Ana Sayfa / İLİM - KÜLTÜR – SANAT – FİKRİYAT / Bunları Biliyor musunuz? / Helâl Gıda İncelemeleri -1: Şekerli Gıda Maddeleri

Helâl Gıda İncelemeleri -1: Şekerli Gıda Maddeleri

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Purkusur tarafından hazırlanmıştır.

‘Bismillahirrahmânirrahîm.’

“Ey insanlar, yeryüzündeki bütün nimetlerimden, temiz ve helal olmak şartıyla yiyin, fakat şeytanın adımlarına uymayın. Çünkü o, sizin apaçık düşmanınızdır.” (Bakara Sûresi, 168.Âyet)

Müslüman olmanın ve Müslümanca yaşamanın en mühim vazife ve özelliklerinden biri de helâl beslenmektir. Bu cihetle, Rabbinin (Celle Celâluhû) Rızâsı için yaşayan bir kul, her bir amelinin olduğu gibi, her bir lokmasının da hesabını vereceğinin bilincinde olmalı ve ne yediğine hassasiyetle dikkat etmelidir. Bu hassasiyet, karşılaştığımız herhangi bir üründe yahut besinde nelere dikkat etmemiz gerektiğini bilmekle elde edilebilir. 

‘Helâl gıda incelemeleri’ başlıklı yazı dizimizin ilk yazısında, şekerli gıda maddelerinin başlıca dikkat edilmesi gerekenlerini sizler için hazırladık.

1. Jelatin.

Koyulaştırıcı, sabitleştirici, homojenleştirici ajan; domuz, sığır, kanatlı, balık gibi hayvanların deri, bağ dokuları ve kemiklerinden; sıcak işlem uygulanarak elde edilir. Alerji ve astıma sebep olabilir. Domuz (etinden üretilmiş olması tehlikesi) ve eti helâl hayvanların kesim usulü bakımından dikkatli olmamız gerekir.

Bu grupta uzak durulması gereken ürünler : Jelibon, marshmallow (tek başına ya da bisküvilerle birlikte olan formları), karamela gibi şekerli gıdalar;  yoğurt, dondurma, pastacılık ürünleri, sakızlar.

2. Karmin-Karmen.

Renklendirici; böceklerden elde edilir; kozmetiklerde, şampuanlarda, kırmızı elma sularında, şekerlemelerde ve diğer gıdalarda kullanılır; hassas ve astmatik bünyelerde allerjik reaksiyonlara sebep olabilir. 

Bu grupta uzak durulması gereken ürünler: Özellikle kırmızı renkli  (çilek ya da  kırmızı meyve aroması bulunan)şekerlemeler, meyveli yoğurtlar, meyveli sütler, sakızlar, reçeller, dondurmalar, konserve kiraz ve vişneler.

3. Şellak.

Şellak, Kokkus Lakka isimli bir böceğin lak salgı maddesidir. Bu böcek gözenekleri arasından, lak adı verilen koruyucu bir örtünün içinde sertleşmiş zamklı bir madde çıkartır. Bu lak maddesi, biriktirilir, ezilir, yıkanır ve kurutulur.Bütün bu işlemlerden sonra, vernikleme işlemlerinde kullanılır.

Bu grupta uzak durulması gereken ürünler: Draje şekerlemeler, bonbon, (özellikle yüzeyi parlatılmış) çikolatalar.

*(Yüzey sırlama ve parlatma maddesi olarak kullanılan bir başka madde de balmumudur. Arının bal peteğinden üretilir, bazen allerjik reaksiyonlara neden olabilir,dikkat edilmelidir.)

4. Lesitin.

Antioksidan ve emilgatör olarak kullanılır.  Soya fasulyesi, yumurta sarısı, yer fıstığı, mısır veya hayvani yağlardan elde edilir. Bitkisel tipi tercih edilmelidir.

Bu grupta sakınılması gereken ürünler: Margarin, çikolata, bisküvi, mayonez, süt tozu.

5. Karbon Siyahı (Carbon Black).

Renklendirici; mangal kömürü, kemik, et, kan, katı ve sıvı yağlardan elde edilir. Kanserojen olma riskinin yanında hayvansal kökenli olanları haram riski taşır. 

Bu grupta sakınılması gereken ürünler: Reçeller, jöleler, meyan kökü.

6. Gliserol-Gliserin.

Kıvam artıcı, tatlandırıcı ve nem tutucu, yağlı, renksiz alkol; hayvansal veya bitkisel yağların alkalilerle ayrışması sonucu elde edilir. Petrol ürünlerinden ve bazen propilenden sentetik olarak veya şekerden mayalanarak da elde edilir; büyük miktarlar baş ağrısı, susuzluk, bulantı ve yüksen kan şekerine sebep olabilir. 

Bu grupta sakınılması gereken ürünler: Sakızlar, şekerlemeler, sentetik sakızlar.

7. Mono ve Digliseridler.

Mono ve digliseridler homojenleştirici olarak kullanılan yağ asitli maddelerdir. Homojenleştiriciler, sıvı veya katı yağlarla suyu, bir fazda muhafaza etmek için kullanılan bileşimlerdir. Mono ve digliseridler, bitkisel veya hayvani yağlardan türetilmektedir. Bitkisel kökenden türetilirse helâldir, hayvansal kökenden türetilirse şüphe arz eder. Eğer eti helâl ve kesimi İslâmi usulle yapılmış hayvani unsurlardan türetilmiş ise helâl kabul edilir aksi halde kesinlikle haram olur. 

Bu grupta sakınılması gereken ürünler:  Pastacılık ürünleri, krem şanti, puding, dondurma. 

Rabbimiz (Celle Celâluhû) râzı olmadığı amellerin tümünden, bütün Müslümanları muhafaza eylesin. Âmin.

| www.gidaraporu.com sitesi ‘Hayvanlardan Çıkartılmış Katkı Maddeleri’ , ‘Gıda Raporuna Sık Sorulan Sorular’ ve ‘Gıda Maddelerinde Kullanılan Renklendiriciler’ dokümanlarından alıntı ve derlemedir.


Suffagah
Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

Kur’ân ve Sünnet Perspektifinde Nur Talebelerinin Namaz Tesbihatı

KUR’AN VE SÜNNET PERSPEKTİFİNDE NUR TALEBELERİNİN NAMAZ TESBİHATI   Tesbihat, Allah ile kul arasındaki irtibatı …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
İbn Teymiyye’nin İtikadî Görüşleri

  İslam düşünce tarihinde leh ve aleyhinde en fazla konuşulan isimlerin başında Takiyyuddin İbn Teymiyye …

Kapat