Ana Sayfa / Yazarlar / İç Oğuz’a Dış Oğuz’un Asi Olup Beyreğin Öldüğü Destan

İç Oğuz’a Dış Oğuz’un Asi Olup Beyreğin Öldüğü Destan

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İç ve Dış Oğuz bir araya gelince Kazan Bey evini yağmalatır. Son yağmalatmasında Dış Oğuz yoktur. Dış Oğuz beylerinden Aruz ve Emen kendilerinin Dede Korkut Hikayelerinden olmayışını düşmanlık olarak algıladılar. Dış Oğuz beylerinin gelmeyiş nedenini Kazan sorgular, Kılbaş isimli birisi, evin yağmalamasına çağrılmayışlarından dolayı, gelmediklerini söyler.

Kılbaş nedenini araştırmak için, Aruz’a gider, o da yağmalamaya çağrılmayışlarından dolayı  gitmediklerini söyler. Kılbaş, bir şiirle Aruz’a çıkışır, Aruz’un düşmanlığına hükmeder ve gider. Aruz beyleri çağırır onlar da madem sen “Kazan’a düşman oldun, biz de olduk” dediler. Beyler Kur’an getirip “senin dostuna dost ve düşmanına düşmanız” dediler.

Emen, Beyrek’in gelip Kazan ile başırtırmasını ister, yoksa parçalamayı öngörür. Beyrek gelir, fakat Aruz’a asi olmayı kabul etmez. Onun kadrini bildiğini, çok nimetini yediğini ifade eder. Aruz’un öfkelenmesi üzerine, 

Aldatarak er tutmak karı işidir

Karından mı öğrendin  sen bu işi kavat..?

Aruz inat edence Aruz Beyreğ’in sol oyluğunu keser.

Kazan “Bre kavat, namertlikle er öldürmek nasıl olur, ben sana göstereyim” Kazan, Aruz’a saldırır öldürür. Oğuz beyleri Kazan’ın elini öptüler, suçlarının affını dilediler, elini öptüler.

Dede Korkut geldi hikmet söyledi, dua etti.

Amin amin diyenler

Tanrı’nın yüzünü görsün

Derlesin toplasın günahınızı

Muhammed Mustafa’ya bağışlasın hanım hey!…

Hikayelerin bu sonuncusu bir küçük meseleye tahammül edemeyen Oğuz Beyler’inin birbirine düşmesini anlatır, Dış Oğuz’un gurur meselesi yapması yüzünden nimetşinas Beyreğin bir hiç uğruna öldürülmesini hikaye eder. Beyrek bir sadakat örneğidir, Aruz ise yersiz bir gururdur. Bunu hayatı ile öder, iki insan örneği vardır, Aruz gururu yüzünden ölür, Beyrek sadakatı yüzünden ölür. Cezalandıran yapı türüdür, her iki insan da ölmüştür ama biri sadakatinden biri milleti birbirine düşürmenin yüzünden. Kazan da Beyrek de bir karakterdir. Biri obanın koruyucusu, diğeri ise bağlılığın hikayesidir. Bu yapısı ile  Oğuz’da birbirine düşmenin sonuçlarını anlatmış olur. Dede Korkut bu hikaye ile insanlara geniş düşünmeyi ve sadakatı anlatır.

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Ölümler, Evlilikler, Doğumlar

ÖLÜMLER, EVLİLİKLER, DOĞUMLAR Önceki bölüm için tıklayınız M. Âsım KÖKSAL (rha) Hz. Ali'nin Annesi Fâtıma …

Kapat