Ana Sayfa / Yazarlar / İlk öğretmen ve ilk öğrenci

İlk öğretmen ve ilk öğrenci

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

En Büyük Öğretmen Cenab-ı Nebi Muhammed Mustafa, Aleyhisselatü vesselam

Başlangıçta buradaki sahabelere kendisi öğretmenlik yaptı. Daha sonra yetiştirdiği öğrencilerden öğretmenler atadı.

Ubade İbn Samit, öğrencilere Kur’ân’ı ve yazı yazmayı öğretti.

Abdullah İbn Said İbnil-As, güzel yazı dersi verdi.

Muallim Mirdas, çocuklara öğretmenlik yaptı.

Cübeyr İbn Hayati’s-Sekafî kitap okumayı öğretti.[1]

Aziz Nebî (sav) hem gönüllere hem beyinlere hükmetti. Kâlplerin sevgilisi, akılların öğretmeni, nefislerin terbiyecisi oldu. “Ben öğretmen olarak gönderildim.” buyurdu.

En büyük öğretmendi  peygamberimiz, o muhakkak ki okuma yazmayı öğretmeyi de eğitim faaliyetinin en önemli unsuru olarak kabul etti, ama onun asıl öğretmenliği yüzyıllardır, okunamayan kainat kitabını anlatmayı öğretmek oldu. Din bir eğitim faaliyetidir, 

Kainatın ilk dershanesi Hira mağarasıdır, en büyük ders orada verilmiştir Allah vasıtasıyla resülüne, orada ibadet eden ve kainatın muamma-i müşkül küşasını çözmeye  çalışan cenabı nebi harflarin anlamını çözmek için muhakkak orada secde etti ve Allah’a sığındı, çünkü kainat mektebinin harfleri ve anlamı insanlara meçhuldü, nesneler ile uluhiyet ilişkilerine girmişti insanlar, putlara tapıyorlardı. O mağarada muallim olmak için ilahi bir izin bekleyen peygamber, 

 610 yılının Ramazan ayında Hira Mağarası’nda Cebrail meleği Peygamberimize Allah’ın ilk vahiylerini getirdi. O getirilen kainatın tılsım-ı hayret fezasını çözen esrarı cami olan vahiydi.  Hz. Muhammed mağarada düşüncelere dalmışken Cebrail (a.s.) geldi ve O’na:
— “Oku!” dedi. Neden oku dedi, çünkü Hz. İsa’nın dininin tahrif edilmesinden sonra kainatın manasını çözen alfabe karıştırılmış ve kaybolmuştu, müfsit Yahudiler kitabı tarhif ettiler, alfabe karıştı. Bu yüzden Cebrail en önemli fiili ona teklif etti ve oku dedi.
Peygamberimiz korku ve endişe içinde,
— “Ben okuma bilmem!” dedi.
Cebrail (a.s.) ikinci kez,
— “Oku!” dedi.
Peygamberimiz yine,
— “Ben okuma bilmem!” dedi.
Bunun üzerine Cebrail üçüncü kez aynı isteği tekrarlayınca Peygamberimiz,
— “Ne okuyayım?” diye sordu.
O zaman Cebrail, Alak suresinin ilk beş ayetini O’na okudu. “Oku! Yaratan Rabb’inin adıyla oku. O insanı ‘alak’tan yarattı. Oku! İnsana bilmediklerini öğreten, kalemle okuma ve yazmayı öğreten Rabb’in en büyük kerem (cömertlik) sahibidir.” (Alak suresi, 1.-5. ayetler). Hz. Muhammed (s.a.v.) de kendisine okunan bu ayetleri Cebrail ile birlikte tekrar etti. Böylece Allah’tan ilk vahiyleri ve peygamberlik görevini almış oldu.

Kainatın ilk dershanesi Hira mağarasıdır, en büyük ders orada verilmiştir Allah vasıtasıyla resülüne, orada ibadet eden ve kainatın muamma-i müşkül küşâsını çözmeye çalışan Cenab-ı Nebi harflerin anlamını göçmek için muhakkak orada secde etti ve Allah’a sığındı, çünkü kainat mektebinin harfleri ve anlamı insanlara meçhuldü, nesneler ile uluhiyet ilişkilerine girmişti insanlar, putlara tapıyorlardı. O, mağarada muallim olmak için ilahi bir izin bekleyen peygamber. 

Bütün büyük problemler Hira’daki bu büyük buluşma ile çözülmüştür, o mağaradan hurdebini bir alet ile geriye bakan insanlığın nasıl yaratılışın anlamını anlamada bunaldığını, intihar edenlerin olduğıunu nesnelere tapanların olduğunu görüyordu, vahiy  bunalmış beşerin ışığı olacak ve kainatın üzerindeki dalalet karanlığını çözecekti. O dershanede geleceğe uzanan bir dürbün ile bakıldığında da görülecekti ki o gün okumayı öğrenen ve öğretme azmi ile evine heyecanla giden peygamberimiz, ashabından başlayarak ders kitabını okudu ve okuttu ve öğretti. 

O oku emrinden sonra peygamber kainat kitabını okudu, onun büyük dersinden ashabı yetişti, onlar gittikleri yere kainat alfabesininin sırrını uluhiytetin manasını öğrettiler. 

Kainatın muammasını ve harflerini anlamanın heyecanını anlayanların başında Hz. Ömer geliyordu. Müslüman olan kardeşini ondan önce Peygamberi öldürmeye giden Hz Ömer neyle karşılaştı. Kainatın sırlarını çözen bir ayet kümesini dinledi ve sordu:

“Okuduğunuz ne idi?” Eniştesi telaş ve heyecan dolu ifadelerle,

“Bir şey yok, sadece aramızda konuşuyorduk,” cevabını verince, Ömer’in öfke ve hiddeti bütün bütün arttı. Mâsum mâsum duran eniştesinin yakasına yapıştı ve,

“Demek duyduklarım doğru imiş; siz de Muhammed’in dinine girdiniz öyle mi?” diyerek onu yere çarptı. Hazret-i Fâtıma, kocasını kurtarmaya kalktı. Sert bir tokatla o da kendini yerde buldu.

Müslümanlığını gizlemenin artık bir mânâ ifade etmeyeceğini anlayan Hazret-i Fâtıma, ayağa kalktı ve,

“Elinden geleni yap, ey Ömer! Ben ve kocam artık Müslümanız. Allah ve Resûlüne îmân ettik,” diye haykırdı.

Bu sözlerini, getirdiği “Kelime-i Şehâdet” takib etti. Ortalık bir anda bu kelimenin azamet ve haşyetiyle çınladı.Kelime-i şahadet âlemin karanlık perdesini yıkıp vahyin ışığı ile aydınlatan bir cümle grubu idi.

Manzara ibretli ve içler acısıydı. Bir insan, kızkardeşini “Rabbim Allah” dediği için nasıl böylesine insafsızca dövüp kan revan içinde bırakabilirdi? Kan revan içinde bırakılanın bu haline rağmen davasını haykırmaktan geri durmaması karşısında hangi katı kalb yumuşamaz ve hangi yürek insafa gelmezdi?

Ömer, şaşırdı birden. Kalbinde dalgalanmalar meydana geldiğini hisseder gibi oldu. Daha fazla ayakta duramadı ve yere oturdu. Derin derin düşündükten sonra,

“Hele getirin şu okuduklarınızı. Getirin de Muhammed’e gelen şey ne imiş göreyim.” dedi. Hazret-i Fâtıma önce tereddüt gösterdi. Kardeşinin mübârek Kur’ân sahifelerine hakaret edebileceğinden korktu. Ancak Ömer, “Korkmayın” diyerek onun bu endişesini yok etti. Ve Ömer söyledi, “şimdi şu semavat ve arz ve içindekiler sizin Rabbinizin mi?” titredi, Fatıma evet, dedi. *Bizim Kabede bu kadar putumuz var birinin bir karış mülkü yok”, haykırdı, o artık kainat kitabının büyük harflerinin nereye intisab ettiğini anlamıştı, birden bire kendini  yaratıcının büyük mabedinde gördü. Orada abdest alıp Müslüman oldu, çünkü artık büyük öğretmene gelen kitabı görmüş onun kitabı ile karşılaşmış ve okumayı öğrenmişti, bir büyük insan kardeşinin evinde yaratılış kitabını okumuş ve kendini putlara tapan bir insandan Allah’a tapan bir insan konumuna getirmişti. Kalktı ve yürüdü, ashab korktular Ömer’in gelişine, ama kâinât kitabının mübelliği zişanı olayı Cebrailden öğrenmişti, Ömer geldi. Ne sahne ama…

Titresin arz ve semavat

Resul ile Cenabı Ömer yaptı mülakat

Resulullahın büyük öğretmenin huzurunda görencilere katıldı büyük öğretmenin huzurunda ey vahiy sen nelere muktedirsin Allah’ın izniyle.

İşte Bediüzzaman bir öğretmendir, Sav’da önüne gelen insana okuma yazma öğretir, eline bir kitap verir, Badıllı Abi Abdullah Abi ile karşılaşır yer Urfa, Abdullah abi Ankara’da Dil Tarih’i terketmiş Bediüzzaman’a talebe olmuş, ona bir kitap verir bunu yaz getir der, o da alır kitabı bir süre sonra yazar getirir. Çünkü o Üstadı taleb etmiş, talebesi ise asıl üstadı kitabı göstermiştir. Okumak ve öğretmek en büyük iptilası ve en önemli öğrettiği kainat kitabını okumak ve anlamak, onun okumak hususunda nasıl büyük bir öğretici olduğu bir kitap olur,  bütün eserleri bu büyük kainat kitabınım müşahade görsel ayetlerini okumak ve okutmaktır. Bediüzzaman kainat kitabının okutmuş, sairleri ise başka şeyleri farkı bu. Mana işte burada “elif lam mim zalikel kitabu lareybe fi hüdenlil müttakin” Okumanın, anlamanın, kainat kitabını anlamanın en büyük kaynağı kitabı ilahi” o “bihakkın” kainat kitabıdır, hem hakkıyla yaratılan kainat kitabı, hem onu hakkıyla okuyan kitab-ı İlâhî. Bu bihakkın kelimesi Kur’an’da o kadar söylenir ki hayret ne hayret…

Allah Resulü Kabe’yi fethetmiş, kabenin hölünde bütün zalim kureyş toplanmış elleri önlerinde başlara aşağıda, en insanların en şefkatlisi bizim için ne düşünürsün? Dediler. Sahabeden bazıları bunları öldürelim ya Resullallah bunlar bize yıllarca ne kötülükler yaptılar. Resulullah “Kabe’ye ayıp olur” dedi. Diyetini veren versin veremeyen ise on kişiye okuma yazma öğretsin, işte muallim-i ekber ve talim-i ekber.

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Abdülmuhsin Alev (Konevî) Ağabey Kimdir

Abdulmuhsin Alev Ağabeyin babası Bulgar göçmenidir. 1931 Konya doğumludur. 1946’da Risale-i Nur ve Üstad Bediüzzaman …

Kapat