Ana Sayfa / Yazarlar / İsrâ Sûresi’nden 11 Emir

İsrâ Sûresi’nden 11 Emir

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İsrâ Sûresi denilince akla sadece bu sûrenin “Kulunu geceleyin, Mescid-i Haram’dan kendisine bazı âyetlerimizi göstermek için, etrafını mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâ’ya götüren Allah, her türlü noksan sıfatlardan münezzehtir. Şüphesiz ki her şeyi hakkıyla işiten, hakkıyla gören O’dur.” mealindeki birinci ayeti gelir. Öyle ki Miraç Kandili’nin denk geldiği haftaki Cuma hutbesinde ve kandil gecesindeki sohbetlerde hep bu ayet okunur ve ne yazık ki sadece işin mucizevî boyutu ön plana çıkartılır.

Oysa ki İsra Suresi’nde Rabbimiz, resûlü Hz. Muhammed’e (sav), diğer bir resûlü Hz. Musa’ya (as) verdiği 10 emir gibi, emirler vermiştir ve bu emirler, biz kullarına kıyamete kadar her daim gerekli, çok önemli sosyal, toplumsal vs. mesajlar içermektedir. Bu emirlerin bulunduğu İsra Suresi’nin ilgili ayetlerinin meali şöyle:

23 – Rabbin kesin olarak şunları emretti: Ancak kendisine ibadet edin, anne ve babaya iyilik edin. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırsa, sakın onlara “öf” bile deme ve onları azarlama. İkisine de tatlı ve güzel söz söyle.

24 – İkisine de acıyarak tevazu kanatlarını indir. Ve şöyle de: “Ey Rabbim! Onların beni küçükten terbiye edip yetiştirdikleri gibi, sen de kendilerine merhamet et.”

25 – Rabbiniz içinizden geçenleri çok iyi bilir. Eğer iyi kimseler olursanız elbette Allah çok tevbe edenleri bağışlayıcıdır.

26 – Akrabaya, yoksula ve yolda kalmışa hakkını ver. Bununla beraber malını saçıp savurma.

27 – Çünkü (malını) saçıp savuranlar, şeytanların kardeşleridir. Şeytan ise Rabbine karşı çok nankördür.

28 – Eğer Rabbinden beklediğin bir rahmet (rızık) için, onlardan yüz çevirmek mecburiyetinde kalırsan, o vakit de onlara yumuşak ve tatlı bir söz söyle.

29 – Elini boynuna asıp bağlama (cimri olma), hem de onu büsbütün açıp saçma (israf etme); aksi halde kınanmış olursun ve eli boş açıkta kalırsın.

30 – Gerçekten senin Rabbin, kullarından dilediğinin rızkını genişletir ve dilediğini kısar. Şüphesiz ki Allah, kullarının durumlarından haberdardır, her şeyi görendir.

31 – Bir de geçim korkusuyla çocuklarınızı öldürmeyin, onlara da, size de rızkı biz veririz. Şüphesiz ki onları öldürmek, çok büyük bir suçtur.

32 – Zinaya da yaklaşmayın, çünkü o pek çirkindir ve kötü bir yoldur.

33 – Haklı bir sebep olmadıkça, Allah’ın öldürülmesini haram kıldığı canı öldürmeyin. Kim haksız yere öldürülürse, biz onun velisine bir yetki verdik. O da öldürmede aşırı gitmesin. Çünkü ona (dinin kendisine verdiği yetki ile) yardım olunmuştur.

34 – Yetimin malına da yaklaşmayın. Ancak rüşdüne erinceye kadar en güzel bir şekilde yaklaşabilirsiniz. Ahdi de yerine getirin. Çünkü verilen sözde elbette sorumluluk bulunuyor.

35 – Ölçtüğünüz zaman tam ölçün ve doğru terazi ile tartın. Bu hem daha hayırlıdır ve sonuç itibariyle de daha güzeldir.

36 – Bir de hiç bilmediğin bir şeyin ardına düşme! Çünkü kulak, göz, gönül, bunların her biri yaptıklarından sorumludurlar.

37 – Yeryüzünde kibir ve azametle yürüme! Çünkü sen asla yeri yaramazsın ve boyca da dağlara erişemezsin.

38 – Kötü olan bütün bu yasaklar, Rabbinizin sevmediği şeylerdir.

39 – İşte bunlar, Rabbinin sana vahyettiği hikmetlerdendir. Sakın Allah’la beraber başka bir ilâh uydurma. Aksi halde kötülenmiş ve Allah’ın rahmetinden uzaklaştırılmış olarak cehenneme atılırsın.

“Rabbin kesin olarak şunları emretti”diye başlayan emirleri madde madde yazacak olursak şöyle:

– Ancak kendisine ibadet edin.
– Ana-babaya iyi davranın.
– Akrabaya, yoksula ve yolda kalmışa hakkını verin.
– Cimri olmayın. İsraf etmeyin.
– Çocuklarınızı öldürmeyin.
– Zinaya yaklaşmayın.
– Cana kıymayın.
– Yetimin malına yaklaşmayın.
– Ölçtüğünüzde tam ölçün.
– Bilmediğiniz bir şeyin ardına düşmeyin.
– Kibirli olmayın.

İdrakine varabilmek temennisiyle..

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Bediüzzaman’ın Din ve İlim Yorum Manifestosu

Skolastik Hıristiyan dini ile Eflatun ve Aristo dogmalarının karışımından oluşan, muhakeme ve akla dayanmayan bir …

Kapat