Ana Sayfa / Yazarlar / İhsan Kasım Salihi’nin Nurani Seyahat – 7 

İhsan Kasım Salihi’nin Nurani Seyahat – 7 

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Salihi’nin kitabı çok maksatları içinde barındıran bir çalışma. Bu tür çalışmalar davanın bir nevi ruznamesi gibi, nerelere kadar uzandığı, dünya coğrafyasında dinin, Bediüzzamanın yeni yorumunun, bir nevi canlılık ve hayatiyetinin nerelere kadar gittiği nereleri yeşertmek için faaliyet gösterdiğini ortaya koyuyor. Belli bir mekana hapsolmuş, ritmik bir hayata sahip müntesiplerin bu tür kitapları okumakla kafasındaki, muhayyilesindeki bakış açısı değişir fikri güç kazanır. Ama kitabın telif macerası fırından çıkan taze etmeğin hemen müşteri  bulması gibi değil zannedersem. Bediüzzaman’ın öğretisinin ve intişar usülünün ve müntesiplerinin uygulama ile teorinin neresinde olduğu bir etüd meselesi. Bediüzzaman demek hareket demek, kainatın maksadı hareket ile kaim, ama bir hareketi hareketsizliğin hakim olduğu durgun ve durağan veya cevelanlı hale getirmek müntesiplerin sevabı veya günahıdır.  

Malezyanın Sarawak şehrinde de yapılan bir sempozyuma katlır Salihi. Enterasan bir sunumu vardır.İslam birliğinde Osmanlı döneminde Ulemanın ve Türk milletinin rölü. Ferid El Ensari, Salihi’nin bu sempozyumda ruh ve düşünce birliği içinde olduğu bir arkadaşı onunla ilgili takdirkar ifadeleri var. Kuala Lumpur’da doktora ve yüksek lisans yapan öğrencilere yine değerli bir konu ile ilgili konferans verir. İmam Şafii, Gazali, Şatibi ve diğer ulemadan başlayarak makasıd tarihi hakkında bilgiler verir. Said Nursi’nin bahsedilen alimler arasındaki ve tarih  içindeki mevkiini anlatır. Salihi bu kitapta böyle özel ve etraflı konuların bahsedildiği konuşmaların ve bildirilelrin bir kitaba dönüştürüp ortaya koyması faydalı olur. Çünkü biz biraz da islam geleneği içindeki Bediüzzaman’ı bilmiyoruz gibi. Farklılığı ayan beyan ama nasıl olduğunun ifadesi olmalı. 

Buradaki şahıslarındanbiri bir konuşma yapar ve ağlar, ağlama nedeni ise çocukları ile meşgul olmadığını bu Hizmet Rehberi okumalarından sonra çocuklarına ve kendine nasıl zalim davrandığını anlamıştır, bu yüzden ağlar.

Ferid El Ensari burada Risale-i Nur’un farklılığı konusunda bir anlatım sunar. Bediüzzaman balın özelliklerinden değil, balı kavanozun kapağını açarak tattırıyor. Risaleleri derinliğine inceleyen ve sabırla inceleme ve takibe devam eden ve araştıran kişi, onun kainatı hayatı ve küderi anlama hususunda  özel bir tefsir olduğunu keşfeder. Ancak o gerek kavram ve terimleri yönüyle gerekse kapalı ve ya anlaşılması zor gibi görünen mevzuları yönüyle  Kur’an’dan süzülen bir anlayıştır. 

Said Nursi siret-i hayatını risalelere kaydetmiştir. Bunları imanın ehemmiyetinin ve Kuran’ın azametinin ve hakkaniyetinin beyanında kullanmış, Kur’an’ın hakikatlerinin onu nasıl vartalardan ve vehimlerden kurtardığını anlatmıştır. (Yani Bediüzzaman hayatının biyografisinin uygun gördüğü kısımlarını hayatı ve  ve eserleriyle bağlantı kurarak bir nevi biyografi hatıra hakikat terkibinde eserler yazmıştır. Bu dünyada da bizde de nadir olan bir tematik yaklaşımdır.)

Risale-i Nur bahislerinde tek yönlü akış yoktur, farklı ve birbirine kaynaşmış bilgiler    daha başka şeyler birbiri ile kaynaştırılarak anlatılmıştır. Toplantıların kabul-i Rabbaniye mazhar olduğunu bir zat  otelde gördüğü rüyadan aktarır. 

“Bediüzzaman Malezyadaki Saravak adasında Kuching şehrindeki bir otelin yüksek odalarından birinde geceleyin namaz kılmaktadır”

Fas kralının oğlu Altıncı Muhammed Haseniye Dersleri düzenler bunlar dini sohbetlerdir, ülkenin seçkin insanları gelir ve dinlerler. Salihi bu derslerden birinde külliyatın tamamını 2004 yılında mezkur şahsa sunar. Ferid Ensari bu hediye gününü Risale-i Nur’un bayram günü olarak kabul eder. Derslerin büyük yankıları olur, eserlerin neşrine büyük hizmetleri görülür.

Mukayeseli edebiyat diye bir ders vardır, yani aynı temaları işleyen şahısların eserlerindeki farklılıkları ortaya koymaktır. Bizim ülkemizde Bediüzzaman’la ilgili mukayeseli dersler yapılmıyor, çünkü İslam geleneğinde değiliz, kopukluk var ama bu ülkelerde bu farka göre konuşuluyor yazılıyor mesela şu konu. 

Marakeş’te Kadı İyaz Üniversitesi Edebiyat ve Anropoloji Fakülteki 2003 tarihinde Bediüzzaman Said Nursi ve İbn-i Muvakkat el Maraşkiya Göre Davranışsal Eğitim. İşte bu konu bir din tahlilidir. Onlar bizden farklı bakıyor ve Bediüzzaman mukayese ile ortaya çıkıyor. Kur’an ‘de Lebid’in kızı babasının şiiri ile ayatı karşılaştırır ve Ayata karşı bunun bir değeri kalmadı, der. İşte bunun gibi. 

Her ülkede Bediüzzaman’ın ve eserlerinin hayranları vardır. Elhümdülillah, Fasta bir yayınevi Bediüzzaman eserlerini basar ve yayınlar. Dr El Hasan el Amrani. 

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Düşük Akıllılar

Ve (yine) kendilerine: "İnsanların iman ettiği gibi siz de iman edin" denildiğinde: "Düşük akıllıların iman …

Kapat