Ana Sayfa / Yazarlar / Her Esma Tecellisi Resul’ün Mucizesi Gibidir – I

Her Esma Tecellisi Resul’ün Mucizesi Gibidir – I

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

HER ESMA TECELLİSİ RESUL’ÜN MUCİZESİ GİBİDİR.-I

Devamlı hatırlarım. N. Fazıl’ın bir ifadesi vardı Rapor IV’de. Diyordu ki, “Şimdiki pespaye hâlimiz sünnetten ayrılışımızın tersinden bir mucizesidir.”

O vakit, ilkbaşta “mucize” kelimesini ele alalım. Nedir mucize? Terim, ıstılahi manasıyla (konumuz olan asıl mefhum olarak) değil,  kelimenin “sözcük” anlamı “insanı ve insanlığı tamamen aciz bırakan iş veya hadise” demektir.

Terim (ıstılah) manasını Türk Diyanet Vakfı’nın neşrettiği İslam Ansiklopedisi şöyle açıklamaktadır: “Peygamber olduğunu ileri süren kimsenin elinde doğruluğunu kanıtlamak, ispatlamak için Allah (cc) tarafından yaratılan harikulade olay.” (TDV, İslam Ansiklopedisi, M maddesi)

Kelimenin aslı “acz” kökünden türeyen “muciz” biçimindedir. Sonradan arkasına müennes (dişil) he’si getirilerek “mucize” diye söylenegelmiş, eskilerin deyişiyle “iştihar” etmiştir.

 “Mucize” kelimesi, bu şekliyle Kur’an’da geçmese de “aciz kalmak, güçsüz bırakmak, Allah’ın ayetlerini yalanlamak amacıyla yarışmak” manalarında yirmi bir ayette geçmektedir. (Wensinck, el-Mu’cem; “acz” maddesi) 

Ehli, bilir bunu; biz sadece hatırlatalım: Mu’cize Kur’an-ı Kerim’de “âyât” kelimesiyle ifade edilir. 

Bu, tefsirlerden biri olan Nur risalelerinde ise “Ayat-ı kevniye” şeklinde beyan edilir. Kâinattaki her varlık bir ayet, yani mucizedir; Rabbulalemin’in varlık ve birliğine birer delildir.

Mevzumuz olan mucizenin ıstılah, terim manasına geçmeden önce aklıma gelen birkaç olayı hatırlatarak devam edeyim: Hz. Salih (as)nin dişi devesi (A’râf, 73), Hz. Musa’nın (as) asası ve pırıltılı eli ( A’raf, 106), Hz. İsa’nın (as ve kelimullah) vesilesiyle  gösterilen olağanüstü hadiseler, Resullulah (asm)in  duasıyla vuku bulan bine ulaşan (Hüseyin-i Cisri) mucizeleri; bilhassa Ay’ı duası ve parmak işaretiyle iki parça etmesi, Kudüsü Şerife yaptığı gece yürüyüşü, orada bütün Nebi ve resullere imam olduktan sonra semalara olan mi’racı…

Zikredilen bu hadiseler Kur’an-ı Kerim’in ayetlerinde sarih biçimde bulunmaktadır. Sadece mi’rac bile hadis ve siyerde mutlak hakikat hâlinde açıkça zikredilmiştir; o da manevi tevatürle… 

Tevatür ve manevi tevatürle sabit bir hadisi inkar küfrü gerektiren bir hâldir. Bu mucizelerin kimi beyyine, kimi burhan, kimi sultan, kimi de furkan kelimeleriyle ifade edilmiştir. Hadislerde ise  peygamberliğin mucizevi delilleri “umumiyetle” ayet kelimesiyle dikkatlere sunulmuştur.

Reformist -İslami litarütürde ehli bid’a- ve isminin önünde prof. titri bulunan kimilerinin “mucize” kelimesi Kur’anı Kerim’de geçmiyor diye itirazları ve bu bahaneyle “tek mucize Kur’an’dır” demelerinde hiçbir haklılık payı yoktur.

 Bu hata veya kasıttaki yanlışlık, “selef-i salihin” denen, bir kısmı da Peygamberimiz’den (asm) ders almış -İbn-i Abbas, Enes Bin Malik gibi…-  selef tefsircilerinin izahlarına kulak tıkamalarıyla sanki Kur’an, hemen bugün kendilerine inmiş gibi bir hadsizlik sergilemektedirler. 

Halbuki kadim tefsir usulü ve Nur risalelerinde (kitapçıklarında) şöyle denmektedir:

“Ehadis, Kur’an’ın hakiki müfessiridir.”

Yazar : Mehmet Nuri BİNGÖL

BİYOGRAFİ
1961’de Şanlıurfa/Birecik’te doğdu. İlkokul ve ortaokulu aynı ilçede okudu. 1982’de İstanbul Edebiyat Fakültesinden mezun oldu. Anadolu’nun çok yöresinde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yaptı.
Yazgı, Köprü, Bizim Külliye dergilerinde hikâye, deneme ve makaleleri yer aldı. Gap Gündemi, Tasvir, Yeni Nesil gazetelerinde yazıları yayımlandı. Birecik yıllıklarına alınmış şiirleri, yaptığı derlemeleri ve değişik site ve kitaplara alınmış makale, mülakat ve köşe yazıları bulunuyor.
Kitaplaşan iki eseri ve tefrika romanları Mehmet Nuri EMİNLER mahlasıyla yayımlanmıştır. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliğine devam ediyor. Birecik’te temsilciliği açıldığı ilk günden beri Eğitim-Bir-Sen üyesi. Dört kızı ve üç torunu bulunuyor. Şanlıurfa/ Birecik’te ikâmet ediyor.

Tarık Buğra ile yaptığı mülakatın iktibas edildiği eserler:
Politika Dışı (Tarık Buğra)
Tarık Buğra’yla Söyleşiler (Mehmet Tekin)

Hikâyelerinin İktibas Edildiği Eserler:
Kedinâme (M. Nuri Yardım, 2019)
Dergizan Yıllığı (Ramazan Seydaoğlu, 2020)

İktibas edilen mahalli derlemeleri:
Cumhuriyetin 50. Yılında Birecik Yıllığı
Cumhuriyetin 70. Yılında Birecik Yıllığı

Tefrika Romanları:
Yokuşta ( 1986)
Yokuşta Tırmanış-1 (1984)
Yokuşta Tırmanış- 2 (1988)
Kafkasya’da Sarp Ufuklar (1981)

Kitapları:
Sürgündeki Çeçenya (1. Baskı: 1996; 2. Baskı: 2000) Gençlik Yayınevi
Nur Üstad (Biyografi- Deneme; 2002) Erguvan Yayınevi
Siyahtan Turkuaza (15 Temmuz) [Hikâyeler] 2021. KDY yayıncılık
Ver Elini Türkmeneli [Gönül Sayhası-1] (Roman) 2021, KDY Yayıncılık
Azada Yürüyüş [Gönül Sayhası-2] (Roman), 2021, KDY Yayıncılık, "Bir Başka Çeşme" (2022- KDY- Öyküler)

Tüm Yazıları Göster
Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Barış Harekatı’nın 48. Yılında Kıbrıs Düşünceleri ve Kastamonu

Barış Harekatı'nın 48. Yılında Kıbrıs Düşünceleri Ve Kastamonu Akdeniz'deki en stratejik noktalardan ve en büyük …

Kapat