Ana Sayfa / Yazarlar / İhsan Kasım Salihi’nin Nurani Seyahat – 8

İhsan Kasım Salihi’nin Nurani Seyahat – 8

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

Salihi’nin Seyahatinden 

İhsan Kasım Salihi, birçok hatıraları da anlatır, bunlar kayda değer ve nurların telakkisi konusunda ölçü olacak yorumlardır, cümlelerdir. 

Melikin Atiyyelerini Ancak Matiyyeleri Taşıyabilir

Saraybosna’dayken Sungur Ağabey’e dedim ki; “Mesnevi’de Üstad Said Nunsi‘nin kullandığı İmam-ı Rabbani’nin yukarıdaki cümlesinin anlamı nedir. Bu sözden maksat nedir? Cevaben dedi ki “Yani Cenab-ı Hak  davetinin yükünü taşıtacağı kimseleri kendisi seçer. Sonra bana dedi ki, Peki sen nasıl anlıyorsun bu sözü?

Ben de dedim ki, sizin cevabınız güzel, ancak vitrinde görünenler kastedilmiyor, Allah’a davetin  yükünü taşıyanlar gizliliğe önem verenlerdir, ibadetlerinde  ve davranışlarında ve tüm hallerinde riya ve gösterişten çekinenlerdir. Onlar ki olaylar ekranında gölgeleri görünmez. Onlar ki kendilerini hesaba çekerler, ahiret kazançlarını artırmak için tüm güçleriyle çalışırlar. 

Bu cümlede buna bir haşiyedir. “Ey ahmak nokta-i sevda Halık’ın efali (işleri) sana nazır değildir. Ancak o’na bakar. Kainatı senin hendesen üzerine yapmış değildir. Ve seni hilkat-ı alemde şahit tutmamıştır. İmam-ı Rabbani’nin dediği gibi ra Melikin atiyyelerini ancak matiyyeleri taşıyabilir.”

Sungur Abi dedi ki “bu da güzel”

Üstad Said Nursi’nin Boşnakça’ya tercüme edilen Hanımlar Rehberi isimli kitabını tanıtmak amacıyla Bosna Hersek’te Saraybosna’ya davetliydik. Fırıncı Abi ve Salihi’yi birisi karşılar arabası çok hırpanidir. Ona yeni bir araba temini için Fırıncı Abi çalışır. Bu işi üstüne alan Ömer Kardeş isimli birisi ona cevap verir. “Biz kudret diyarında değil hikmet diyarındayız. Siz bir gün içinde yeni bir araç istiyorsunuz?” Ben de derim ki herşey mümkündür ama imkan ile elde edilir. Bediüzzaman’ın kış içinde yazı temenni etmesi gibi. Mümkin imkanınız oranında vakidir. 

Bediüzzaman’ın Arap dünyasında tanıtılmasında en fazla emeği geçen Muhammed Said Ramazan El Buti’dir. Said Nursi’nin Düşüncesi ve Daveti diye bir kitap çıkarır, kitabın muhtevasını Yam’da çıkan İslam Medeniyeti Dergisi’nde yayınladı. Daha sonra onu Fikirden ve Kalpten  adlı kitabında yayınlar. Marmara üniversitesinde bir komuşma yapar, öğrenciler Risale-i Nur’un Arapça tercümesi hakkında ne diyorsunuz diye sorarlar o da,  “ Arapça neşelendirir, Türkü razı eder” Şam’da düzsenlenen Hutbe-i Şamiye konferansında konuşur. Salihi’den Üstad’ın mahkeme müdafaalarını Arapçaya çevirmesini ister. Arap dünyasının buna çok ihtiyacı olduğunu söyler. Salihi müdafaların eserlerde mecvut olduğunu ifade eder.

Njer, Niamey’de islam Üniversitesinde Said Nursi ve Islah Metodu kanfearansı yapılır. Öğrencilerden  Biri  Beyrut baskısı işratül icaz’ı çevirmektedir, kitabın kimin olduğunu da bilmemektedir. Nurların cazibesi aşikar. Bu şahıs Njerya üniversitesinde Mesnevi-i Nuriye’yi yüksek lisans tezi olarak yapar. Biz nerdeyiz baksana?

Sudan’da Hartum’daki bir üniversitede felsefe hocası olan Dr. Şefii Ahmed eserlerin tanıtılmasında an büyük pay sahibidir. Ene risalesi için de mükemmel bir mukaddeme kaleme alır. Salihi onunla mektuplaşır tahassüslerini paylaşır. Yine Sudan’da Prof Abdülhalim Üveys de Risale-i Nur’un önünün açılmasında büyük gayret sarfetmiştir. Ülkesinde altmıştan fazla kitap yazan bu zat altın madalya ile ödüllendirilmiştir. Burada bir okuyucu Risalelerin okunup geçilmemesini düşünülerek teemmül edilmesini bilmüşahade anlatır. Hartum üniversitesinde Said Nursi ve Modern islam düşüncesinde Rasile-i Nur, ilmin Kaidelerinin yerleştirilmesinde  imam Bediüzzaman Said Nursi’nin  Rölü ünvanlarıyla iki sempozyum düzenlenmiştir. Lübnan, Trablus’ta Risale-i Nur’un Tercümesi diye bir bildiri sunar Salihi orada Üstadın bu mutantan hitabını okur. “işte bunun gibi ben de sesim yetişse bütün küre-i  Arza bağırarak derim ki Sözler çok güzeldir, hakikattır. Fakat benim değildir. Kur’an-ı Kerim’in  hakaikından telemmu etmiş  şualardır. Yani Kur’an’ın  Hakaik-i  İcazını  ben güzelleştirmedim, güzel gösteremedim. Belki Kur’an’ın güzel hakikatleri benim tabiratlarımı güzelleştirdi, ulvileştirdi. Üniversitenin bayan  rektörü eşinin daima Risaleleri okuduğunu söyler.

Salihi İran’da Arapça Risale-i Nur’un ilk defa sunulduğu Tahran Kitap fuarına katılınr. Tahran’da  islam mezhepleri üniversitesi Allame Bediüzzaman Said Nursi , ismiyle bir konferans tertib eder. Salihi’nin burdaki sunumu “Said Nursi’ye göre Modern Dönemde Cihad Mefhumu isimlidir. aynı ülkeden Hadi Hüsrev Şahi Abdullah Yeğin tarafından gönderilen risalelerin belgelerini gösterir. İran ‘da Kum  kentinde bir şahıs “Biz islam devletiyiz bizim gençlerimiz İslâm dininden kaçıyorlar, siz ise laik devletsiniz sizin gençleriniz  ise imanı yöneliyorlar. Salihi Bediüzzaman’ın farkını anlatır. Siyaset ve kanuni baskı ile din yerleşmez kalplerin ıslahı lazımdır. Yukardan aşağı değil aşagıdan yukarı.

Hindistan’da Darül Hüda Üniversitesi Türkiyede  Risale-i Nur ve islam adında Said Nursi hakkında bir sempozyum yapılır, Salihi oraya davet edilir. Burada Muhammed es Sekafi  Bediüzzaman’ın lihye –i Şerif hakkındaki mektubunu okur.  Mektubu okuyan sahiferi görünce öpmeye başlar sayfaları. 

Bugün Refet Bey’in bir mektubunu aldım, Lihye-i Şerif’e hakkındaki suali münasebetiyle diyorum ki;

Hadis’ce sabittir ki Resul-i Ekrem Aleyhisselatü Vesselam’ın Lihye-i saadetinden düşen saçların  taneleri mahduddur. Otuz kırk tane  veya elli altmış tane gibi az bir miktarda iken binler yerde Lihye-i Saadetin saçları bulunması, beni bir zaman çok düşündürdü. O vakit hatırıma gelmiş ki Liye-i Saadet yalnız Lihye-i Şerif’in saçlarından ibaret değil. Belki Res-i mübarekinin traş oldukça ihçbir şeyini kaybetmeyen sahabeler ki o nurlu ve mübarek ve daimi yaşayavak saçları muhafaza etmişler, onlar binlerdir, şimdiki mevcuda müsavi gelebilir.

Yine o vakit hatırıma geldi ki, acaba her vamide bulunan sened-i sahih ile bu saç Hazret-i Risaletin olduğu sabit midir ki  ona karşı ziyaret makbul olabilsin?

Birden hatıra geldi ki o saçların ziyareti vesiledir. Resul-i Ekrem AS M ‘a karşı salavat getirmeye  sebeb ve bir hürmet ve muhabbete medardır. Vesilelik ciheti  o şeyin zatına bakmaz, vesilelik cihetine bakar.“

Delhi’de yapılan bir sempozyumda Salihi şöyle konuşur” Kardeşlerim ben Risale-i Nur’u aspirine benzetiyorum. ister müslüman olsun ister gayri müslim ister Türk ister Arap ister Kürt ister Hintli farketmez, her ginsan için uygun. Risale-i Nur tüm insanlığa ayrım yapmadan  hitap ediyor. Eğer bir kişinin ailesiyle başı ağırıyorsa Risale-i Nur okusun, devletle ilgili bir sorunu varsa yine Risale okusun. Risale-i Nur yalnız müslümanlar Türkler için değil bütün insanlar içindir,

Ali El Haseni En Nedvi

Bir portre Salihi’nin kendisine takdir ve hürmet beslediği bir alim. İstanbul’a gelir ilim Yayma Vakfında bir konuşma yayar, Salihi bu konuşmayı özetler.

Vemakane allahu liyüziye imaniküm innellahe binnası  leraufun rahim

Ayetini okudu ve şöyle dedi. “Bu ayet-i kerimeyi her okuduğumda sizi hatırlıyorum. Belki de bundan dolayı  şaşıracaksınız. Size bunun sebebini Kur’an-ı Kerim’in kendisinden açıklayacağım. Cenab-ı Hak buyuruyor  ki cc ve kaneebuhüma salihen, iki yetim için Cenab-ı Hak Hızır Aleyhisselamı görevlendiriyor.  Alemlerin Rabbi olan Allah  cc bu buvarı salih bir adamın  çocukları için hazırlıyor. İslam’a altıyüz yıl boyunca hizmet eden ve dünyanın her bir tarafından  islam sancağını dalgalandıran torunlarını bırakacak mı? Cenab-ı Hak asla sizi boşa çıkamyacaktır.

Sonra hintlilerin Osmanlıları ne kadar sevdiklerini anlatmaya başladı. Öyle ki anneler Osanlıların kahramanlıklarını kendi dilleriyle Urducayla çocuklarına anlatırlardı. Urduca bazı ninniler söylemeye başladı. Ve bunları Arapçaya tercüme etti.

Ey kıymetli oğul, Osmanlı Halifeliğini korumak için nefsini ve canını feda et.

Prof. Dr. Himmet UÇ

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Risale-i Nur’da Mehdiyet Haritası

Risale-i Nur’da Mehdiyet Haritası Bahaeddin SAĞLAM Risale-i Nur’da; 5. Şua, Kastamonu Lahikası, Emirdağ Lahikası, 1. …

Kapat