Ana Sayfa / Yazarlar / İnşirah Sûresi Meal Tefsiri

İnşirah Sûresi Meal Tefsiri

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İNŞİRAH SÛRESİ

İnşirah sûresi Mekkîdir, sekiz âyettir. Adını ilk âyetinden alır. İnşirah, açılmak, genişlemek demektir.

بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ

اَلَمْ نَشْرَحْ لَكَ صَدْرَكَۙ

1-(Ey peygamber!)  Biz, senin sadrını şerh etmedik mi?

Ayetteki sadrın şerh  edilmesinden murad; kalbin ilâhî bir nur ile Allah tarafından bir huzur ve sükûnet, bir rahatlık ile genişletilmesi şeklinde açıklamıştır. Ayrıca, ayet peygamberin beşerî idrak kapasitesinin vahiy ile arttırılıp, âzami seviyeye çıkarılması olarak da anlaşılabilir.

 

وَوَضَعْنَا عَنْكَ وِزْرَكَۙ

2-“Ve Senden yükünü kaldırmadık mı?”

 

اَلَّذ۪ٓى اَنْقَضَ ظَهْرَكَۙ

3-“O, sırtını ezen yükü…”

Hz. Peygamberin nübüvvet öncesi kendisine ağır gelen durumlar, ne yapacağını bilmemesi, vahyi almakta çektiği zahmet, onları imana davet ettiğinde küfürde ısrarları ve O’na eziyet etmede taşkın halleri gibi durumlar âyetin kapsamına dâhildir.

 

وَرَفَعْنَا لَكَ ذِكْرَكَۜ

4-“Ve Senin şanını yücelttik.”

Nübüvvetle ve nübüvvet dışı özel nimetlerle Senin şanını yücelttik. Allahın kelime-i şehadette kendi ismiyle Hz. Peygamberin ismini beraber kılması, O’na itaati kendisine itaat sayması, melekleriyle beraber O’na salat etmesi ve mü’minlere de O’na salat u selâmı emretmesi, ismen değil lakabı ve unvanıyla O’na hitap etmesinden daha büyük bir şeref olabilir mi?

 

فَاِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا

5-“Demek ki, zorlukla beraber bir kolaylık vardır.”

Göğsünün daralması, sırtını çökerten ağır yükler, kavminin yoldan çıkması ve eza vermesi gibi zorluklarla beraber o kalbe genişlik vermek, o yükleri kaldırmak, hidayete ve tâate muvaffak kılmak gibi kolaylıklar vardır. Öyleyse, seni üzen bir hâl arız olduğunda, Allahın ferahlık vermesi hususunda ümitsizliğe düşme.

 

اِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًۜا

6-“Gerçekten zorlukla beraber bir kolaylık vardır.”

Evet, gerçekten her zorluğun ardında bir kolaylık vardır. Burada “beraber”, “sonra” manasınadır.

Âyetlerde iki defa zikredilen “Usr: Zorluk” Kur’an lisanında marife / belirli olup ikisi de aynıdır. “Yüsr: Kolaylık” ise iki nekra / belirsiz olup “Başka bir kolaylık” demektir. Yani Allah bir güçlüğe mukabil iki kolaylık ihsan etmiştir. Rivayete göre bu sûre inince Hz. Peygamber, 5 ve 6. âyetlerde güçlüğün yanında kolaylığın da bulunacağının iki defa zikredilmesini göz önüne alarak,  “Müjdeler olsun! Size kolaylık geldi; artık bir güçlük iki kolaylığa asla galip gelemez!” buyurmuştur.

 

فَاِذَا فَرَغْتَ فَانْصَبْۙ

7-“Öyleyse, bir işi bitirince diğerine koyul.”

Öyleyse Sen, tebliğden yorulduğunda, hem saymış olduğumuz nimetlere, hem de vaatte bulunduğumuz gelecek nimetlere bir şükür olmak üzere ibadete yönel, yorul. İşte ancak bu şekilde zorluklar kolaylığa, sıkıntılar rahmete dönüşür.

 

وَاِلٰى رَبِّكَ فَارْغَبْ

8-“Ve sadece Rabbine rağbet et!”

Sadece ve sadece Rabbinden iste, başkasından isteme. Çünkü isteklerini vermeye kâdir olan ancak O’dur. Madem Rabbin sana rağbet etti, sen de Rabbine rağbet et! Zira O’ndan başka hiçbir şey rağbete değmez.

Yazar : Zafer KARLI

Zafer Karlı Özgeçmiş

1965 Trabzon OF doğumludur. İlk ve ortaokulu OF’ta okumuş olup imam hatip mezunudur. Risale-i Nurlar ile iştigal ediyor ve şerh mahiyetinde yazılar yazmaktadır.

Tüm Yazıları Göster
Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Hastalar Risalesi Üzerine

Bu güne kadar hastalar için, tıp fakülteleri kurulup doktorlar yetiştirilmiş, kemik hastanelerinden göz hastanelerine, kalp …

Kapat