Ana Sayfa / RİSALE-İ NUR & BEDİÜZZAMAN / Bediüzzaman'ın Talebeleri / Bediüzzaman'ın Yakın Talebeleri / Hulusi Yahyagil Ağabeyi Vefatının 34. Yılında Rahmet Dualarımızla Anıyoruz… / Ömer ÖZCAN

Hulusi Yahyagil Ağabeyi Vefatının 34. Yılında Rahmet Dualarımızla Anıyoruz… / Ömer ÖZCAN

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

 

Hulusi Yahyagil Ağabeyi Vefatının 34. Yılında Rahmet Dualarımızla Anıyoruz…

Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin birinci muhatabı Hulusi Yahyagil Ağabey, 1895 Ela​zığ/Har​put do​ğum​lu​dur. Üs​tad Be​di​üz​za​man Hazretlerini 1929 yılında, Bar​la’da, Yüz​ba​şı rütbesiyle ilk defa ziyaret etmiştir. Daha sonraları -ken​di ifa​de​le​riy​le- beş-al​tı de​fa daha yüz yüze görüşmeleri vardır.

Saff-ı ev​vel ağa​bey​le​ri​miz​den bi​ri​si, bel​ki de en bi​rin​ci​si​dir Hu​lû​si Ağa​bey. Zi​ra Üs​tad’ımız öy​le söy​lü​yor: “O kar​de​şi​miz bi​rin​ci​li​ği dai​ma mu​ha​fa​za edi​yor.” (Kas​ta​mo​nu Lâ​hi​ka​sı, 244) Gavs-ı Azam Haz​ret​le​ri de bir fık​ra​sın​da, Ri​sa​le-i Nur’un bu ilk mu​ha​ta​bı​na, “Hu​lû​si gi​bi muh​lis ta​le​be​ler ve yar​dım​cı​lar ve Sü​ley​man, Be​kir gi​bi sa​dık hiz​met​kâr​lar ve Sab​ri gi​bi tam tak​dir edi​ci ve cid​di müş​tak ta​le​be​ler si​ze ve​ril​miş” di​ye sa​ri​han işa​ret edi​yor. (Sik​ke-i Tas​dik-i Gay​bi, 152)

Merhum Hulusi Yahyagil, 1950 yılında Al​bay rüt​be​siy​le emek​li ol​muş​tur. Emeklilikten sonra da son nefesine kadar Risale-i Nur yoluyla iman-Kur’an hizmetlerine devam etmiştir. Hulusi Ağabey 25 Temmuz 1986 tarihinde 91 ya​şın​da i​ken Ela​zığ’da ve​fat et​miş​tir. Kab​ri memleketi Elazığ’dadır.

HULUSİ AĞABEY HZ. ÜS​TAD’TAN DU​A​LIY​DI

Merhum Hu​lû​si Yahyagil ağa​be​yin Üs​tad Bediüzzaman hazretlerinden du​a​lı ol​du​ğu​nu, hiç​bir za​man ka​ra​ko​la bi​le çağ​rıl​ma​dı​ğı​nı, hakkında hiçbir davanın açılmadığını, bir kere bile takibata uğramadığını Nur Talebeleri iyi bilirler… Nur talebeleri şunu da bilirler ki; merhum Hulusi Ağabey, hayatının son anına kadar çok geniş ve büyük kitlelere Risale-i Nur dersleri okumuş ve izah etmiştir. Bu faaliyetini ihtilal zamanların da bile ara vermemiştir.

FEYZİ ALLAHVERDİ AĞABEY ŞAHİTTİR Kİ…

‘Se​ni ver​me​ye​ce​ğim’ di​yen Hz. Üs​tad’ın du​a​sı​nın mak​bu​li​ye​ti​ni, 1970 senesinde Ankara’da başta Feyzi Allahverdi Ağabey olmak üzere, çok sayıda Nur Talebeleri olarak hay​ret​le mü​şa​he​de et​tik. Hadisenin en bilinen şahidi Feyzi Allahverdi ağabeyimizdir. Kendisinden daha geniş bilgi alınabilir…

Hadise şöyle oldu:

Sene 1970. Hulusi Ağabey, Bayram Yüksel ağabeyin misafiri olarak Ankara’da bulunuyor ve muhtelif medrese-i Nuriyeleri ziyaret ediyordu. Fırsat buldukça üniversite talebeleri olarak bizler de kendisine eşlik etmeye çalışıyoruz. Gündüz vakti, bir öğleden sonra Fey​zi Al​lah​ver​di ağabeyin kal​dı​ğı Di​ki​me​vi sem​tin​de​ki ders​ha​ne​de​yiz. Tahminen otuz kadar üniversiteli talebe kardeşler var.

Hu​lû​si Ağa​bey uzun​ca bir ders yap​tıktan son​ra, bir kardeşimize Kur’an’dan bir aşr-ı şe​rif okut​tu. Sec​de aye​ti okun​du​ğun​dan, kendi imamlığında ce​ma​ate ti​lâ​vet sec​de​si de yap​tır​dı. Son​ra bir​den ayağa kal​ktı; biz de ar​ka​sın​dan kal​ktık, ders​ha​ne​den top​lu​ca ay​rıl​dık. Hu​lû​si Ağa​bey he​nüz ay​rı​la​lı 10 da​ki​ka ol​ma​dan, ders​ha​ne​yi po​lis​ler bas​tı. Ama na​fi​le… Üs​tad’ı Be​di​üz​za​man, “bi​rin​ci​li​ği hep mu​ha​fa​za e​den” bu kıy​met​li ta​le​be​sini Allah’ın lûtfuyla yi​ne ver​me​miş​ti.

Hu​lû​si Ağa​bey, 1986’da ve​fa​tı​na ka​dar çok büyük ka​la​ba​lık​la​ra Risale-i Nur ders​leri yap​tı​ğı ve çok ta​nın​mış bir Nur​cu ol​du​ğu hâl​de, en kü​çük bir sor​gu​su​nun da​hi ya​pıl​dı​ğı​nı duy​ma​dık. Hâlbuki ge​rek Üs​tad’ı​mı​​zın sağ​lı​ğın​da, ge​rekse ve​fa​tın​dan son​ra ta​ki​ba​ta uğ​ra​ma​yan, Med​​re​se-i Yu​su​fi​ye​ye (hapishane) gir​me​yen -hem de de​fa​lar​ca- baş​ka bir ağa​​bey yok gi​bi​ydi…

Ayrıca bakınız:

Nur’un Birinci Talebesi Albay Hulusi Yahyagil / Ömer Özcan

Ömer Özcan, Ağabeyler Anlatıyor-1

Yazar : Ömer ÖZCAN

1950 yılında Milas’ta doğdu. Ortaokul ve lise eğitimini İzmir’de tamamladı. 1968 senesinde lise ikinci sınıfta iken Risale-i Nur’u tanıdı. 1969’da ‘Ankara Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu’na (Bugünkü adıyla: Teknik Eğitim Fakültesi) kaydoldu… Ankara’da beş seneye yakın Bayram Yüksel Ağabeyin nezaretinde muhtelif Dersane-i Nûriyelerde kaldı. 1973 senesinde öğretmen olarak mezun oldu. 1973’den 1984’e kadar 11 sene Zonguldak’ta lise öğretmenliği yaptı. Sonra İzmir’e, mezun olduğu liseye öğretmen olarak atandı. 2000 senesinde aynı okuldan emekli oldu. Ömer Özcan evli ve iki kız babasıdır. Şimdi İzmir’de ikamet ediyor. Bütün mesaisini iman ve Kur’an hizmetlerine ayırmaya çalışmaktadır.
Ömer Özcan’ın Bediüzzaman Said Nursi ve talebeleri hakkında hatırı sayılır bir arşivi vardır. Kendisinde, Hz. Üstad’la görüşen veya görüşmeyen kadim ağabeylerden fotoğraf, ses, video veya yazılı olarak yaptığı kayıtlar mevcudtur. Ayrıca Risale-i Nur’un teksir veya matbaa olarak ilk baskılarının tamamına yakını Ömer Özcan’ın arşivinde bulunmaktadır. El yazılı orijinaller de vardır.
Ömer Özcan, Üstad Said Nursi Hazretleriyle hatıraları olan Ağabeylerle yaptığı röportajların bir kısmını kitaplaştırmıştır. “Risale-i Nur Hizmetkârları AĞABEYLER ANLATIYOR” adıyla seri olarak yayınlanmış sekiz kitabı bulunmaktadır. Yeni kitap hazırlıkları ve araştırma çalışmaları devam etmektedir.

Tüm Yazıları Göster
Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Önceki yazıyı okuyun:
“Kütüb-i Sitte Muhtasarı / Hazreti Muhammed’in Sözleri ve Halleri” – XI

“Kütüb-i Sitte Muhtasarı / Hazreti Muhammed’in Sözleri ve Halleri” Kitabı – 11 Yazar: Ömer SEVİNÇGÜL …

Kapat