Ana Sayfa / Yazarlar / Her Şeyin Başı Sağlık mı?

Her Şeyin Başı Sağlık mı?

Hastayım

Ben bir yandan ağrılar, bir yandan da fikir çilesiyle kıvranırken oğlum içeri geldi ve “Baba, hastalandın mı?” dedi. İki kelimelik bir soru cümlesinin bir ağrı kesici/hafifletici etki yapacağını nereden bilebilirdim? Çocuğun merhametle ve mahzun bir şekilde söylediği cümle… Ağrının hafiflemesiyle birlikte aldığım nefesle “Evet oğlum” diyebildim…

ÖYLE sık hastalanan biri değilimdir, ama “Hastayım” diyecek kadar kendimi kötü hissediyorum. Korkunç ağrılar! Kıvranıyorum! Yatakta adeta sağdan sola, baştan ayağa veya ayağım ve başımla daire oluşturup aynı yerde sürekli dönüyorum. Ağrılarımın geçmesi için neler vermem ki? Bilmem, belki de vermem her şeyimi. Bu soru kafamı meşgul ederken ağrılardan hafif uzaklaştım.

Şu ömrüme gelene kadar pek çok kez hastalandım (saymadığım için genel ifade kullanıyorum). Gel gör ki hastalıkla ilgili kendi fikir ve his dünyam bomboş. Bir an boşu boşuna hastalık çekiyormuşum gibi geldi bana. Sanki akşama kadar çalışmışım da ücretim olan para kesesini farkında olmadan çöpe atmışım gibi hissettim. Bir insan niçin hastalanır? Hastalıklar niye vardır ve yaratılmıştır? Hastalanmayan hiç kimse var mıdır? Hastalık bedenimle ilgili ama ruhum da bedenimdeki ağrı yüzünden sıkıntı yaşıyor. Ruh ile beden birbirinden ayrılmaz şeyler midir? Allah Allah! Ne kadar çok bilmediğim şey varmış… Dün ölseydim, bugün bunları düşünmeden boşa geçmiş bir ömrüm olacaktı.

Ben bir yandan ağrılar, bir yandan da fikir çilesiyle kıvranırken oğlum içeri geldi ve “Baba, hastalandın mı?” dedi. İki kelimelik bir soru cümlesinin bir ağrı kesici/hafifletici etki yapacağını nereden bilebilirdim? Çocuğun merhametle ve mahzun bir şekilde söylediği cümle… Ağrının hafiflemesiyle birlikte aldığım nefesle “Evet oğlum” diyebildim. Bir çocuğun, hem de kendi oğlumun merhametine muhtaç olmak, hayatın bir sırrı olsa gerek. Oğlum beni fazla yormamak için ayrıldı. Sonra 82 yaşındaki annem geldi. Bir şey sormadı, sadece dönmekten dolayı kaymış olan yorganı düzelterek üstümü örttü. Sadece yorganım mı örtüldü sanıyorsunuz, adeta yaramı pansuman etti.

Sanki evrenin sırrı “merhamet ve şefkat”. Kim olursa olsun, ister küçük bir çocuk, ister 82 yaşında bir kadın, merhamet ve şefkati kim gösterirse, sanki evrenin sırrına ermiş gibi geliyor bana ve suyun akış yönünü belirliyor.

O sonsuzluğu hissettiren, cehennemden ödünç alınmış geceler. Her saniyesi nelere tekabül etmiyor ki? Geceler ne kadar sürer bilinmez ki… Hele böyle geceler… Ama belki de her şeyin fani olduğunu bilip kıvranılan gecelerin de önünde sonunda biteceğini bilmemizden kaynaklandığı için o gecelere meydan okuyabiliyoruz. Ağrı ne kadar şiddetli olsa da hangi değerimden vazgeçebilirim ki? Hem niçin vazgeçeyim?

Merhamet sığınağında her şeyin başı sağlık (mı?)

“Her şeyin başı sağlık” derler, “Acaba?” diye sormaktan kendimi alamıyorum. Ağrılar içinde hâlâ kıvranırken, bir yaşlı anne merhametini, bir küçük çocuk şefkatini hissedebiliyorsam, demek ki merhamet sağlıktan da üstte değil mi?

Çifte kıvranma hallerini yaşarken neleri düşünmedim ki? Hastalık bir imtihan ise, şimdiye kadar olan tüm imtihanları -Allah muhafaza- kaybettim. Zira farkında bile değildim. Kimseye kaldırabileceğinden daha fazla bir yük yüklenmeyeceği gibi bir doğru olduğuna göre, hastalık mastalık benim neden umurumda olsun? O zaman “kuru fasulyenin fazileti” babından bir de hastalığın avantajlarını da öğrenebilsem, bu işten acayip kârlı çıkmış olacağım.

Çifte kıvranılmış bir gecenin sabahında hakikaten dünyamda güneş doğmuş gibi oldu. Hiçbir ağrı sızı kalmadı. Şaşkınlıklar içindeyim. Kendimi toparlıyorum ve kendimde bir keramet aramaya kalkmadan, günlük hayatıma kaldığım yerden devam etmek istiyorum. Her sabah olduğu gibi, o bayıldığım zaman dilimini yaşamak için, yani çocuklarla kahvaltı yapmak üzere ayağa fırlıyorum; ancak ayağa fırlamamla kapının kolundan bile tutamadan yere yığılmam bir oluyor. “Sen misin öyle bir çifte kıvranılmış geceyi bir rüya kabul edip hiçbir şey olmamış gibi davranan?” diye düşünmekten kendimi tabiî ki alamadım.

Geçirdiğim ağır hastalık nedeniyle kalbim yorulmuş, tansiyonum düşmüş, vücudum halsizleşmiş. Eşim beni yerde öyle yığılmış görünce bizim tüm karizme gitti. Tekrar o tanıdık merhamet ve şefkatle yatağa götürüldüm. Hastalıktan öğreneceklerim bitmemişti. O günkü randevularım, planlarım, çalışmalarımın hepsi bir anda durdu. Gerçi çok katı planlar yapan biri değilim, ama ne olursa olsun, sizi ve sizin hastalığınızı anlayan dostlarınız varsa, problemlerinizi çözecek, işlerinizi takip edecek kadar becerikli, samimi iş arkadaşlarınız varsa gam değil, rahat rahat hastalanabilirsiniz.

Hatta bence zaman zaman hastalanmakta fayda var, zira sizi arayıp ulaşamadığında, “Sadece o mu hasta? Biz de hastayız!” diyen insanların da olduğunu öğreniyorsunuz. Onun talip olduğu makama gelmesi, sizin hastalığınızdan daha önemli. Anlıyorsunuz ki, demek sadece o makam değil, o zât-ı muhterem de önemli biri değilmiş. Düşünsenize, hasta olmayıp onunla görüşseydim, kim bilir ne tatlı dillerle konuşacaktık ve bir ömür boyu bu hakikate eremeyecektim.

Bu satırları yazarken de şunun farkındayım ki, hastalanmayı henüz bilmiyorum. Alışverişi bilenler derler ki, “Ayakkabıyı akşamüstü alacaksın”. Nedenmiş? Akşama kadar yorulur ve ayağın şişermiş de o vaziyette aldığın ayakkabı, ayağı kolay kolay rahatsız etmezmiş. Bunlar ne ki? Kim bilir hangi hazineler parmakların arasından kaçıp gidiyor? Anlaşıldı, “hayat” denen hocamdan daha çok şey öğreneceğim. En iyisi bir an evvel dizlerinin dibine oturayım. Bugünkü dersimiz, herhalde “hastalığa giriş” dersiydi. İleriki derslerde neler öğrenirim, bilemiyorum. Yine bu ileri derslerin işlenmesi esnasında yaşayacağım ağrıların boyutlarını ve kıvranma katsayımı da bilemiyorum. Ama eminim ki benim kaldırabileceğimden daha ağır olmayacak. Aman! Teslim oldum, gidiyorum; bakarsın imtihanı da kazanırız… Neden olmasın?

Lokman Ayva 

Yazar : Lokman AYVA

1 Haziran 1966 yılında Konya’da doğdu. İlkokulu Ilgın İnönü İlkokulu’nda okurken menenjitten görme kabiliyetini kaybetti. Körlüğün etkisiyle beş seneyi evde geçirdi. Eğitim hayatı, 1982 yılında başladığı Ankara Körler Ortaokulu ile kaldığı yerden devam etti. Lise eğitimine Konya Gazi Lisesi’nde başlayan Ayva, Ankara Bahçelievler Cumhuriyet Lisesi’ni 1988, Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nü 1993 yılında bitirdi. Aynı bölümde yüksek lisansı 1996’da tamamladı. Hâlen aynı üniversitenin Modern Türkiye Tarihi Atatürk Enstitüsü’nde doktorasını yapmaktadır. İşportacılıktan radyo programcılığına, bilgisayar öğretmenliğinden İngilizce öğretmenliğine, İBB Özürlüler Koordinasyon Merkezi Kurucu Başkanlığı’ndan Özürlüler Merkezi Yöneticiliği’ne kadar birçok işte çalıştı. Siyâsî hayatı, 1999 yılında Fazilet Partisi’nden İstanbul milletvekilliği adaylığıyla başlamış, 14 Ağustos 2001’de AK Parti Kurucular Kurulu Üyeliği, 13 yıl süren AK Parti MKYK Üyeliği, 22. ve 23. dönem olmak üzere toplam 9 sene İstanbul Milletvekilliği ve yaklaşık 4 senelik Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Üyeliği ile devam etmiştir. Gönüllülük çalışmalarını özürlülerle ilgili Türkiye Beyazay Derneği, Fiziksel Engelliler Vakfı; uluslararası çalışmalarını ise Alman-Türk Evi Vakfı, Güney Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi çatısı altında icra etmiştir. Ayrıca, yurtiçinde ve yurtdışında konferanslar, seminerler vermekte, birçok sahada danışmanlıklar yapmaktadır. Hâlen Türkiye Beyazay Derneği’nin Genel Koordinasyon Kurulu Üyeliği, Fiziksel Engelliler Vakfı Genel Sekreterliği ve İstanbul Medipol Üniversitesi’nde öğretim görevlisi vazifelerini yerine getirmektedir. Evlidir ve Şems Tarık ile Lemi Can adında iki oğlu bulunmaktadır.

Tüm Yazıları Göster

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Fikrî Mülâhazalar – 13

FİKRÎ MÜLAHAZALAR - 13 ▪️Dillere pelesenk olan o âyet-i celîle; فَاَيْنَ تَذْهَبُونَۜ "Bu gidiş nereye?" …

Kapat