarihi gibi algılanmıştır. Asıl bunlardan başka, Hâcî Bâbâ b. Şeyh b. İbrâhim b. Abdülkerîm b. Osmân et-Tosyevî’nin h. 876 (m. 1471) tarihli bir vakfiyesi vardır. (Demir, 2014, s.19)

Kaynak: Zeynep Özkanlı, Hacı Bâbâ et-Tosyevî’nin Yazma Eserler Örneğinde Arap Diline Ait Çalışmaları ve Bu Çalışmalar Üzerine Yapılan Bir Değerlendirme”

Eserleri
Hacı Baba b. İbrahim; çoğu nahiv ilmiyle ilgili olmak üzere farklı ilim dallarında birçok eser telif etmiştir. Söz konusu eserler şunlardır:

A. Evfe’l-Vâfiye fi Şerhi’l-Kâfiye: Bu eserin ismi “Osmanlı Müellifleri” kitabında “Muribu’l-Kâfiye” diye geçmektedir. Bu eser, müellifin “el-Kâfiye fi’n-Nahv” adlı eseri üzerine yazdığı bir şerhtir.29 Eser üzerinde Tahir Mehmut et-Tevil tarafından Kahire’de, 2008 yılında yükesek lisans çalışması yapılmıştır.

B. er-Risâletü’s- Sültâniyye fi Kitâbıi’n-Nûrâniyye: Hacı Baba’nın, Mutarrazî’nin “el- Misbâh” adlı eserine yaptığı ikinci şerhtir. Bu eserin yazma nüshaları yurt dışında Sen Petersburg ve Paris kütüphanelerinde mevcuttur.

C. Mie Kâmile fi Şerhi’l-Mie’l-Âmile: Hacı Baba’nın Abdülkâhir el-Cürcânî’nin Arapçanın dil ve belâgat ilmine dair olan “el-Avâmilü’l-Mie” adlı eseri üzerine yazdığı şerhtir. Bu eser üzerine İsmail Demir tarafından İstanbul’da 2014 yılında yüksek lisans çalışması yapılmıştır. Bu eserin yazma nüshaları Berlin, Münih ve İskenderiye kütüphanelerinde kayıtlı bulunmaktadır.

D. el-Vesâil ve’l–Vasâıt: Kıraatle ilgili bir kitaptır. Bu eser Türkiye’de Ayasofya kütüphanesinde 4347 numarada kayıtlı bulunmaktadır.

E. Latâifü’l-İrab fi Şerhi Kavâidi’l-İrab: Müellifin, İbn Hişâm (ö.761/1382)’ın telif ettiği “el-İrab An Kavâidi’l-İrab” adlı eseri üzerine yazdığı bir şerhtir. Bu eserin yazma nüshaları Riyad kütüphanesindeki 4150 numarada kayıtlıdır.

F. Rasâil fi’l-Lehv: Bu kitab oyun ve eğlenceyle alakalı bir kitaptır. Müellifin bu eseri; lehvin haram oluşu, helaller ve haramlar şeklinde iki kısımdan
müteşekkildir.

G. Latâifü İrabi’l-Kuran: Tefsir ile ilgili bir eserdir.

H. Hulâsatü’l-İ’rab fi Şerhi’l-Misbâh: Nahiv alanında ihtisasını gösterdiği bir eserdir. 

Kaynak: Adnan Azzı, “Hacı Baba İbn İbrahim Et-Tusutî’ nin 
Hülâsatü’l-İ’rab Fî Şerhi’l-Misbâh Adlı Eserin Tahkiki” (yüksek lisans tezi) 

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

Seyyid Hasan Efendi

Müftü es-Seyyid Hasan Efendi 1083/1673 yılında Kastamonu Müftüsü olarak görev yapan es-Seyyid Hasan Efendi, aynı …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Peygamber Efendimiz Döneminde Mekke ve Medine Böyleydi (Video-Animasyon)

Peygamber Efendimizin Döneminde Mekke https://youtu.be/MeTn2v5Zk_Q Peygamber Efendimizin Döneminde Medine

Kapat