Ana Sayfa / AİLE & SAĞLIK / Sağlık / Kabızlık Hakkında

Kabızlık Hakkında

Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

KABIZLIK NEDİR?

Kabızlık, bağırsak hareketlerinin azalması ve boşaltımın yapılmasında güçlük çekme durumudur. Bu, son derece sık rastlanan bir gastrointestinal problemdir.

Normal bağırsak hareketliliği kişiden kişiye değişiklik göstermektedir ve tanımı oldukça geniştir. Fakat genel olarak, haftada 3 defadan daha az büyük tuvalete çıkıldığı zaman ve tuvaletiniz sert ve kuru olduğu zaman kabızlık yaşanıyor demektir.

KABIZLIĞIN BELİRTİLERİ

Her gün bağırsak hareketliliğinizin olmaması, illa kabızlık sorunu çektiğiniz anlamına gelmez. Fakat son 3 ya da 6 ay süresince aşağıdaki işaretlerden en az ikisi sizde bulunuyorsa, kabızlık sorunu çektiğinizi söyleyebiliriz;

  • Haftada 3 kereden daha az tuvalete çıkmak
  • Dışkıda sertlik
  • Dışkı yapılırken aşırı zorlanma
  • Rektal tıkanma hissini duymak
  • Tuvalete çıktığınız halde, tuvalet ihtiyacınızı tam gideremediğinizi hissetmek
  • Sadece manuel hareketlerle tuvalete çıkabilmek

KABIZLIĞIN TEŞHİSİ

Kabızlık genelde ciddi bir rahatsızlık değildir ve kısa sürede geçmesi beklenir. Düşük bir ihtimalle kabızlık daha ciddi bir duruma işaret edebilir. Eğer kişide 2 haftadan daha uzun süredir kabızlık sorunu devam ediyorsa hekime danışmalıdır. Hekim yapacağı tetkiklerle kabızlığın nedenini araştıracak ve ona göre tedavisini belirleyecektir. Eğer kabızlık kolon kanseri gibi ciddi bir hastalıktan kaynaklanıyorsa elbette ki erken teşhis çok önemlidir.

Hekim sorununun teşhisi ile ilgili aşağıdaki testleri yapabilir:

  1. Hormaonal bir dengesizlik sorununa karşı kan testi.
  2. Kolonoskopi

RİSK FAKTÖRLERİ

Eğer aşağıdaki durumlar sizde varsa, kabızlığa daha yatkınsınız demektir;

  • Kabızlık sorunu olan bir aile üyesi olmak
  • Hareketsiz olmak
  • Yatalak olmak
  • Lif açısından fakir bir beslenme tarzına sahip olmak
  • Yaşlılık
  • Yeterli sıvı almamak
  • Bazı ilaçların kullanılması
  • Kemoterapi

Kadınlar, erkeklere göre daha sık kabızlık sorunu yaşamaktadırlar ve çocuklar da yetişkinlerden daha sık bu problemle karşılaşırlar.

KABIZLIKTAN KORUNMA YOLLARI

Kabızlıkla mücadelede aşağıdaki önlemler işinize yarayabilir.

Kabızlıktan korunmak için bunları yapın

– Daha çok su için, daha fazla sıvı gıda tüketin. Çorba, meyve sularını daha sık kullanın. Sıvı miktarı arttıkça bağırsaklarınızın boşalması da kolaylaşacaktır. – Yürüyün, hareket edin, mümkün olduğu kadar ayaküstü işler yapmaya çalışın. Yatmak ve uzun süre hareketsiz oturmak bağırsak hareketlerini azaltır. – Bol sebze ve meyve yemeyi unutmayın. Her sofranızda salata-sebze bulunsun. Salatanıza öğütülmüş keten tohumu ekleyebilirsiniz. – Kahvaltılarınızda tam tahıllı kahvaltı gevrekleri kullanmayı deneyin. Tam tahıllı kepekli ekmekler yiyin. – Bakliyat grubu yiyeceklerden daha sık faydalanın. Bu önlemlerle dışkınıza hacim sağlayacak kadar posa kazanabilirsiniz. – Ara öğünlerde siyah kuru erik, kuru kayısı ve kuru incir deneyin. – Sabahları aç karna bir bardak ılık limonlu su içerek güne başlayın. – Doktorunuzla konuşmadıkça, hacim sağlayacak posa hapları (lif içeren tozlar) ve laksatifleri kullanmayın. Özellikle sinameki içeren çaylardan uzak durun. Yine kabızlığı önlemek amacıyla kullanılan diğer bitkisel destekleri de doktorunuzla konuşmadan kullanmayın.

BESLENME USUL VE ESASLARI

Kabızlık günümüzde yanlış beslenmenin de bir uzantısı olarak bir çok kişinin ortak problemi. Beslenme düzeni içinde posanın yetersiz oluşu ve yeteri kadar sıvı tüketilmemesi kabızlığın başlıca nedenlerinden

Kabızlık durumunda beslenmenizde yapacağımız bazı ufak değişiklikler sorunun kolaylıkla çözümlenmesini sağlayacaktır. İşte bazı öneriler;

Bol bol sıvı tüketin Fiziksel hareketinizi arttırın Posalı besinlerin tüketimini arttırın. Bunlar; kurubaklagiller, tahıllar, taze sebze ve meyvelerdir Beyaz ekmek yerine kepek/ tam tahıl, çavdar ekmeği tercih edin Beyaz pirinç yerine bulgur pilavını tercih edin Meyveleri kabuklu tüketin ve muz, şeftali gibi meyvelerden en azından şikayetler kaybolana kadar bir süre uzak durun Patates ve yoğurt gibi besinlerin tüketimine de bir süre ara verin Sabah aç karnına tüketilecek kuru kayısı ve bir bardak oda sıcaklığında su bağırsak hareketlerini geliştirecektir Her öğünde sofranızdan salatayı eksik etmeyin. Ve lütfen müshil, form çay veya laksatif etkili herhangi bir ürünü uzun ve sürekli olarak kullanmayın. Aksi taktirde bağırsaklarınızı tembelleştirerek durumu çok daha içinden çıkılmaz bir hale getirebilirsiniz.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Çoğu vakada, basit yaşam tarzı değişiklikleri yeterli olmaktadır. Bazı durumlarda ise medikal yardıma ihtiyaç duyulmaktadır.

Beslenmede ve hayat tarzında değişiklikler Yüksek oranda lif içeren besinler tüketmek Düzenli egzersiz Düzenli sıvı alımı Tuvalette vakit geçirmek. Tuvalette oturmak için kendinize zaman ayırın. Ayrıca tuvalete gitme ihtiyacını hissettiğiniz zaman ertelemeyin.

hekimzade
Faydalı ise lütfen bağlantıyı paylaşınız, tavsiye ediniz. Kaynaksız kopyalamanıza rızamız yoktur.

İlginizi Çekebilir

Türkiye Neden Hedefte?

Türkiye Neden Hedefte? Türkiye; heyecanlı, yeniliklere açık, genç bir nüfusa sahip. Dünyanın hızla yaşlanan ve …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki yazıyı okuyun:
Din Üzerine Konuşmanın Adabı / Prof.Dr. Mehmet GÖRMEZ (Mülâkat)

- Malumunuz olduğu üzere çağımızda, özellikle son yıllarda hem dünyada hem ülkemizde günlük hayatta, yazılı …

Kapat