Ana Sayfa / AİLE & SAĞLIK / Sağlık / “Huzur” Kullanma Kılavuzu

“Huzur” Kullanma Kılavuzu

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

“Huzur” Kullanma Kılavuzu

Sümeyye Özbay
Psk. Danışman

Bismillahirrahmanirrahîm…

Huzursuz Hayat Sendromuna Yakalananlar

Hepimiz farklı yollarda huzuru arıyoruz. Kimimiz her şeye sahip olduğu halde huzuru yakalayamazken; kimimiz de yokluklar içinde elde edebiliyor huzuru. Peki ya huzur bir şeylere sahip olmak mıdır?

Kimi “parayla saadet olmayacağını” unutup mal mülk içinde arar huzuru. Kimi mevkide, şan, şöhrette arar. Kimi bir ömür arar. Çoğumuz huzursuz hayat sendromuna yakalanmışızdır. Peki, yok mu bu sendromun tedavisi?

Kur’an’ımızın Huzur Rotası

Mekke’de inen ve o dönemde sıkıntı çeken Rasulullah (SAV) ile sahabe efendilerimize teselli ve ümit veren İnşirah Suresi “ferahlamak” anlamına gelmektedir. Bizler de huzurumuzu kaybettiğimizde ferahlamak için bu sureyi okuruz. O halde huzurun, ferahlığın, selametin anahtarlarından biri bu surededir.

Rabbimiz İnşirah Suresinde “Elbette, zorlukla beraber bir kolaylık vardır. Evet, o zorlukla birlikte bir kolaylık vardır.”(5-6) buyurarak bizlere imtihanlarımızın ardından bir kolaylığın geleceğini ve bize yardım edeceğini bildirmektedir. Surenin devamında Rabbimiz “O halde boş kaldığında (başka bir işe koyul) kalk yorul!(7) buyurarak huzursuzluklarımız için bizlere reçete sunmaktadır. Zira insan boş kaldıkça düşünmekte, düşündükçe sıkıntılarını daha fazla büyütmektedir.

Kronik huzursuzluğun hastalık olarak tanımlanmış hali olan depresyonda da kişi sürekli yatmakta, hiçbir iş yapmak istememektedir. Müslüman âlimlerden olan Razi de bu problem için “meşguliyeti” tavsiye etmektedir. Huzursuzluktan kurtulmanın ilk yöntemi boş kalmamaktır.

İnşirah Suresi’nin devamında Rabbimiz “Ve ancak Rabbinden ümit et, hep O’na doğrul!”(8) buyurmaktadır. Bu ayeti kerime de huzuru yakalamamız için bizlere ikinci aşamayı göstermektedir. Zira kalplerimiz ancak Rabbimizin kudret elindedir. Gönlümüze huzuru verecek olan, sıkıntımızı giderecek olan Rabbimizden başkası değildir. O halde Rabbimize samimi bir niyetle yönelip içten dualar ve ihlaslı ibadetlerle O’ndan yardım dilemeliyiz. Bu konuda Rabbimiz “Ey iman edenler! Sabır ve namazla yardım dileyin! Şüphesiz Allah sabredenlerin yanındadır.” (Bakara, 153) buyurarak yine bizlere ne yapmamız gerektiğini göstermiştir.

Peygamberlerin Huzur Yöntemleri

Peygamberlerin, bizlere hakkı tebliğ etmeleri için gönderilmesinin yanı sıra, onlar aynı zamanda bizler için örnek ve önder insanlardır. Her alanda Peygamber Efendilerimizin kıssalarını okuyarak dersler çıkarmalı ve hayatımıza tatbik etmeliyiz. Huzuru elde edebilme konusunda da peygamberler önümüzde örnektirler.

Peygamberlerin hepsi ağır imtihanlara muhatap olmuş ancak imtihan süreçlerinde daima Rabbimize sığınarak dua ve namazla yardım dilemişlerdir. Hz. Âdem (AS) ve Havva anamız cennetten çıkarıldığında, Hz. Yunus (AS) balığın karnına düştüğünde, Hz. İbrahim (AS) ateşe atıldığında, Hz. Zekeriya (AS) çocuğu olmamakla sınandığında, Hz. Eyyüb (AS) ağır hastalıklarla sınandığında, Peygamber Efendimiz (SAV) müşriklerle ve münafıklarla imtihan olduğunda ve diğer peygamberlerimizin hepsi imtihanlarında Rabbimize sığınmışlardır.

Âlemlerin Rabbi olan Allah-u Teâlâ’ya tam bir teslimiyetle bağlanmışlar ve o zorlu imtihanlarından onları kurtaracaklarına gönülden inanmışlardır. Rabbimiz onları kurtarmış ve felaha erdirmiştir. Hz. İbrahim (AS)’i ateş yakmamış, Hz. Musa (AS) denizden geçip Firavun’dan kurtulmuş, Hz. Zekeriya (AS)’ya Rabbimiz bir evlat bahşetmiş, Hz. Nuh (AS) tufandan kurtulmuş ve daha niceleri imtihanlarından selamete erdirilmiştir. Dolayısıyla huzuru yakalamak isteyen bizler, sıkıntılarımız için namaz ve dua ile Rabbimize yönelmeli ve teslim olmalıyız.

Yapılan psikolojik araştırmalar da Allah inancının, dua etmenin stresi düşürdüğünü göstermektedir. Dolayısıyla huzur istiyorsak; ellerimizi semaya kaldıralım, başımızı secdeye götürelim.

İslam Büyüklerinin Huzur Sırrı

Âlimler, evliyalar, mücahitler, şehitler Kur’an’ımızın ve Peygamber Efendilerimizin yönlendirmelerini takip etmiş ve bu vesileyle yaşadıkları tüm imtihanlara rağmen huzurlu bir hayat sürmüşlerdir. İlimle ve salih amellerle meşgul olup boş kalmamışlar, Müslüman kardeşleriyle yardımlaşmışlar ve daima Rabbimizden namaz ve dua ile yardım dilemiş, Ona (CC) teslim olmuşlardır. Yoksulluk, eziyet, iftira, işkence, hakaret, ölüm tehdidi ve hatta şehit edilme gibi pek çok ağır imtihana uğrasalar da Rabbimize sığınarak ahirette bu sabırlarına karşılık mükâfatlar verileceği bilincinde olmuşlardır. Böylece ömürleri boyunca huzuru yitirmemişlerdir.

Huzuru Elde Edebilme Rehberi

Teknolojiyle birlikte her şey kolaylaştı, iş yükümüz azaldı. Hanımlar çamaşır, bulaşıkla eskisi kadar uğraşmıyor. Çoğu şeyi makineler yapıyor artık. Buna rağmen huzursuzuz, keyifsiziz, sıkıntılıyız. Çağımızın kalabalığı, imtihanları, hızla akıp gidişi, kavgası gürültüsü içinde nasıl huzuru elde ederiz?

  1. Sabredelim, şükredelim, ibadetler ile Rabbimizden yardım dileyip O’na (CC) teslim olalım.
  2. Planlı, programlı olalım, vaktimizi malayani ile geçirmeyelim.
  3. Sıkıntılarımıza değil çözüm yollarına odaklanalım.
  4. Çözemediğimiz problemlerimizde yardımcı olabilecek kişilerle istişare edip tavsiye alalım.
  5. Çevremizdeki yakın bulduğumuz kişilerden sosyal destek alalım yahut eğer gerekli ise bir uzmana danışalım.
  6. Eğer imkânımız varsa sıkıntı veren ortamdan uzaklaşalım. Tebdili mekânda ferahlık vardır.
  7. Sorunumuzun çözümüne yalnızlık iyi gelecek, kendimizle ve Rabbimizle baş başa kalmamızı sağlayacaksa bir süre kendimize zaman ayıralım.
  8. Beden sağlığı psikolojimizi oldukça fazla etkilemektedir. Beslenmemize, uyku düzenimize dikkat edelim ve spor yapmaya çalışalım.

Nisanur Dergisi, Ekim 2020, 107. Sayı

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

Türkiye Neden Hedefte?

Türkiye Neden Hedefte? Türkiye; heyecanlı, yeniliklere açık, genç bir nüfusa sahip. Dünyanın hızla yaşlanan ve …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
İç Oğuz’a Dış Oğuz’un Asi Olup Beyreğin Öldüğü Destan

İç ve Dış Oğuz bir araya gelince Kazan Bey evini yağmalatır. Son yağmalatmasında Dış Oğuz …

Kapat