Ana Sayfa / Yazarlar / İstanbul Çevre Kültür ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği Faaliyetleri

İstanbul Çevre Kültür ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği Faaliyetleri

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

2007 Yılında İstanbul’da yıkılan veya harabe haline gelen camilerimizi ihya etmek üzere Doktor Erhan Sarışın başkanlığında bir avuç gönüllü ile dernek kuruldu. Benim de üyesi olduğum bu dernek tarihi eserlerin yaşamasına ve yeni eserlerin ortaya çıkmasına katkıda bulunmaya çalışmaktadır.

Çevremiz ve özellikle de İstanbul’a İslam mührünü vuran camilerimizi korumak her şuurlu Müslümanın görevi olmalıdır. Çünkü bu eserler ve doğal güzellikler geçmişten miras değil, geleceğe emanettir. 

İşte bu nedenle faaliyetlerin bir dernek çatısı altında sürdürülmesi zorunluluk haline gelmiş ve bu maksatla İstanbul Çevre, Kültür ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği (İSTED) kurulmuştur. Derneğimiz 20 Haziran 2018’ e kadar genelde Suriçi ve Tarihî Yarımada olmak üzere yaklaşık 115 Camii, Mescid, Tekke ve Çeşme ile ilgilenmiş sonuçta bir çok eserin ihyasında önemli görevler almıştır.

Yaklaşık 25 yıldan beri üç yılını Heybeliada’da ve son yılını da Tuzla’da okuduğum Deniz Harp Okulu için cami yapılması konusunda mücadele etmekteyim. NATO standartlarına göre tabur ve üstü birliklerde ibadethane yapılması gerektiği için bu konuda yapmış olduğum girişimlere karşı kayıtsız kalınamadı. Mücadelemde haklı olduğumu fakat bu taleplerimin yerine getirilmesi için zamana ihtiyaç duyulduğu, hükümet ve ilgili bürokratlar tarafından hep dile getirildi.

Türkiye’de bürokrasinin ne derece hantal ve beceriksiz olduğu herkes tarafından gayet iyi bilinmektedir. Görüştüğüm devlet adamları, uğrunda mücadele ettiğim çevre, kültür ve tarihi eserlerin korunması konusunda daima olumlu oldular. Eskiden olduğu gibi “askeriyede caminin ne işi var” gibi din ve vicdan özgürlüğünü kısıtlayıcı sözleri söylemediler. Bununla birlikte camiye ve dine düşman bürokratları da aşmakta çok zorluk çektiğinin fark etmekte hiç zorlanmadığımızı ifade etmek durumundayım.

Özellikle cami minareleri bazı din düşmanlarını fevkalade acıtmaktadır. İstanbul’un artık asla bir Hıristiyan kentine dönüşemeyeceğinin bir kanıtı ve mührü olan cami minareleri sanki bazı insanları rahatsız etmektedir. 

Maksadımız kimseyi üzmek canını acıtmak değildir. Ecdad yadigarı muhteşem sanateserlerini barındıran bu varlıklarımızı korumak ve gelecek nesillere ulaştırmaktır. Bu nedenle ağlayıp feryadü figan edenlere sadece acımakla yetiniyoruz. Allah bu zavallılara iman ve izan nasip etsin dilek ve temennimiz vardır. Ayrıca diğer illerimizde de bizim gibi faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerine çok ihtiyaç vardır. Örnek olması bakımından yapılan ve yapılacak faaliyetlerimizi arz etmekte yarar vardır.

İhyasını bekleyen eserler: Yeniköy Molla Çelebi Camii, Sarayburnu Tıbbiye – Yedekçiler Mescidi, Sinan Paşa Camii, Bektaş Efendi Camii, Fatih Haydarane Mescidi, Aksaray Bostancıbaşı – Cellâd Camii, Emir Mescidi – Sirkeci, Tophane Dâyezâde Camii, Cibali İskelesi Mescidi, Cankurtaran Camii, Balçık Tekkesi Mescidi, Yavuz Mehmet Ağa Mescidi, Saraçhane Mimar Ayas Camii, Laleli Kızıltaş Mescidi – Yusuf Rıza Efendi Mescidi, Ayvansaray Toklu Dede Mescidi, Haydarpaşa Kavak İskelesi Camii, Saraçhane Karagöz Mescidi, Oruç Gazi İsmail Ağa Camii, Yedikule Fatih Camii, İmrahor Camii,

İhyası süren eserler ise şunlardır: Hacı İlyas Camii, Sivâsî Tekkesi ve Mescidi, Güngörmez Mescidi/Sultanahmet (1465), Lala Hayrettin Mescidi, Balat Karanlık Mescidi, Eğrikapı Avcı Bey Camii, Aksaray Camcılar Mescidi, Sultanahmet Helvacıbaşı Camii.

Projesi Çizilen Eserler şunlardır: Voynuk Şucaaddin Camii, Arakiyeci Mehmet Ağa Mescidi, Ayvansaray Mescidi, Evliya Mescidi, Arabacı Beyazıt Camii, Aksaray Mercimek Tekkesi Mescidi, Garipçe Kışlası Camii, Sarıyer Kefeliköy Camii, Alaca Mescidi, Baba Hasan Alemi Camii, Üsküdar Salacak İskelesi Camii, Katip Sinan Camii, Vezneciler Camcı Ali Camii, Firuz Ağa Camii.

Tescil Olan Eserler şunlardır: Çakırağa Camii, Beyoğlu İmam Emir Ali Camii, Saraçhane Kırkçeşmeler, Aydınoğlu Camii, Beyoğlu Pürtelaş Hasan Efendi Camii, Şehremini – Ereğli Camii, Sirkeci Garı Daye Hatun Camii, Beyoğlu Asma Mescidi / Asmalı Mescid, Yenikapı Malkoç Süleyman Ağa Camii, Beyazıt Hatice Usta Mescidi, Ördek Kasap Camii, Nazmi Tekkesi Camii – Yavaşça Mehmet Ağa Camii, Himmetzade Tekkesi Camii, Hoca Hayreddin Mescidi, Fatih Ebekadın Camii, Üsküdar Fıstıklı Mescid, Halil Attar Mescidi, Fatih Keskin Dede – Efdalzade Mescidi, Fındıklı Perizad Hatun/Hatuniye Mescidi, Papazoğlu Mescidi, Fatih Sarı Güzel Mescidi, Rumeli Hisari Nalbûrî Tekkesi Mescidi, Eyüpsultan Emir Buhari Camii, Beyoğlu Tozkoparan Mescidi, Başakşehir Baruthane Camii, Halil Paşa Camii, Fındıklı Selime Hatun Camii, Fatih Öksüzce Mescidi, Cezayirli Hasanpaşa Kulesi, Galata Yeni Valide Camii, Abayi Mescidi, Alaca Tekke Yanık Minare Mescidi, Deniz Abdal Camii, Şeyhu’l-Harem Camii, Karacaahmet Miskinler Tekkesi Mescidi, Hubyar Camii, Sultanahmet Kabasakal Mescidi, Eminönü Balık İskelesi Tekkesi Mescidi, Sultanahmet Cezaevi Camii, Heybeliada Bahriye Mektebi Camii, Samatya Etyemez Tekkesi Mescidi, Tophane Çivici Limanı Camii, Hıfzıssıhha Revani Çelebi Mescidi

Tescil için başvurulan eserler: Fatih Çürük Elma Camii, Sultan Camii/Hanım Sultan Camii/ Osman Şah Validesi Camii, Fatih Yahya Efendi / Yolgeçen Mescidi, Tophane Ocağı Mescidi, Sarıyer Kireçburnu Camii, Kepenekçi İshak Mescidi, Hacı Hasan Efendi (Zeytûnî) Camii, Muhasebeci Ahmet Efendi Mescidi, Eyüp Vezirtekke Minare Ve Mescidi, Fatih Hatuniye Mescidi, Fatih Perkapı-Kandiligüzel Mescidi, Fındıkzade Nuri Dede Mescidi, Kapalı Çarşı Terlikçiler Mescidi, Taksim Kışlası Camii, Fatma Sultan Camii, Silivri Ali Bey Camii, Sultanahmet Üçler Mescidi, Kumkapı Musalla Mescidi, Çapa ve Cerrahpaşa mescidleri..

Kayıp ve bilgisi eksik eserler: Karaköy Camii, Sekbanbaşı İbrahim Ağa Camii, Millet Kütüphanesi Mescidi.

Tamamlanan ve hizmete sunulan eserler ise şunlardır: Piri Mehmed Paşa – Soğukkuyu Mescidi, Bereketzade Ali Mescidi, Paşababa Tekkesi, Kasap Halil Camii, Haliç Kapı Üstü Mescidi, Seydibey Camii, Gürcistandaki Tarihi Camiilerin Yenilenmesi, Galata Bereketzade Tünel Restorasyonu, Fatih Parmakkapı Mescidi, Galata Bereketzade Çeşmesi, Beşikçizade Mescidi, Esekapı Mescidi, Şeyhu’l-İslam Camii, Çavuş Mescidi, İtfaiye Camii, Kürkçübaşı Camii, Akşemsettin Tekkesi.

Ecdat yadigarı bu eserler ile ilgili olarak görsel bilgilere http://isted.org.tr/ adresnden ulaşabilirsiniz. Tarihi eserlerimizi korumak adına farkındalık meydana getirmek ve bürokratları harekete geçirmek üzere bütün okuyucularımı gayrete davet ediyorum, vesselam…

Yazar : Vehbi KARA

Dr. Vehbi KARA, 1965 Yılında İstanbul’da doğdu. İlk ve orta eğitimini yine İstanbul’da tamamladıktan sonra 1982 yılında Deniz Harp Okuluna girerek askeri öğrenci olarak eğitimine devam etti. 1986 Yılında Kontrol Sistemleri bölümünden Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun olduktan sonra Teğmen rütbesi ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı savaş gemilerinde ve karargâh birimlerinde deniz subayı olarak görev yaptı. Savaş gemilerinde güdümlü mermi ve top atışlarında birincilik kazanmıştır. 1997’de Yüzbaşı rütbesinde iken askerlik mesleğinden ayrıldı ve ticaret gemilerinde çalışmaya başladı. Gemi Kaptanı olarak çeşitli ülkelere ait 30’dan fazla ticari gemide görev yapmış çalıştığı firmalardan ödüller almıştır. 2011 Yılında Araştırmacı kadrosu ile İstanbul Üniversitesinde göreve başladı ve halen de bu üniversitenin Su Ürünleri Fakültesinde ve Mühendislik Fakültesinde denizcilikle ilgili meslek dersleri öğretmenliği görevini yürütmektedir. 1997 Yılında İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uluslararası İlişkiler Bölümünde “Petrole Dayalı Stratejiler ve Uluslararası İlişkilerde Petrolün Rolü” isimli çalışması ile yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. 2015 Yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Çalışma Ekonomisi ve Endüstri ilişkileri Bölümünde “Çalışma İlişkileri Açısından Kapitalizm Sonrası Dönem: Malikiyet ve Serbestiyet Devri” başlıklı çalışması ile doktora eğitimini tamamlamıştır. Uzakyol Kaptanı yeterliliğinde gemi kaptanlığı, Denizci Eğitimci Belgesi ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği sertifikaları mevcuttur. Denizcilik, askerlik, tarih ve iktisat konularında çeşitli dergi, gazete ve internet sitelerinde makaleler yazan Vehbi KARA’nın “Bahriyede 15 Yıl” ve “Altı Ayda Altı Kıta” isimli iki kitabı bulunmaktadır. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Tüm Yazıları Göster
Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

‘Salâvatın Mânâsı Rahmettir!..’ 

‘SALAVÂTIN MA‘NÂSI RAHMETTİR!..’  “(Ey resûlüm!)  (biz) seni ancak âlemlere bir rahmet olarak gönderdik!..” (Enbiya,107) “İşte seni …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Mümin / Müslüman Kardeşlerimiz İçin Edebileceğimiz Dua Örnekleri

Din kardeşlerimiz için nasıl duâ etmemiz gerektiği ile ilgili bazı hadis-i şerifler ve Allah dostlarının …

Kapat